2015. szeptember 24., csütörtök

Minden eddiginél többen fejlesztenének - Ócsa lehet a kivétel ( - buksiék eddig sem kértek belőle)

A tanyasiak külterületek a magyar nemzeti örökség része, fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek – jelentette ki V. Németh Zsolt a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián. 

Ő azonban gondolom még nem járt Alsópakonyon és nem beszélt Ócsán a városvezetőkkel ez ügyben, máskülönben nem fordulhatott volna elő az, hogy egy ilyen országos sikert elérő programban Ócsa önkormányzat ne vegyen részt

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében 2011 óta mintegy 6,2 milliárd forint támogatást biztosított a tárca, ebben az évben pedig 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre. 

http://dunaharasztima.hu/wp-content/uploads/2011/08/Als%C3%B3pakony.jpgGondolom, nem csak én, hanem a fejlődésben visszamaradt alsópakonyi lakosok is kíváncsian várják, hogy Ócsa vezetése az idén végre él-e a kormány biztosította lehetőségekkel, indul és pályázik-e a  térség félzárkóztatását, fejlődését elősegítő programra, vagy továbbra is marad avagy letapad a grundfoci szintjén?  Ámbár Bukodit ismerve, az is elképzelhető, hogy az alsópakonyi gazdasági major is kap egy ketreces grundpályát a csatorna- és vízhálózat kiépítése helyett, hogy az utánpótlást biztosítsa. 

Közben az államtitkár kiemelte, hogy óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt, idén minden eddiginél több, 1775 pályázat érkezett be – ez 75 százalékos emelkedést jelent a 2013-as adatokhoz képest.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja, melynek célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, a tanyán élők életszínvonalának növekedése és a gazdálkodási feltételek javítása. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2020-ig minden tanya legyen ellátva elektromos árammal, illetve könnyen megközelíthető legyen.  (Lásd Ócsa és Alsópakony közlekedési viszonyai.)

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/90022934.jpgHozzátette: a Tanyafejlesztési Program nem csak számokban mérhető, hiszen szellemisége konkrétan megjelenik például a Vidékfejlesztési Programban is.
A tanyai életforma olyan sajátosság, amely nem csupán a magyar, hanem az európai örökség része –fogalmazott előadásában az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy felmérések szerint, míg 2001-ben 207 ezer ember élt külterületen, – közülük 170 ezren tanyán – addig 2011-re 293 ezerre nőtt a számuk, ez az alföldi térségben a lakosság 5-7 százalékát jelenti.

http://images.ingatlantajolo.hu/user_43237/ad_3920707/elado-egyeb-telek-ocsa-38509917-k0.jpgAz eddigi tapasztalatokat értékelve V. Németh Zsolt elmondta, hogy a legtöbb tanyafejlesztési támogatást a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére, a tanyagazdaságok fejlesztésére és a külterületi földutak karbantartására fordította a tárca. (Korábban ennek keretében és támogatásával budapesti piacok újultak meg a belvárosban. Ócsán persze erre sem futotta az időből, pedig lenne mit javítani ezen a téren is, hiszen lassan tarthatatlan lesz a mostani állapot.) 

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/6/10/63/cikk_2061063/2_o-pakony_1002_at.jpgA program legfontosabb eredményei közül kiemelte még az őshonos állat- és növényfajták újbóli termelésbe vonását, a tanyagondnoki szolgálatok megerősítését és a tanyák villamosítását.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Tanyafejlesztési Programról elmondta: a szerződéseket várhatóan idén decemberben kötik meg a sikeres pályázókkal. A program megvalósítási határideje 2016. április 30-a, a pénzügyi elszámolás pedig 2016. június 30-ig esedékes.

http://3.bp.blogspot.com/-BraLkqjqMok/T7DZMtgNZCI/AAAAAAAAApE/lNpHVowQzxY/s400/horvath0514.jpgA legnagyobb érdeklődés a tanyagazdaságok indító támogatása célterületet övezte – emelte ki a helyettes államtitkár –, ahol tizenegyszeres a túligénylés. A tanyagazdaságok fejlesztésénél a rendelkezésre álló keretösszeg ötszörösére tartottak igényt a pályázók. A 2015. évi Tanyafejlesztési Pályázat is – a korábbi évekhez hasonlóan – sikeresnek tekinthető, hiszen a pályázati forrásokra 4,5-szeres túligénylés volt.

Szakáli István Loránd kiemelte a Termelő Falu mintaprogramon belül támogatható önkormányzat által biztosított baromfi tartási programot, amely a hátrányos helyzetű kistérségek, falvak öngondoskodását hivatott elősegíteni igazoltan őshonos tenyészállomány kialakításával, folyamatos mentorálás mellett. 

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/AP/alsopakonyterulet.JPGEmellett ugyanezen mintaprogram alprogramja a zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú revitalizációját szolgáló program, amelynek célja az egykori elhanyagolt területek újjáélesztése, az elaprózódott gyümölcs-parcellák egyesítése. A cél az, hogy idővel országos kiterjesztésű legyen a program, hiszen a tanyákhoz hasonlóan a szőlőhegyek és zártkertek is értéket teremtenek. A két alprogramra összesen 187 millió forint állt rendelkezésre.

A blog az elmúlt évek során a térséget, a várost érintő pályázatokról és a Tanyafejlesztési Program keretében biztosított lehetőségekről rendre beszámolt, ahogy arról is, hogy Ócsa vezetése mindezt mennyire nem vette figyelembe. Magyarul szartak rá. Bukodi Károly polgármester, Horváth Tamás alpolgármester és a képviselők fellelőssége ez ügyben megkérdőjelezhetetlen.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése