2015. szeptember 4., péntek

Újabb baleset Ócsánál - nem csak az önkéntes segítségnyújtás, hanem a hivatalos segélyhívó sem az igazi

Ma hajnalra is balesetre ébredt az M5 autópálya ócsai szakasza. 

http://static.promenad.hu/article/15/67/79/dfa46af4c02fc3aa3b4b8448505d7f3f_normal.jpgValamikor az éjszaka, illetve ma hajnalra az autópályáról letérve az út menti árokba borult egy teherautó a pálya 27-es kilométerénél, nem messze az ócsai lehajtótól, Budapest felé. A baleset nem nagyon volt észlelhető a pályáról a sötétben. 

https://portail.umons.ac.be/FR/universite/admin/aff_etudiant/serv_social/sante/PublishingImages/112.jpgA 112-e segélyhívót 4:50 magasságában hívta a fórum egyik olvasója. Ő lehetett az első telefonáló, az ügyeletes reakciójából ítélve. 

Aki használta már ezt a vonalat, az jól ismeri azt a minősíthetetlen érdektelen hozzáállást, ami vonal túlvégéből árad.  Magam is jártam már úgy, hogy tűzet észlelve beszóltam, és ahelyett, hogy cselekvésre serkentettem volna a hatóságot, vagy intézkedést értem volna, el, helyette tanácsot kaptam, hogy kit hívjak. Adott esetben a tűzoltóság központi számát jelölték meg számomra. Gondolhatná az ember,. hogy ez a vonal szervezettebbé, gyorsabbá teszi a kármentesítést, de nem, mert a beosztott hívásfogadó nem mindig intézkedik.  V olt ez más alkalommal is, amikor a Alsónémediben égett a bozótos. Akkor meg a dabasi tűzoltóságra kapcsoltak "ki", de az nem fogadta a hívást.  Ismételt próbálkozásra az volt a válasz, hogy a tűzoltók nem veszik fel a telefont. Normális ez? 

Más esetben is előfordult már, hogy sokáig kellett várni a hívásfogadásra. Aztán mindig mást kapcsoltak, ahelyett, hogy közvetlenül riasztottak volna a segélyhívón keresztül. Így kapcsolták már számunkra a gyáli rendőrséget, a dabasit, de soha nem mondták azt, hogy "köszönjük a hívást, intézkedés indul".

Ma reggel is így történt. Telefon, felveszik (rögzítik), elmondod, egy percben hogy mi a gond, kérdés-felelek még egy perc, majd majd közlik, hogy kapcsolják a Katasztrófavédelmet.  Újabb perc, álmatag hang, és ismétlődik az egész 2-3 percben. Elmondjuk ki telefonál, mi történt, hol, mit észleltünk, hogyan, majd újabb helymeghatározás, majd ismét kérdez-felelek újabb 1 percben. Személyi sérülés, van? Nincs? Nincs, mert 130-al a pálya belső sávjában haladván a sötétben csak a perifériás látásommal felfogva pillantottam a borult járművet a jobb szélen az árokba borultan. Nem láttam személyt a jármű mellett, vagy körülötte. Csupán elsuhanva, kevés az észlelés és behatárolásra az idő. A sötét ez esetben csökkenti a láthatóságot. Az agyam rakja össze a szélről érkező képfoszlányokat. Ezalatt, míg a telefonbeszélgetések lezajlanak, már az Auchan magasságában járok a pálya adta tempóval. Ilyenkor kezdem megérteni az emberi közönyt. Azt, hogy miért nem hívják többen a segélyvonalat. Egyszerű. Nem akarnak kínlódni vele. Azonnali gyors segítséget kér és vár az ember, helyette teszetoszaság, kapcsolgatás, várakozás, ismételgetések zabálják az időt. A rászorulót csak a betelefonáló sajnálhatja önmaga helyett, hogy ebbe botlott, s belekezdett a segélykérésbe.  

Az egészről csak ennyi a hír: 


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Egy korábban az árokba borult kamion műszaki mentésének idejére az M5 autópályán a főváros felé csak a belső sáv járható.
Az M5 autópálya Budapest felé vezető oldalán a 27-es kilométernél egy korábban árokba borult kamion műszaki mentése miatt a rendőrök a forgalmat 17 órától a belső sávba terelik.

Kérjük a közlekedésben résztvevőket, fokozott figyelemmel és türelemmel vezessenek az érintett szakaszon.

Közben eltelt a nap. Lejárt a műszak. A rendőrök már megfékezték a Keletinél balhézókat, feloszlatták a Bicskén dühöngőket, visszaterelték a kitörteket, és lefújták a Fradi ultráit. 

Az M 5-s autópályán Ócsa téréségében azonban hatalmas a torlódás. A 27-es km-nél még mindig "mentik", daruzzák a hajnalban észlelt, s balesetet szenvedett járművet.   

A főváros immár nem csak a belső kerületeiben nehezen járható, hanem a bevezető autópályák által övezve is nehezen megközelíthető. Ócsáig és azon túl is áll a sor Budapest felé. 

http://static.promenad.hu/article/15/77/14/2c08213a0c7a6b30a274b02a9efd7eac_normal.jpgCsak a törvényeken kívüli, (illegális) bevándorlók, a migránsok mozognak szabadon. A belvárosban, a pályaudvarokon, a síneken, az autópályákon, és a határokon át. 


Ócsától azonban egyetlen úton lévő sem kaphat (és várhat) segítséget, mert itt nincs erre megfelelő háttér, s akarat. 

*

A korlátozásra egy korábban árokba borult kamion műszaki mentése miatt került sor.
Az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 27-es kilométernél egy korábban árokba borult kamion műszaki mentése miatt a rendőrök a forgalmat 17 órától a belső sávba terelték.
A műszaki mentést 2015. szeptember 4-én 20 órakor befejezték, az érintett útszakaszon a forgalom ismét zavartalanul halad.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése