2018. június 11., hétfő

Híressé váltunk a bennünket övező szemétdombokkal - a városvezetés és közteresei mintha nem értenék ezt

Közismert probléma Ócsán, hogy a város rettentően rendezetlen, szemetes a külterületi erdősáv pedig a hulladékok tárháza.


Ócsa nem egy éve küzd ezzel a problémával. Bukodi Károly polgármestersége óta folyamatos a gond. Ezt igazolja vissza, hogy Boros Tibor polgárőrsége még még olyan lovas bandériumokat is létrehozott, ami a helyi polgárősszervezet tagolódásával jött létre. 

Azonban ahogy az önkéntes tűzoltóság megvalósításában, úgy a lovas tagozat körzetvédelmi szerepében sem sikerült áttörést elérnie az egykori polgárőrvezetőnek, aki ezt követően még az elnökségből is távozásra kényszerült. 

Bizony a korábbi évek során sokszor kelt hiányérzete a lakosságnak a közterületeken tapasztalható állapotokat látva. Itt folyamatosan azt érezni, hogy az erre hivatottak nem képesek a feladatuk ellátására. A közterület-felügyelte mintha szeletívtan járna el akkor, amikor azt tapasztalni, hogy bizonyos személyekkel szemben nem jár el. Így minden év havas napjain tisztátlanul a vasúthoz vezető egyetlen járdaszakaszt, és tekintenek el a büntetés kiszabásától a vissza jelenség ellenére.

Az önkormányzati közterület-felügyelet egyszer sem büntette meg a kötelességszegő tulajdonost - pedig ha búcsú, vagy más pénzes dolog van, akkor mindig a területen van ( - ki ne tudná)

Aztán a közterületi parkolási rendet megsértő vállakózóval szemben ugyancsak ezt a nemtörődöm hozzáállást vélik felfedezni az itt élők. 

És erre utal az is, hogy a MÁV állomás és a piac sarkában álló betontörmelék kupac ellentüntetése érdekében sem voltak képesek megfelelőn eljárni, mondván az nem hozzájuk tartozik. Ahogy a fuvaros vállalkozó  nehézgépjárműveinek szabálytalanságát elnézik, úgy a MÁV illetékeseit sem szólítják fel, büntetik meg és kötelezik cselekvésre. Hát miért is köteleznék a piacos Karcsit a járdatakarításra, vagy a piaci parkoló bővítésére, hogy rend legyen? 

Évek óta nem sikerült hatóságilag eltüntetni Ócsa központi részéről ezt a szeméthegyet - jó munkához mennyi idő szükségeltetik (- lehet, hogy a következő választási ciklus megoldaná)

A külterületi tisztaság érdekében is létrehozott Boros-féle lovas tagozat sem sokat adott a rendre, amikor a parkolót trágyázásával pózoltak a Facebookon az erdőszélek védelme helyett. Nem véletlenül csak városi lovasság néven elhíresült csapat a közterület-felügyelőkkel karöltve sem volt képes megakadályozni, vagy lebuktatni a környezetszennyezőket.

A polgárőr lovasok maguk a városon belül maguk is környezetszennyezővé válnak mert utánuk sem takarít senki - közben pedig a várost övező erdősávban tovább nő a szemét (- minek a belvárosi lovasok)

A jobb érzésű városlakó pedig nem tudván kihez fordulni, elkeseredettségében a Hulladékvadász kommandót értesítette az áldatlan helyi állapotokról.


A Hulladékvadász oldalán található írásban olvasható:
“Tisztelt Hulladékvadászok! Nagy megrökönyödésemre természetjáró lévén elképedtem azon, hogy Ócsa határában szinte mindenfelé haladva szemétdombokat találni. Véleményem szerint Ócsa kifejezetten krízises környék szemét tekintetében. Minden irányban, Inárcs felé haladva, az Equina lovarda felé az erdős részen,a vasút mellett, a házak mögött, a Nagév nevezetű cég mögött és a lovarda között. Eldobott traktorgumik, háztartási szemét, építkezési törmelék … az egyik földutas szakaszt szinte teljesen elzárja az építési törmelék.
Ócsa határa tényleg minden irányban haladva, az erdőkben a Szenvedélybetegek Otthona felé haladva, Bugyi felé a tájvédelmi körzetben, mindenhol rettenetesen szemetes. A település határa nagy részben fokozottan védett tájvédelmi körzet, ennek ellenére rettenetesen szemetes mindenhol. A mellékelt képeken látható szeméttelepet a Székesi utcán kifelé haladva találtam meg. Minden elismerésem Önöknek, amiért megtisztítják az efféle környékeket és még azok nevében is nagyon köszönöm, akik a szemetet oda helyezik.”

Kirándulókat, túrázókat elkeserítő látvány a várost övező szemét - az közterület-felügyelet évek óta nem tünteti fel és szerepelteti a beszámolóiban a fiaskót ( - idegenek a Hulladékvadásznak számolnak be a jelenségről)
  
A Bukodi-Horváth vezette városkában a hivatal mögöttes szervezésében az idén már nem volt olyan kezdeményezés, mely során akár a társadalmi, vagy civil szervezetek összefogásával megtisztítsa a város környékét a szeméttől.  

Az önkormányzat mindezt letudta a Városüzemeltetés által, mondván ez a dolga. Csakhogy a városüzemeltetés az utcai szemetes ürítését, a városi közterületek tisztán tartását az utcák söprését, az  aluljáró takarítását sem győzi elvégezni. A közterület-felügyelők pedig a már említett mód szelektálnak a munkájuk során. Az építkezők ideiglenesen elhelyezett közterületi sóder kupacaiért előbb szólnak és cetliznek, mint más, már említett látványos kihágások esetén. 

Nem mostani jelenségről van szó - több éves, kezeletlen problémáról beszélnek

Az éves beszámolók során úgy hagyják el az évek óta fennálló állapotok megjelenítését, mintha azzal minden rendben lenne. Legutóbb is csak a lakossági fórumon felszólalók hozták elő a szemetes környezetet.  

Persze nehéz is mindezt kikövetelni attól az önkormányzattól és elvárni azoktól, akik mindannyian néma és vak asszisztensként működtek közre a MÁV parkolóberuházás során kinyert építési törmelékkel történő  önkormányzati környezetszennyezésben. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése