2017. november 26., vasárnap

Amerikában a Black Friday alkalmából a fegyverek is olcsóbbá, és könnyebben elérhetővé váltak - ez jó biznisz

Nem is olyan rég, talán a (múlt) hét elején Jeff Sessions amerikai főügyész elrendelte a háttérellenőrzés iránti kérelmet kapó Nemzeti Instant Criminal Background Check System (NICS) felülvizsgálatát. Azt a rendszert, amely lehetővé tette a bíróság Devin Patrick Kelley katonai légierő veteránja számára, hogy megvásárolja a puskáját hogy meggyilkolhassanak 26 embert egy Texas-templomban. Az áldozata 18 hónapos és 77 év közötti, és csaknem fele gyermek volt.

https://cdni.rt.com/files/2017.11/thumbnail/59ffa6b6fc7e935d698b4567.jpg
Legalább 26 embert öltek meg a Texasbeli egyházi támadásban - a fegyveres halott, a templomot lebontották

Erre most azt tapasztalni, hogy Black Friday alkalmából tömegesen akciózzák le a fegyvereket a kereskedések, hogy minél többet eladhassanak a gyártók alakosság számára. Amerika így nem csak a hadserege által, hanem lakossági szinten is erősen fegyverkezik.  

A fegyvervásárlás az Egyesült Államokban aligha nevezhető nehéz ügynek. A sötét vadászfegyverek kedvelői a fekete pénteken eredményesek voltak, mivel az FBI egy nap alatt több mint 200 000 kérelmet adott háttérellenőrzésre. Ez amerikai mércével is rekordmennyiségnek számít.

https://cdni.rt.com/files/2017.11/article/5a19e7e8fc7e9312758b4567.jpg
A kedvelt AR-15 puskákat a Guntoberfest pisztoly-show-ban mutatják be - Oaks-ban, Pennsylvania-ban © Joshua Roberts / Reuters
 
Ez a szám felülmúlja az elmúlt két év egy nap alatt bemutatott és leadott ellenőrzések számát. A fegyverre éhes boldog amerikaiak az idén 203.086 kérelem továbbítottak, ami jelentősen több, mint az előző két rekordévben szerepelt. A 2016-os kereskedelmi célú orgia során 185.713 kérelem, míg az előtti évben 185.345 volt elbírás alatt.  

Mindez azonban nem tükrözi a valójában megvásárolt fegyverek mennyiségét. Szakértők úgy vélik, hogy magasabbak a számok a benyújtott kérelmeknél, mivel egy háttérellenőrzés nem egy puskával azonos, hiszen az ügyfél egyetlen pisztolynál, vagy puskánál több fegyvert is vásárolhat egyazon elbírálás alatt.


A fekete péntek bizony nem csak a nagy áruházak készletkisöprésének jó üzlete, hanem a lakossági fegyverkereskedelmek is virágzó lehetőség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése