2018. június 12., kedd

Bűnügyileg közepesen fertőzöttként számontartott hely Ócsa a megyében - a középmezőnyben vagyunk ( - kár)

Itt élő állampolgárként, vagy jövőbeni letelepülőként nem hagyható figyelmen kívül az a bűnügyi statisztika, ami a megyei települések sorát érinti.  

Kérdés, hogy Ócsa mennyire biztonságos, vagy éppen fertőzött a budapesti agglomeráció területén számításba vettek közt?
  
A rendőrség adatai alapján az agglomerációban az első tíz legproblémásabb város között hat a budai, négy pedig a pesti oldalon van. Budapest környékén a legbiztonságosabb három város Monor, Üllő, Pilisvörösvár, a legveszélyesebb pedig Pomáz, Budakeszi és Gödöllő.

A Budapest környéki agglomeráció 84 települése közül 30 város. A legnagyobb a 65 ezres Érd, a legkisebb pedig az 5500 lakosú Zsámbék. Öt olyan város van az agglomerációban, amelynek a lakossága 30 ezer felett van, ezek Érd, Dunakeszi, Szigetszentmiklós, Vác és Gödöllő. 20 és 30 ezer fő között hat település szerepel, míg a legnagyobb mezőny a 10-20 ezres lakosságú városoké.

A betörési statisztikákat a rendőrség honlapján szereplő hivatalos adatokból állította össze a budapestkornyeke.hu. A 2017. és 2018. májusa között eltelt egy évben elkövetett ingatlanbetöréseket vették figyelembe. A statisztikában azok a betörések szerepelnek, amelyeket rendőri intézkedés követett.

A lap cikke szerint az agglomeráció lakásbetörési dobogójára Érd, Gödöllő, Budaörs kerülhetne fel. Egy év alatt ezeken a településeken történt a legtöbb ingatlanbetörés. Pilisvörösvár, Üllő és Zsámbék lakói viszont szerencsésnek mondhatják magukat, mert náluk alig volt néhány betörés.

Azonban pontosabb képet kaphatunk akkor,  ha 10 ezer lakosra vetítjük a lakásbetörések számát. Az így kapott lista alapján láthatjuk ugyanis azt, hogy mely település lakóinak van nagyobb esélye arra, hogy hozzájuk törnek be. Ez alapján a Pomáz, Budakeszi és Gödöllő a három legkevésbé biztonságos város az agglomerációban, míg Pilisvörösvár, Üllő, Monor a három legbiztonságosabb.  

Ócsa a középmezőnyben található 17. helyzetként.  Ezzel a statisztikai adattal elfogadható szinten van a város, de azért ez nem jelent biztonságot. Bizony nem árt óvatosnak lenni és van mitől tartani a településen, hiszen a bűnözés itt is jelen van.

Az érdiek kicsit megnyugodhatnak, mert ugyan összességében náluk történt a legtöbb ingatlanbetörés, azonban a magas lakosságszám miatt nem  ők a legesélyesebbek arra, hogy pont hozzájuk fognak betörni. Ezen a listán ők a 8. helyre kerültek. Vagyis Pomáz, Budakeszi, Gödöllő, Szentendre, Gyál, Budaörs és Vecsés lakóinak az elmúlt egy év adatai alapján nagyobb esélyük van arra, hogy legközelebb hozzájuk törnek be.

A mellékelt táblázatban a 10 ezer lakosra jutó betöréses bűncselekmények számát láthatjátok, vagyis a lista tetején szereplő városok lakóinak van a legnagyobb esélyük arra, hogy betörnek az otthonukba.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése