2018. január 31., szerda

Megállapodott a MÁV és az önkormányzat a fejlesztésekben - ez is igazolja, van lehetőség ( - jó itt egy állomás)

Biatorbágy Város Önkormányzata és a Magyar Államvasutak Zrt. közös megállapodása alapján az ősszel megújult Biatorbágy vasútállomása.
 
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/styles/width_1260/public/upload/img_2967_ok_kozlemenybe.jpg?itok=1RsUnGuA

A Budapest–Bécs nyomvonalon megvalósuló beruházás elsősorban karbantartási és korszerűsítési munkafolyamatokat takar, hiszen a hosszabb távú tervek között az állomás teljes átépítése, úgynevezett intermodális közlekedési csomóponttá alakítása szerepel, amely összekötné a térség vasúti közlekedését a közúti, közösségi, személygépjárműves, kerékpáros és gyalogos forgalommal.

A pályaudvar környékén már a korábbi években körforgalmi csomópontot építettek ki P+R (parkolj és gyalogolj) parkolókkal, fedett kerékpártárolóval, valamint fejlesztették a közvilágítást és térfigyelő kamerarendszert telepítettek.

A mostani munka részeként MÁV-forrásból újulnak meg az utasforgalmi létesítmények, kifestik az aluljárót, kijavítják a burkolatokat, elektronikus utastájékoztatót és jegykiadó automatát helyeznek üzembe. Az önkormányzat a nyílászárók javítását, felújítását, utcai és peronbútorok vásárlását, kihelyezését, a fűtésrendszer helyreállítását, valamint a már meglévő térfigyelő kamerák bővítését és bekötését vállalta magára. Biatorbágy polgármestere, Tarjáni István elmondta, hogy a város képviselő-testülete az állomás és környezetének fejlesztésére az állami és pályázati forrásokon túl saját keretet is biztosított költségvetési bevételeiből. Ezzel is tartalmat adva a település „Jó itt élni, jó itt lenni!” jelmondatának. 

A beruházásra összesen 127 millió forintot fordítottak. A MÁV mintegy 112 millió forintot költött a felújításra, az önkormányzat költségvetéséből biztosított rész pedig 15 millió forintot tett ki. A projekt befejezését hamarosan egy újabb megállapodás követheti a MÁV és az önkormányzat között a vasútállomás utasforgalmi területének üzemeltetéséről, közvetlen környezetének rendben tartásáról. 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitw4LXEXLCYpt_8ifeXbioFGmAEyZWGhY-0Dn5lDm8e6y38Wzrw7B_t6kvkIEf8te3eoO04Y5g9zTUoNokx0nHh8lOt-0mdYo8UscTdRpyZ6N__YodEXbbwFRU3TuQOB9RI11d2uEF3as/s1600/SSA40379.JPG    

Ócsán hosszú évek óta nem képes az önkormányzat rendezni a helyi vasútállomás csúfondáros környezetét. Itt hiába fogtak bele a P+R parkoló kiépítésébe, az máig nem a tervezett célnak megfelelően funkcionál. A parkoló sötétségbe burkolódzva magárahagyatottságában egy helyi fuvaros telephelyi hiányosságaként szolgál, mert sem a közvilágítás, sem térfigyelőkamerák nem működnek, de még csak a településért őrködők sem foglalkoznak vele. 

Pedig lehetne ez másként is.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése