2015. szeptember 13., vasárnap

Egy ember a múltból - a tornatermet már nem, de közszereplést igenis, vállal ( - 10 év távlatában az infrakapus)

Évekig tartott a folyamat, ami az idén, a Városi Vigasság 10 évfordulójára realizálódott.

https://lh5.googleusercontent.com/-1xG2yQvskGo/UjGKpE8_MgI/AAAAAAAABTA/YeGpESofERc/s1600/spak1.jpg
Tornaterem, kapu, sport és Józsibá' - a tornatanár
Szeretett tanárunk Spák József, nevével jelzetten nem vállalja tovább a Halászy Károly Általános Iskola tornatermének üzemeltetését, lemond a Bérleti Szerződés biztosította lehetőségekről és jogokról, s kiszáll annak további tanidőn túli működtetéséből.  

Spák József tanárunk, sokak "'Józsibácsija", hosszú évek óta élvezte a számára biztosított privilégiumot. Áldásos tanidőn túli munkája sok sikert, örömet és javadalmat hozott a számára, de az idő során valahogy megkopott az egész amikor előtérbe kerültek a panaszok és a nyilvánosságra került történések zivatarként hullottak az egyszerű tanár nyakába. 

Pedig Józsi mindvégig támogatott, jó körökben mozgott.  Személyes kapcsolat és jó viszony főzi a mostani polgármesterhez és számos helyen megnyílnak előtte az ajtók. Így nem csak az önkormányzatban élvez támogatást, hanem a helyi gimnáziumban is olyan lehetőségeket álltak a rendelkezésére, mely más törvényes földi halandónak soha meg nem adatik.  

Szép sikereket és karriert ért el Ócsa iskolatörténelmében, melynek során számos ember szimpátiáját, néha lekötelezettségét élvezi, vagy élvezte ez idáig. 

Népszerűsége még az ismertté vált (iskolai italozás) birtokháborítási-ügy pere után sem rendült meg. A városvezetés, az iskola és fenntartó bizalmát mindvégig élvezve senki nem kérte számon, nem vonta felelősségre, nem számoltatta el, és láthatólag nem is fegyelmezte. A birtokháborítási ügy aktáiból kiderültek ellenére, majd a városi újságban és végül a blogban megjelentek után sem került eljárás alá, vagy felelősségre vonásra a példamutató pedagógus. A birtokháborítás ügyében folytatott bírósági eljárás, a per költségeit sem ruházta rá az önkormányzat sem egészben, sem pedig részarányosan.  A feléje személyes kötödéssel és a városi sportegyletben közvetlen kapcsolatban álló jelenlegi polgármester nem kérte el tőle hivatalosan soha a város által a közvagyonból kifizettet, városra rót perbeli terheket. Ócsa városvezetése nem csak az ügyvédei, hanem az összes járulékos költségeket is magára vállalta annak ellenére, hogy a per tárgyát képező birtokháborítás a rá bízott időben és szerződés hatálya alatt történt. Vagyis olyan időszakban és vonatkozásban, amire a szerződés és annak polgárjogi (Ptk.) következményei egyértelműsíthetően Spák urat terhelik. 

http://mandiner.hu/attachment/0068/67933_fovarosi_torvenyszek.pngA birodalmi jó viszony következményeként a városvezetés ezt az összeget magára vállalta, nem érvényesítette József felé, és a baráti jó viszonyt igazolva inkább a helyi emberek költségvetéséből rendezte. Ezzel a számonkérés és a felelősség kérdése is oda lett, illetve átruházódott az önkormányzatra, és azon belül az ismert városvezetésre. A pénzügyi kiadás, mint elszenvedett veszteség, pedig hátramaradt a lakosságra.  

Érdekes ez az eset és a mögöttes jelenség, mert mint ismert, a jelenlegi polgármesteri vezetés alatt ennél kevesebbért is indított pert az önkormányzat nevében Bukodi Károly, avagy a mögöttes hivatal. 

A blogot egyszer a népszerűsége és a megjelentetett látogatottsága miatt próbálta hivatalosan perelni, de aztán valahol ez is dugába dőlt. A peres eljárás várost érintő ügyvédi költségei azóta sem ismertek, mert sem az önkormányzati hivatal, sem a polgármester, de az ismert ügyvédi iroda sem hozta még nyilvánosságra azt közpénzbeli összeget, melyet a város mindezért (kidobott,) fizetett. 

Spák József töretlensége mégis megbicsaklott valahol az események sodrában pár évvel az Enci-perként ismert, és csatolt (birtokháborítási) ügy jogerőreemelkedését követően. Pedig akkoriban még minden zavartalannak látszott.  Csak aztán valahogy mégis ott maradt a kolonc.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/1888941_1890708787821927_5932277256511461144_o.jpg

Végül aztán úgy tűnik, a polgármester álma, a műfüves MLSZ-grundpálya tette be a kaput a sokat megélt tanár úrnak. A KLIK kiszált a "buliból" így Ócsa lakosságára hárult az önrész vállalása.  Ez a pálya, a kierőszakolt elhelyezés, és megvalósítás lett a végzet, - mert egy újabb ezzel járó eljárás, és annak reális veszélye került képbe, - hogy mint megbízott üzemeltető kerül majd bíróság elé, akkora traumát okozhatott számára, amit már nem volt képes bevállalni és tovább folytatni. Az iskolai év kezdetére szervezett évnyitóra még beszervezte a gyerekeket, eligazítást tartott a bemutatóhoz, és jó barátként asszisztált a polgármester elképzeléseihez.  Bár a pályát, már korábban átvették, amikor az MLSZ által bejárva átadták azt, de most ezt a nyilvánosság számára újra hozták, részben reprodukálták, amire meghívott vendégként elhívták a főszponzort valamint közreműködőként befogták az iskolavezetést. Ez már egyfajta politika volt a fideszes sportelnök- polgármester részéről.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/11891421_1912184055674400_5161941440515879094_o.jpg

Kellett az színpadias a fogás az eljáráshoz, melyből amúgy kizárták Ócsa hívatalát. Ennek ellenére Gyál jegyzője sem piskóta, annyira elfogulatlan, hiszen Pánczél Károly, Szűcs Lajos, a párt (Fidesz) és ezernyi kötelék által egyáltalán nem hiteles fél az ügyben.  Ráadásul Rím Zszsa

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/11947822_1912183932341079_5786021636128670709_o.jpg

Valahogy mégis az évnyitó köthető ez a váltás. Ez az idő pedig szinte egybeesik Ócsa várossá fejlődésének 10., évfordulójával. Spák József szerződésileg ekkor már nem volt a megbízott üzemeltetője a tornateremnek. Már nem jogosult bérbeadásra, és számlakiállításra az önkormányzat helyett és nevében (- eddig sem volt tiszta ez, hogy miként volt lehetséges a vonatkozó törvények értelmében, ha nem alkalmazottja és nem pénzügyese az önkormányzatnak). Ráadásul a maga vezette és felállított kimutatások szerint számlázhatott,  valamint ezek után történt az elszámolás és a kifizetés is, a részére; - legalábbis ez olvasható ki a bíróság ítéletéből, valamint az elérhető internetes forrásokból. 

Ez ma már azonban a múlté. Szeptembertől Kitti vette át az egészet, az új műfüves pályával terhelten. A korábbi szerződés gyakorlatilag változatlan, ami jogilag továbbra is kifogásolható, de ezért még senki nem perelt. 

 Igazából a Spák József által eddig üzemeltetett iskolaidőn túli rendezvényekkel sem volt különösebb baj, egészen addig, amíg mások jogait nem sértette az ott folytatott egyéb tevékenység. Bár az ebben szerepet vállalók, egykori részvevők neve az elmondások és a tanúvallomások szerint ismert, és résszint az önkormányzathoz köthet baráti kör, ezt eddig még nem hozták nyilvánosságra. Természetesen Spák József sem kívánt erről szót ejteni. Itt most ehhez nem kíván senki polgármesterezni, de az akkori részvevők, a megjelentek és a jegyzőkönyvben foglaltak alapján mégiscsak ezt kéne tenni. Az igazság kedvéért.

Amennyiben kételyei lennének az olvasónak, akkor nyugodtan gondoljon bele, hogy miért nem indított a Polgármesteri Hivatal eljárást, akár belső vizsgálatot, vagy miért nem adta ki függetlennek az ügy áttekintését és vizsgálatát a részben megítélt per- és presztízsvesztesség okán, hogy legalább a város a pénzénél maradjon. De, ha ez sem elég, akkor nyugodtan nézzen, vagy lapozzon utána, avagy kérjék ki az ítéletet, olvassák el és biztos megtalálják a maguk értelmezését.




Mindenesetre a tornatanárunk nem vállalja már nevével a pályát. A futófolyosón készült Oxa reklámanyag azonban továbbra is használatban marad a kft Web-lapján, annak ellenére, hogy azért tudtunkkal nem fizetett az iskolának, vagy a városnak. A korábbi testületben ugyan kérték az ellenzéki képviselők, hogy ezt is vegyék be a szerződésbe, de a baráti többség, a döntéshozó fejesek nem akarták. Az pedig ott lógott a levegőben, mint egy használaton kívüli, nem legalizált dolog. Csakhogy a feltett reklámanyag, a kis-videó mást bizonyítja a hasznosságát. Korábban ezt amolyan infrastruktúraként határozta meg a blog. Az Oxa pedig kihasználta a benne rejlő lehetőséget és felhasználta gazdasági tevékenysége során jövedelmező dologként. Vagyis hivatkozásra és reklámra.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/12002641_399006566962862_3184793118291547541_o.jpg
Spák József az önkormányzati rendezvény  színpadán - közszereplés

Spák tanár úr azonban nem vonult vissza teljesen. Marad az iskolában a gyerekek mellett, és jelen lesz továbbra is edzőként, valamint közéleti szereplőként. A 10. vigasságon maga vállalta fel a szpíker feladatát amikor konferálta az eseményeket. Aztán a színpadra állva a díjkiosztón is a közönség elé lépett.  Mindez azt mutatja, hogy nem kell felednünk vagy búcsúznunk tőle, mert köztünk marad és az önkormányzatban a továbbiakban is számítanak rá.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/10865921_399006726962846_3028663733359124322_o.jpg
Spák József tanár úr közszereplése a Városi Vigasságon - Ócsa közéletében

Persze, nem Ócsán élnénk ha mindez foglalkoztatná az embereket. A részleges (szerződésbeli) változás után meg végképp nem. Egyenlőre örülhetünk, hogy ennyi volt. Reméljük, nem is lesz belőle több.  

Viszlát Józsi bá', és helló Kitti!

Városunk nevében is köszönjük a három évtized áldozatos munkáját, és további sikerekben és eredményekben gazdag jövőt kívánunk! 
Személy szerint megtiszteltetés, hogy a volt tanítványai között tudhatom magam! 
Forrás és fotó Internet
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése