2017. október 25., szerda

Pest megye fejlesztési biztosa szerint van lehetőség - Ócsa vezetése tud-e élni a pályázatok adta lehetőségekkel

Idén 25 milliárd forint, jövőre 50 milliárd forint értékben hirdet meg forrásokat a kormány a kevésbé fejlett Pest megyei települések számára, ami a tavaly lekötött 5 milliárd forinttal együtt 80 milliárd forint állami támogatást jelent - adta hírül Szűcs Lajos ócsai lakos, országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, Pest megyei fejlesztési biztosa közösségi oldalán

Pest megyében összességében 80 milliárd forintra pályázhatnak a települések. Erről nem csak az Ócsán élő Szűcs Lajos, hanem a Pest megye elnöksége is beszámolt. 

NGM sajtaj csoport
Szabó István, Rákossy Balázs, Szűcs Lajos - (fotó: Dede Géza, NGM)

A fejlesztési elképzeléseket a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok Rákossy Balázs, - az európai uniós források felhasználásáért felelős - államtitkár tájékoztatása szerint 2021-ig valósíthatják meg.   

Vagyis Ócsának is van esélye a fejlődésre, ha most nem hagyja ki ezt a lehetőséget.
 
Rákossy Balázs arra is kitért, hogy csütörtöktől az óvodák és bölcsődék ellátottságának, állagának fejlesztésére több mint 6 milliárd forintra pályázhatnak a Pest megyei önkormányzatok a 80 milliárd forintos program keretében. Ezen felül a kormány egy komplex program keretében 100 milliárd forintot fordít országos szinten az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának növelésére - tette hozzá.  

A megnyíló pályázatból bölcsődék és óvodák felújítására és a férőhelyek bővítésére 30-150 millió forintra lehet pályázni, miközben új intézmények létesítésére a Pest megyei önkormányzatok rendelkezésére 200-400 millió forint áll.

Szűcs Lajos 
 szeptember 28., 9:58
 
Pályázat óvodák fejlesztésére - Pest megye területén található, férőhelyhiánnyal küzdő és/vagy elavult, leromlott műszaki állapotban levő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése a cél.
 
Tehát Ócsának van lehetősége pályázati források lehívására akár a bölcsődei, akár az óvodai ellátás javítására, a város felzárkóztatására.  

Rákossy Balázs arra is kitért, hogy a kormány tavaly két olyan döntést is hozott, amelyek célja segíteni az európai uniós forrásokról lemaradó, kevésbé fejlett Pest megyei térségeket. 

Ócsa az elmúlt évek során eléggé leszakadt és lemaradt más településekhez képest a fejlődésben. Ezért kiemelten fontos lenne a városnak egy olyan vezetői réteg kiválasztása, mely képes lenne önkormányzati szinten elősegíteni a 2021-ig tartó időszak pályázati forrásainak kihasználását.
Jó hírrel érkeztem tegnap Gyömrőre:
100 millió forint támogatást kapott a kormánytól a város. Ebből a keretből már idén elkészül a Dózsa György út Mendei úttól Szent István útig húzódó szakaszának felújítása.

http://letsplay.hu/wp-content/uploads/2016/12/1210tenisz_2-770x480.jpg
Szűcs Lajos - az elhanyagolt Ócsáról
Tapasztalatok szerint mindez a mostani klientúrával nem megvalósítható. Szűcs Lajos helyi lakosként és fejlesztési biztosként sem partnere a városnak, hiszen jelenlétéből, semmit nem prosperál a város.  

Helybélisége annyit sem jelent, mint egy albérlő, mivel az utóbbi a rezsi fizetésen túl legalább hoz valamit a konyhára, hasznot termel a befogadó számára. Lajosunk nem sok jóval és tevőleges dologgal kápráztatja el az itt élőket. 

A mostani lehetőség biztosítja, hogy valamilyen kompenzációban részesülhessenek a Pest megyei települések, melyek Budapest árnyékában leszakadtak, vagy éppenséggel el- illetve lemaradtak a fejlődésben. Ócsa egy ilyen kisváros. Erre és hasonszőrű társaira különítettek el 80 milliárd forint állami forrást, amire pályázni kell.

 Pest megye gazdaságáról tartottam előadást a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: jelentős mennyiségű forrástól esett el a közép-magyarországi régió azért, mert Budapest miatt az uniós átlagot meghaladó GDP-vel rendelkezik, ami már önállóan Pest megyéről nem mondható el. A régiós beosztás megváltoztatásával a kormány tizenöt éve fennálló problémát orvosolt - tette hozzá. 

A tavaly decemberben kiírt, ötmilliárd forint értékűt pályázatokra ipartelep fejlesztésre és közúti építésre több mint háromszoros volt a túljelentkezés - közölte a közgyűlés elnöke, aki arra is kitért, hogy a nagy érdeklődés miatt másfél milliárddal megemelték a keretet.
 
Az egészségügyi alapellátásban Szabó István szerint jelentős elmaradások voltak egyes Pest megyei településeken - ezért is írtak ki idén többek között ezen a területen pályázatokat, amelyek értékelése jelenleg zajlik. Idén továbbá vállalkozói parkok kialakítására, kis- és közepes vállalatok eszközbeszerzésére és belterületi utak kiépítésére hirdetnek még meg forrásokat.  

http://www.elektropress.hu/sites/default/files/logo/ocsa.jpgÓcsa ezzel esélyt és lehetőséget kap a hiányzó ellátások pótlására, a fejlődési folyamat megkezdésére, a felzárkózásra. 

Bukodiék önkormányzata vagy él ezzel a lehetőséggel, vagy továbbra is csak a saját sarában bukdácsolva magára hagyja a város, mely így akár végérvényesen elveszik.    

Kérdés, hogy Ócsa lakossága meddig viseli a szúnyog módjára történő vérszívást, és hagyja magán a parazitákat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése