2017. november 21., kedd

„Látni és látszani” - lámpát, mellényt osztotgattak a közlekedőknek ( - persze, hogy nem itt Ócsán)

Minden évszakváltáskor írunk arról az áldatlan állapotról, ami Ócsát övezi a közlekedésbiztonság terén. A járdázatlan utakról azok használhatatlanságáról,  a vasúti átjárók áthaladási biztonságáról,  a megközelíthetőségének körülményeiről, a kitaposott nyomvonalról, mint kijelöletlen árhaladási lehetőségről, mint a helyi közlekedés kultúrájáról, vagy éppen kulturálatlanságáról úgy általában, ahogy azt a városban meg lehet tapasztalni.

http://kispest.info/images/tmp-res/kispest-info.215cb48716f7.jpgÓcsán bizony nagyon sok a sötét, vagy kivilágítatlan ember. Ez egy láthatatlan veszélyforrás, mely a szabályosan (világítással) közlekedőkre amolyan árnyjátékként csap le. 

A sötétben kerékpározó, vagy a kivilágítatlan úttesten közlekedő gyalogos olyan potenciális veszélyforrás jelent, mint anyahajóra a kamikaze. 

A látni és látszani jelmondat Ócsán nem él, mert itt ezt a legkevésbé tartják és tartatják be.  Itt a kivilágítatlanul, szabálytalanul közlekedőkkel senki nem foglalkozik. Itt sem csekket, sem pedig lámpást nem osztanak számukra, holott vannak még helyek, ahol ezt komolyabban veszik és foglalkoznak az ismert jelenséggel.

A polgárőr egyesületek az ország számos pontján akcióznak az ősz beálltával és ennek keretében szerveznek közlekedésbiztonsági tájékoztatásokat, amikor is a sötétben közlekedőket felvilágosítják. Ez egyfajta figyelemfelkeltés, ami azzal párosul, hogy láthatósági mellényeket és különböző fényvisszaverő kerékpáros eszközöket, fényforrásokat osztanak szét a helyi közlekedők közt.

http://www.opsz.hu/storage/upload/2015/baranya/mellenyosztas.jpg

A Bogádi Polgárőr Egyesület tagjai a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésével és jóvoltából láthatósági mellényeket osztottak az óvodásoknak.

Az óvodások Márton-napi lámpás felvonuláson vettek részt ezért a korai sötétedés miatt fontosnak találták az ottani polgárőrök, hogy a gyerekek a gépjárművezetők számára is jól láthatóak legyenek. 

Nagy kár, hogy Ócsán ezt nem tették meg. 

A Monori Rendőrkapitányság munkatársai a „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampány keretein belül 2017. november 17-én ellenőrizték a kétkerekűvel közlekedők járműveinek műszaki állapotát, mivel az őszi-téli időjárási viszonyok között a kerékpáros balesetek egyik fő oka a nem megfelelő láthatóság. Az ellenőrzött kerékpárosoknak világítóberendezést és láthatósági mellényt adtak a monori rendőrök.


Az őszi-téli időszak beköszöntésével a látási viszonyok jellemzően romlanak, így kiemelten fontos, hogy a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők már messziről, korlátozott látási viszonyok között is időben észrevehetők legyenek a többi közlekedő számára.

Az elmúlt évek rendőri tapasztalatai és a baleseti statisztikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy őszi és téli hónapokban sajnálatos módon sok gyalogost és kerékpárost ütnek el járművel a hazai közutakon.
http://criticalmass.hu/files/vilagits.JPG 
Csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben az is jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá”, azaz védett helyre kerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy körültekintésük sok esetben felületes, nem feltétlenül a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át, s rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben, vagy sűrű hóesésben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a látásban, a biztonságos közlekedéshez szükséges információk megszerzésében. 

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk.

Minden közlekedőben, járművezetőben tudatosuljanak azok a kockázatok, melyek a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését jellemzik ebben az időszakban. Ennek megfelelően vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot! A gyerekek – akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek -, valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek, különös odafigyelést igényelnek. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése