2021. március 2., kedd

Gépjárműadó: fontos tudnivalók minden autósnak - az adóhatóságnak kell már befizetni ( - kiértesítenek)

Már küldi az értesítéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gépjárműadóval kapcsolatban. 

Miért kerekít a hatóság? Hogyan lehet fellebbezni? Talán ezekre is talál választ.

https://profitline.hu/ny/irattar/2020-12-25/21680_LIJ4oFTC.png

https://secure.adnxs.com/seg?add=21009658&t=2Idei változás, hogy az önkormányzatok helyett a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat már a NAV látja el, az erről az ügyfélkapun keresztül küldött határozat első felében rögzítik az éves fizetendő adó összegét, valamint azt, hogy a hivatal kit tekint adózónak: a tulajdonost, illetve üzembentartót. Abban az esetben, ha az érintett autós nem rendelkezik ügyfélkapuval, a NAV postán intézi a határozatok kiküldését, a két szükséges csekk kézbesítése február közepén indult.

A gépjárműadót a 10032000-01079160 számú bevételi számlára kell két egyenlő részletben kiegyenlíteni – az első részlet április 15-ig, míg a második részlet szeptember 15-ig esedékes. Szintén fontos tudnivaló, hogy az elektromos, valamint a forgalmi engedélyben 5P és 5N jelöléssel ellátott hibridautók után nem kell fizetni a tulajdonosnak.

Az elmúlt napokban többeknek feltűnhetett, hogy az érkező csekkeken és határozatokban egy ezresre kerekített összeg szerepel – ennek okát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal magyarázza, hogy az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint az adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

  https://kolorline.hu/uploads/files/nav10.jpg

 A két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, ezzel segítve az adózókat, hogy ne nekik kelljen számolniuk. Ha valakinek több autója van, nem kell mindegyik után kerekíteni a fizetendő adót, csak az összesen fizetendő összeget.

 A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulhatnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás.

Ha az adózó vitatja a NAV által megjelölt összeget, fellebbezhet, így a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell rendezni az adót – ennek címzettjeként a NAV Fellebbviteli Igazgatóságát kell megjelölni, de az illetékes NAV-igazgatósághoz kell benyújtani.

 A fellebbezés természetesen illetékköteles. A fellebbezési illeték összege a fellebbezéssel érintett vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint, de legalább 5 000 forint, és legfeljebb 500 000 forint lehet, melyet a NAV Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú NAV Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számlára kell megfizetni.

 A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpPDQJiQHxsjvdt82uqqx7vwrudTF3th_Efg&usqp=CAU 

Az adó mértéke 2021-ben (is) a Gjt. 7. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint – a személyszállító gépjármű adóalapja után:

- a gyártási évben és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,

- a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,

- a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,

- a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,

- a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése