2021. március 8., hétfő

Ócsa önkormányzata bezárkozott - a hivatalban elzárkóznak a személyes ügyintézés elől ( - ügyfélszünet)

 Ócsa jegyzője március 1-től bizonytalan ideig ügyfélfogadási szünetet rendelt el a Polgármesteri Hivatalban.  Mindezt a város hivatalos honlapján tették közzé, amit aztán a polgármester által kezelt közösségi oldal is megjelentetett.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Ócsán a hivatalban szeretik az ügyfélfogadások szüneteltetését, mert számukra mindig is macerás volt az ügyfelekkel foglalkozni. Ismerten sok frusztrál dolgozója van a helyi hivatalnak, ami közel sem az ügyfelek, hanem miatt jött létre. Sokkal inkább a városvezetés okozta stressz készíti ki az adminisztratív állományt. 

Nem egy dolgozó számolt be azokról a "bizonyos" elvárásokról, aminek megfelelni kényszerülnek. Ez messze nem a törvényességi kereteknek megfelelő jogviszonyból fakad, sokkal inkább az autoriter vezetők hozzáállása hozza ki belőlük. 

Ócsa önkormányzatát érintően számos törvénysértés kíséri hivatali munkát, amibe a városvezetők kényszerítik a munkatársakat. Mindez rendesen borzolja a kedélyeket.

Volt, amikor hivatalos levelezések kerültek ki a hivatali helységekből a polgármester focista iskolai ívócimborájához, miközben maguk is szabálytalanul vették igénybe éjszakába nyúló névnapozásra a tornacsarnokot. 

Azt az iskolai termet és szolgáltatásait, aminek után több per keletkezett. Hol az önkormányzatot perelték ezért, hol a városvezetők indítottak keresetet, de a vállalkozó tornatanár, a polgármester sportegyesületi társa is peres eljárásokba keveredett.  Az így keletkezett ügyeknek számos sértettje lett. Úgy is mondhatnánk, mindenki sértetté vált.  Még a dolgozók is, akiket hol a rendőrségre, hol pedig a bíróságra idéztek be tanúként.  

Csodálkoznánk is, ha ezek után nem lennének viseltesen frusztráltak, amikor ilyen ügyekbe kényszerülnek a munkájuk során. 

Az idei év sem kezdődött jól, mert ahogy az Utcajogász Egyesület beszámolt róla, az alsópakonyi ingatlanok bérleti díjemelésével az önkormányzatunk törvényt sértett, amit végül a Tarnai Richárd vezette Kormányhivatal ismert el a válaszával.

 Mint írták, "az ócsai önkormányzat tökéletesen figyelmen kívül hagyta ezeket a jogszabályokat" amikor zártan kezel ügyeket. 

Mindez a devizahitelesek lakónegyedét érintő esetben kimondottan erkölcstelen és embert sértő cselekedett volt.  

Aztán nem sokkal később ismét borult a bili, amikor kiderült, hogy a polgármesterék ismét a maguk módján egymás közt rendezve intézték el a szomszédos vállalkozó, az inárcsi Zsiros Róbert cégeinek a nyomvonal-engedélyezési hozzájárulást.  

Ez is legalább annyira törvénysértő, mint volt a legkiszolgáltatottabb és legszegényebb réteget érintő lakbéremelés.  

Úgy látszik ez a jogsértő eljárás a tornacsarnok-beruházás, a MÁV-parkoló építési hulladékainak beásása és a heveri visszaélések óta egyfajta hivatali gyakorlattá vált Ócsán. Erre erőst rá a Kormányhivatal Utcajogász Egyesület-nek adott válasza, valamint a most bonyolódó napelempark magasfeszültségű hálózatának jegyző engedélyeztetése is. Ez esetben kötelezettségszegést is elkövettek, mert társadalmi egyeztetés nélkül adtak ki hozzájárulást vezetéklétesítéshez. 

Mindezek szinte egyenes következményei lehetnek annak, hogy a hivatali dolgozók sem ismerik ki magukat az eljárási jogrend gyakorlása közt, amikor az ügyfél ezzel kapcsolatos kérdéssel fordul hozzájuk. 

Az utóbbi hetek is számos ilyen konfliktust okoztak, ami természetesen amolyan huzatként fút át a hivatali szobákon. Nem csupán az elégedetlen ügyfelek, a felháborodott gazdák és földbirtokosok is terhelik az adminisztrációt, miközben ezeket problémákat nem ők, hanem a vezető tisztségviselők generálják. 

Molnár Csaba és társa, Bukodi Károly nem véletlenül zárkózik be akkor, amikor ezt még igazából semmi sem indokolta.  Legalábbis kellően nem.  

De ahogy a játszóteret és a közterületi sportparkot is zárja Ócsa fura ura, úgy a hivatalban a polgárok személyes ügyintézés elé is zárva táblát helyezett.  

Nincs ez persze mindenütt így.  A megye és a főváros számos területén nyitva vannak a szabadtéri játszóterek, a sportparkok. Felsőpakonytól Érdig számos helyen igénybe lehet ezeket venni, csak éppen Ócsán nem.  

Szintén hasonló a tapasztalat az önkormányzat hivatalát érintően is. A járványügyi korlátozások sem jártak mindenütt teljes zárással. 

A XII. kerületi (hegyvidéki) polgármesteri hivatalban annyit szigorítottak, hogy kötelező lett az FFP2-es maszk használata. 

Sürgős esetben, előre egyeztetett időpontban lehet csak a Polgármesteri Hivatal épületébe belépni - olvasható a Hegyvidék - Több mint kerület Facebook oldalán.

A hivatal épületében FFP2-es arcmaszk viselése és a belépéskor történő kézfertőtlenítés egészségügyi okok miatt kötelező. Amennyiben valaki nem rendelkezik FFP2-es maszkkal, azt belépéskor az önkormányzat biztosítja számára.

Így továbbra lehet részlegesen ügyeket intézni személyesen.

 Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

Tehát nem feltétlenül kell bezárni az ajtót a hivatalban az ügyfelek előtt. Normális körülmények közt előlehet segíteni a hivatalos ügyintézést. Csupán akarat, emberség és megfelelő hozzáállás szükségeltetik hozzá. Mondhatni polgármestere és jegyzője válogatja.

Nem kívánunk most sorba venni minden egyes jobb  helyet és kitérni azokra, a saját hülyeségünkkel szembehelyezve mind, mert az ócsai polgármester agyrém döntéseire ez nincs hatással.

Ócsa polgármesterét inkább befolyásolja a döntéshozatalában az olyan kisvállalkozás, aki képes önzetlenül rávenni, hogy építési törmelékkel terhelje az önkormányzat (értsd város) földjét, vagy nagyfeszültségű távvezetéket húzhasson keresztül mások földterületén.  Erre és ezekre mindig kapható valaki a hivatalban. 

https://ma7.sk/sites/default/files/styles/normal_8_large/public/migrated/pictures/archiv_agy/2018/201803241059170.ZARVA_1-2.jpg?h=b6717701&itok=A19sg-4B

Az ügyfélforgalmat biztosító helyi adózó előtt meg ahogy lehet, Ócsán zárva az ajtó.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése