2015. április 3., péntek

Nagypéntek van, Jézus kereszthalálának emléknapja - és munkanap (- KDNP)

Nagypéntek a húsvét előtti péntek.  
Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján, Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények.

http://metropolita.hu/wp-content/uploads/2012/04/inri-lead.jpgAz első keresztények Jézus halála és sírban pihenése napját (nagypéntek és nagyszombat) liturgia nélküli ünnepként tartották számon és nagyböjttel emlékezve róják le kegyeletüket Istenüknek.

A nagypénteki szertartás időpontja az őskeresztény kortól a középkorig az Úr halálának órájához (délután 3 óra) igazodott. Ez egyben a középkori böjti misék kezdete is volt: a nona imaórája. Amikor azonban később a nona végzését már a délelőtti órákban is engedélyezték, a nagypénteki liturgia is délelőttre került. XII. Pius pápa 1956. évi reformja állította vissza a délutáni ünneplést.

Bizonyos értelemben Nagypénteken az egyházi év legmagasabb hegycsúcsára jutunk fel. Jézus titokzatos jelenlétében a Kálvária hegyéről lehet rátekinteni életünk titokzatos vonulataira: arra, hogy honnét, hová tart az életünk.

Ezen a napon nincs szentmise, az Egyház liturgiája ma sajátos módon, szokatlanul erőteljes jelekkel, drámai eszközökkel hozza a jelenbe a világ történelmének legkiváltságosabb óráját, melyben Jézus Krisztus keresztáldozata végbement.

 A magát kereszténynek valló Magyarország keresztény-konzervatív kormánya mégsem teszi munkaszüneti nappá ezt a pénteket, hogy ne a munkában, hanem szabadon és magunkban elmélkedhessünk. Méltón, Jézus kereszthaláláról. 


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése