2017. október 29., vasárnap

Viharverten - felkészületlenül, magunkra maradottan ( - villany és helyi segítség nélkül a katasztrófális időben)

Ócsát is megjárta estére a vihar, ami nem csak esőt, hanem jelentős erősségű szelet is hozott.

Igaz, mi nem vagyunk felkészülve a természet ilyen szeszélyeire, de ahogy az éghajlat adta változásokat tapasztaljuk, immáron nem csak papíron, hanem a valós életünk során is számolni kell hasonló helyzetekkel.


A nap tanulsága, hogy az áramszolgáltató az egyik leggyengébb láncszem, mert ha Ócsán netán valamelyik rendezvényen mindenki babot főz és eszik, már kialakulhat olyan széllökés, ami lecsapja a hálózatot.  Városunkban közel ennyire ingatag, és nem stabil az áramszolgáltatás. Volt erről szó korábban, is az áramingadozások, és a pillanatnyi kihagyások okán, de most teljesen más volt a helyzet.


A városunk vasúton túli része a viharra hivatkozva teljes sötétségbe borult. A Dózsa teleptől a virágos negyedik bezárólag. Se lakossági, sem pedig közvilágítás nem volt ezeken a részeken.  A város és az itt élők sötétségbe burkolództak.

Pedig pont ebben a rendkívüli helyzetben lett volna szükség némi fényre. Csakhogy, az ilyenkor nélkülözhetetlennek tűnő áram szűnt meg szinte az első szellentésre. 

Ez elégé elgondolkoztató. Miért ennyire labilis ez a fontos szolgáltatás? Miért nincs erre valamiféle megoldás? Még ha áthidaló is.


Mindez rávilágít arra, hogy adott esetben a városvezetés mit tesz? Mi a feladata egy ilyen, vagy ehhez hasonló órákon át tartó és elhúzódó katasztrofális helyzetben a polgármesternek?Ki tudja, ha Ő maga sem? De mit is várhat el itt az ember, amikor a városi polgárőrség sem jeleskedett. Ők is csak a maguk sebeit nyaldosták, de hogy nem láttam egyetlen világítós sárga mellényes világítós alakot a sötét utcák hosszának során az már biztos.  Egyetlen rendőrautó próbálta átlátni a sötét várost. Ők legalább szolgálatba voltak, nem úgy, mint a meccset biztosító polgárőrtagság. Nekik is csak a foci és a temető a fontos ilyenkor. Városszerte meg dőlhetnek a fák amerre akarnak a sötétben.

 Hiába van kinevezett katasztrófavédelmi törzs, vagy mi a fene, aminek helyi vezetője a polgármester, ha szarnak a megbízatással járó feladatukra. Rendkívüli helyzetben olyan tehetetlenek, mint amilyen suták, és felkészületlenek voltak az eltelt éveik során. Ócsán sem voltak képesek egy olyan generáltort beszerezni, mely legalább 2,5 3kv/watt teljesítményű. Ebből legalább 2-3 kéne egy településen. Egy a hivatalba, hogy ilyenkor a szükséges infrastruktúrát működtesse, egy az egészségházba, vagy orvosi rendelőbe, hogy ott se álljon le az élet és az ellátás pont akkor, amikor sérültek lehetnek és egy legalább a helyi vízműhöz az ilyenkor szükséges kisebb teljesítményű tartalék szivattyújának működtetéséhez, ami átmenetileg biztosítani a nyomáskiesést. Az egész 70 ezer Ft/db áron számítva 210 ezerből kijönne, de nem ezt nem tették/vették meg, mert a 6 milliós polgármesteri autó előnyt élvezve fontosabb volt ennél. küldöttgyűlésén.

A polgárőrség is csak annyit ér, ilyenkor, mint a polgármesterük. Mondhatni semmit. És erre az sem mentség, hogy ebben nincsenek egyedül. 

A tűzoltóság a riasztásokra annyit közölt, majd jönnek ahogy tudnak. Helyben meg nincs segítség.


Komolyan a harmadik sarkon lakó idegen szomszédra előbb lehet számítani itt, mint azokra, akiknek ez a dolguk lenne. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése