2015. április 9., csütörtök

Egyre jobban csökken a Fidesz népszerűsége - az ismert helyiek is rendesen tesznek ezért ( - viszontválasz)

Folyamatosan csökken a korábban oly népszerű Fidesz támogatottsága. Mint korábban magunk is megfogalmaztuk, a párt és a funkcionárius tagság a saját sírját ássa. 

Szinte nincs olyan állampolgár, aki nem tudna neveket sorolni a pártlistáról, akik valamilyen formában nem lovagolták volna meg hatalmukat. Többen olyant is tudnak mondani, ami már a visszaélés gyanús esetek közé tartozik. 

Közvetlen környezetünkben is van olyan ismert kormánypárti politikus, akinek óceáni munkalátogatása hónapokig vezette a toplistát. Aztán az sem titok, hogy más fideszes képviselők körül is képes fennhangon zajlani az élet.  Hol egy drága autó, hol egy érthetetlen döntés, vagy éppen vásárlás lehet az, ami felkorbácsolja a népharagot.  A pártpolitika éllovasai azonban sokszor elfelejtik, hogy honnan emelték fel a választók. Ez a feledékenység egy idő után ellenszenvé fajulhat ami idővel megbosszulja magát. 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRAafiYS9IMPK1fpdb9eKAkCjFQP9h8311-6s412QeptVpARzXKTalán pont ez a jelenséget mutatkozik meg a Medián felmérésében, amiből kiderül, hogy a kormánypártiak népszerűsége márciusban tovább csökkent az eddigiekhez képest.  A hivatkozott felmérés szerint egy hónappal ezelőtt még a lakosság 27, ma már csak 24 százaléka szavazna a Fideszre. 2014 márciusában ez a szám még 36 százalék volt, így a párt 12 hónap alatt népszerűsége egyharmadát elvesztette.

Az események mögé tekintve az is látható, hogy a fideszes politikusok nem is igazán tesznek azért, hogy megtartsák a korábban rájuk szavazók kegyeit. Sokak vélik úgy, hogy ezek a hirtelen feltört percpolitikusok a gyors és halmozott haszonszerzést követően inkább a "hirtelen halált" választják, mintsem a hosszútávú humán-politizálást. Ha ez igaz, akkor a megcélzott törekvés, valamint a választói megítélés is jól igazolható lehetne a Medián felmérésével.

Ezzel párhuzamosan azonban a Fidesz népszerűségvesztéséből a baloldali ellenzéki pártok ma még nem tudnak profitálni. Ez a meglátás a politikában való csalódottságot vélelmezi.  Jelenleg egyedül a DK növekszik lassan. 
E mellett fontos adat az is, hogy a Jobbik mostani szimpatizánsainak egyötöde állítja, hogy 2014-ben még a Fideszre szavazott.

A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya két éve nem volt olyan magas, mint most, amikor ez 37 százalékos szinten áll. 
Szinten rekord, hogy az emberek mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány jól teljesít, míg 68 százalék szerint rosszul dolgoznak. 

Valójában a Fidesz támogatóinak 15 százaléka is elégedetlen. 

Forrás: HVG
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése