2018. június 21., csütörtök

Nem szégyeljük magunkat - képesek vagyunk közhírré tenni, hogy itt még erre is külső segítség kell (- tűzoltás)

Hogyan is képzeljük el városi szinten, hogy képesek leszünk másokon is segíteni, ha még magunkon is képtelenek vagyunk?

http://tuzoltosag.info/hirkep/20160103_csaladi_haz_tetoszerkezete_egett_ocsan_1451898502.jpg
Dabasi hivatásos tűzoltók dolgoznak az ócsai éjszakában - itt ismét egy helyi tűzeset oltásához jöttek (- a helyieknek sem könnyű)

Teszem fel ezt a képtelen kérdést magamban miközben érzem ennek az abszurditását, hiszen ez eléggé kétértelmű felvetés. Ezért szeretném leszögezni, hogy ámbár most a helyi önkéntes tűzoltóság egy apró történéséről fogok szólni, de nem abban az értelemben, amit a felvetés egy részről értett, mivel nem az itteni önkéntesek azok, akik még magukon is képtelenek segíteni, hanem maga a város, aminek nevét viseli az Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Idegenek, ismeretlenek jönnek, szólnak osztják és kérik a segítséget - Ócsa Polgármesteri Hivatalában és a mögöttes önkormányzatban a képviselőink mindezt másként vélik ( - van más választás)

A városvezetést nem is értem, hogy ezt a  lehetőséget, mint ugródeszkát, ami előrelendíthetné a várost ismertségben, elismerésben, cselekvésben és mi egyébben, nem képes megdobbantani. 

Nem értem, hogy miként fordulhat elő egy milliárdos költségvetéssel bíró városban, hogy egy közhasznú önkéntes mozgalmat (egyesülést) több évnyi nehézséges kínlódást, szenvedést követően sem képes megfelelően támogatni a helyi önkormányzat tagsága, élén a két túlfizetett polgármesterrel. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOmPd3bqTiBgtW5SSYrP6otIwiCGbejxQtUsCugMbUgC8MW9ENojx8gAYD7_AeE3neXbzzWRz48yVbUuiiKG6iOC9gktCaCDSjaxHRZ8MkjKFPXqPUnuJr4iVtoaEXNk3QplC9RQY_-7M/s1600/DSCF5110.JPG
Laptopok ciklusonként cseréjére mindig volt pénz - adok veszek
Bukodi és Horváth ez esetben is legalább annyira vállalhatatlanul silány, mint június 4.-e, vagy október 6.-a kapcsán, hogy mást ne is hozzak elő. 

Végre van egy aktív képződmény, egy csapat, mely a legkisebb helyi támogatás mellett képes volt a nullára leírt szégyenteljes önkormányzati hírverést követően egy csendes, de eredményes toborzást követően létrejönni, megalakulni és talpra állni. Ma már ezek az emberek nem csak járni tanulnak, hanem fennmaradni próbálkoznak, mivel a helyi önkormányzati méltóságok nem képesek olyan mankót a hónuk alá tenni, amivel segítenék az előrehalásukat. 

Míg más települések hamar és mondhatni elsőként vélték felfedezni az ócsai önkéntesekben rejlő lehetőséget, és kérték fel az állományt, majd segítették meg hol eszközben, vagy anyagiakban, addig Ócsa városvezetése láthatólag mélázott az egészen.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4dGLn0JQmh-Qct_A04Axh9IfLeac2AbXwXqr0WGqPUW3jFEZz40Fz38SfFXMXHstEyHPat1j8QaNkOfYUetTTMnx-_X3QqAZr9b0r6R5hcBBDCHqRgz1idz9CHgxl3DQYtpzQXk8Xi1s/s1600/toborz%25C3%25A1s.png
Ez is már csak egy rossz emlék marad - a mellébeszélés, az ámítás és a léhaság transzparense

A szégyenteljes önkormányzati események sorozatához tartozik, hogy az egyesületet érdekében nem sokat tettek. Költségvetési támogatásban évekig nem részesültek, eszközt sem szereztek be számukra. Az önkormányzatunk csak nem rég vette tárgykörbe a városi céltámogatást, amit egy nevetséges összeggel szavaztak meg.  Mindezt jól illusztrálja, hogy Papp Katalinék gitt-egylete az OPKE többet kapott, mint maguk a közhasznú tevékenységet önkéntes mód ellátni igyekvő tűzoltók. Az OPKE szeptemberi tortája kerül elszámolás szerint több mint negyed millióba, míg a kávéházi esték, és a különböző klubdélutánok támogatása együttesen is meghaladja azt az 500 ezres nagyságrendet, amit az  Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára biztosít az alantas testület.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdLuQjvim-1LHsZMMwt_E7uDT0CF6KeHFOnPvwe1jM2Xq63cC3Yg
A testületi összképhez - párton kívüli látatlanként Gallai doktor is hozzájárul
És ha már szóba jött a helyi önkoris testület, akkor itt érdemes megemlíteni, hogy a képviselők is többet zsebeltek be minden egyes évben az illetményük és a bizottsági tisztségük külön díjazásán túl, mint amit összességében a tűzoltóink támogatására adtak. A drága képviselőink tudniillik a polgármesterrel és az összeférhetetlen alpolgármesterrel együtt olyan milliós nagyságrendű külön juttatásban részesítik magukat amit senki más nem kap a költségvetésből. Mindezt a Buza családból származó Ernő felvezető javaslatára fogadták el, kiváltva a nagy hírverést kapott külön jutalmazásokat. A két főkolompos ezt követően a polgármesteri autó 6 milliós tételéhez hasonlatosan ezt is az éves költségvetésbe foglalta. Így nem kell erről észrevehetően döntést hozni, és szavazni, mint egyesek szervezetek pár százeres támogatásáról, hanem egyenes ágon folyathatják át a milliókat a város éves költségvetésének elfogadásával. Mindebben a nagytiszteletű református, az ateista gimis tanár, és az általános tanító meg az egyszerű szakács, a nem népszerű háziorvos és  az összes többi partner ebben a kétes hírességben. Vagyis képviselőink jól kistafírungozhatták magukat a vezetéssel egyetemlegesen. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjymnmiHnJ1csrA4qjKStz3xeStLFDxZUlDP4cs6XaXEHCQJCr5D6KSA_bunInhFz7OWEFNHtmDo1XkYzMhgNwlf9PGaq6kODe0Fy5uYurSmuBHO5gdjIh-MrsyVMvfcWg5lf2MFMYQs3U/s640/Buksi+focilabda.png
Itt a foci elsőbbséget élvez - 15 milliós keretből gazdálkodtak
Ha már eddig eljutottunk, akkor nyugodtan vágjunk bele abba, hogy az Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület soha nem panaszkodott a maga mostoha körülményei, vagy a sorsa iránt. Talán maguk sem gondolták, hogy mibe kezdenek, amikor az első ígéreteket kapták.   De nem nyergeltek át Alsónémedire, Inárcsra és nem váltott székhelyet (bázist, telephelyet) az egyesület, s nem íratta át a nevét más helyre. Holott biztos vagyok benne, másutt szívesen és gazdagabban fogadnák, jobban megbecsülnék őket, mint itt, minálunk, ahol csak az önkormányzati döntéshozóknak jár a jólétet biztosító külön juttatás, a városi önkéntes tűzoltóságnak még a slag sem.

Mindezt a méltatlan helyzetet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tűzoltóinknak bázistelephelyet nyújtó egyik üzem, - az amúgy általunk is sokat neheztelt MPF-FÉG - biztosította laktanya-szárny belakásához, a fecskendős jármű beállásához (ahonnan majd riasztáskor indítható) nem elég az adott kapu szélesség.

Ez is csak az előrehaladtak során derült ki. Amikor másoktól kaptak telephelyet, járművet, eszközt. Erről aztán/bezzeg nem sokat hallani a több milliós kisbíróból. A tűzoltóink nem sírnak, nem panaszkodnak. Mástól és máshonnan értesülünk a problémákról. Az önkormányzatunk és a képviselőink erről mind hallgatnak. Mit is mondhatnának...

És akkor most itt van egy város, az adott polgármesterével, aki a maga elnökölte focicsapatának messze több pénzből újította fel a kerítését, mint az amit a tűzoltóságnak biztosítottak.  Itt van ez a város, ahol egyes vállalkozók olyan fizetett bontási tevékenységben vehettek részt, mint a Lakatos-ház eltüntetése, amihez az önkormányzati segítséget a Buzáné vezette városüzemeltetés az Ifájával és a bezárt hulladéklerakó ideglenes megnyitásával biztosította. Ezek az önkormányzat segglyukában ténykedő vállalkozások most miért nem jelentkeznek a segítséggel? Most miért nincsenek felajánlások?

Az Üllői úton csúfolkodó vastelep a kiállított roncsautóikkal szemközt "szépíthetik" a városképet, de az önkéntes tűzoltóságunknak még nem hallottam, hogy felkínálták volna a segítséget a vaskapu kiszélesítése és a beállás biztosítása érdekében.

Aztán hagy-ne soroljam még a mulasztókat. Vagy a tűzoltókban rejlő lehetőséget. Például a Nagév számára, aki nem csak a polgármesteri városi mulatsághoz adhatna feliratozott kerítéselemeket, hanem a közhasznú tűzoltóknak, is biztosíthatna galvanizált kerítés szakaszokat, hogy a szükség ne kényszerítse rájuk a megsegítést. 

Mindezek ismeretében milyen ciki már, hogy civilek és a "Dabasrégió" Online Hírportál emel szót értünk, - mindezért.

Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület fényképe.
Tűzet oltani majd jók lesznek - segíteni, támogatni nehéz
Hogy a képviselőink képéről nem ég le a bőr, és a polgármesterük a helyettesével együtt nem adja vissza a mandátumát ekkora pitiáner és szégyenteljes produktum kapcsán. Mert a szaros ócsai vezetés még a tőle minimális elvárható megcselekvésére is képtelen, miközben az aránytalan pénzszórásra, továbbá egyes, számunkra érdektelen vállalkozások engedményezésében meg/pedig folyamatosan besegít.

A MÁV rakodóvágányok mentén felszedett és kitermelt építési hulladéknak tudtak önkormányzati lerakóhelyet biztosítani, akár a környezetszennyezéssel járó károkozás vállalásával ellenére is. A Szüle Trans Kft részére szintén képesek Eu-s támogatásból létrehozott telephelyen kívüli parkolót engedményezni a lakosság kárára, de a közhasznú egyesület részére semmi érdemit nem tesznek, vagy hoznak létre. Elvégre mi hasznuk belőle?!

Visszatérő érdekes jelenség, hogy Ócsán a városvezetés és a mögöttes önkormányzat (képviselők) jóvoltából mindig arra nincs és nem jut pénz, ami közcélú, népes közérdeket szolgáló, hasznos, és célravezető, városi fejlődéssel-, előrelépéssel-, jó hírnével járó lenne.

Nem tudom miért van olyan dejavú érzése az embereknek, hogy szinte mindig csak az kap valamit, vagy részesül a kalapból, aki és ami valahol öncélú. Olyan ez, mint az egyszerű számvetés az egyéni érdekek vagy haszonszerzés mentén. A társadalmi lét, a közösség itt mindig a legutolsó szempont.
Talán ezért tartanak előrébb mások és lemaradottan vergődünk hátrányos helyzetünkben mert túl jó lelkűek és elnézőek vagyunk. Ezért használhatnak ki és élhetnek, élősködhetnek rajtunk.
Mindezért talán egy kicsit magunkban is fel kéne tárni a hibát.
Nem csak pusztán azért, mert ezt megengedhető, hanem azért mert ez amúgy nem lenne elfogadható.

 (Ócsán) Károlyság (az) van.
Köszönjük Viktor polgármester úr!

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése