2018. március 4., vasárnap

Miközben a baloldal azt sujkolja, hogy a Fidesz ellopta a rezsicsökkentést, háromszorosára emelték a gáz árát

Mint a Porfolio beszámolt róla, az oroszok mentik meg Európát a hidegebb napokon, miközben a gázárak óriási emelkedést mutatnak a tőzsdéken.

https://mno.hu/data/cikkek/2446/24464/cikk-2446450/HM_20091001_03084_focuspoint_926x504.jpg
Háromszorosára drágult a gáz az európai tőzsdén - mi mégis csak jól járunk a fixált üzlettel

A Bloomberg szerint Oroszországból több gáz érkezik a kontinensre, mint valaha, hiszen az elképesztő hidegben megemelkedett a kereslet. Ez ismét megmutatta, hogy a régió milyen nagymértékben függ keleti szomszédjától az energiaellátást tekintve.

A gázárak a dermesztő hidegben megháromszorozódtak az európai gáztőzsdén (az azonnali piacon), februárban még tartósan 20 euró alatt volt a megawattóránkénti ár (az egy megawattórára jutó energiatartalom), most pedig 60 euró körüli árakat láthatunk.

Európa és az Egyesült Királyság egyre inkább Oroszországra támaszkodik gázszükségleteinek kielégítésére. Ebből pedig sokat profitál a Gazprom, amely napok óta rekordot dönt a szállításban.

A Gazprom közölte, hogy 17,4 milliárd köbméter gázt exportált Európába februárban, ami éves alapon 7%-os emelkedést jelent. A következő időszakban is rekordok lehetnek, hiszen a hideg időjárás velünk marad, arra pedig csak a Gazprom képes, hogy gyorsan és nagymértékben növelje a szállításokat. Az európai gázfogyasztás öt éve nem emelkedett olyan magas szintre, mint február végén.

Közben az USA bírálja Európát, hogy orosz gázt vásárol, miközben "okosban" maga is ezt teszi.

http://www.atv.hu/thumbnail/772x0fit/a/af/b2000.jpg
A nyugati hatalmak nyomást próbálnak gyakorolni hazánkra és annak politikájára - az ellenzék ezt használja fel

A hazug politika úttörése tehát nem csak az USA-ban divik, hanem a baloldalon is. 

A HVG beszámolt róla, hogy Boston cseppfolyósított orosz gázt vásárol. Az eladó a Novatek nevű cég, mely az Északnyugat-Szibériában található Jamal-félszigeten építette ki óriási szállítmányozási telephelyét. A Gazprommal ellentétben, amely csővezetéken szállít földgázt Európa középső és nyugati részébe, a Novatek a cseppfolyósított földgázra építi a terveit. Fő tulajdonosa és főnöke Leonyid Michelson, Putyin egyik kedvenc oligarchája. A Novatek csak részben orosz cég, kisebbségi részvényes a francia Total és néhány kínai befektető – írja a Deutsche Welle.

Mindez gazdasági-stratégiai ügy. Az amerikaiak ki akarják szorítani az oroszokat a földgázpiacról Európában. Amikor Trump tavaly Varsóban járt, és közép-kelet európai vezetőkkel találkozott, nyíltan utalt arra, hogy ez nemcsak gazdasági, de stratégiai kérdés is. A lengyelek mindjárt jelezték: szívesen vásárolnának amerikai cseppfolyósított földgázt.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2014 júliusában vetett ki szankciókat egyebek mellett az oroszországi Jamal-félsziget földgáz-termináljára.

A szankciók értelmében tilos a Novatekhez bármilyen módon kapcsolódó projekt finanszírozása.

Márpedig a Bostonba most megérkezett gáz eredetét tekintve, a mintegy 27 milliárd dolláros (nagyrészt kínai tőkéből fejlesztett) Jamal projekt többségi tulajdonosa a Novatek, Oroszország legnagyobb független gáztermelő és -kereskedő vállalata.

A szankciók ugyanakkor nem tiltják, hogy a Jamalból származó gázt szerezzenek be tengerentúli vállalkozások - állították a The Washington Post által megszólaltatott szakértők, a jogi indoklást azonban nem fejtették ki. 

A Gaselys nevű tanker az Egyesült Királyság közbeiktatásával érte el Bostont - a hajó és az LNG-terminál egyaránt a francia Engie tulajdonában áll.

Mindebből a magyar fogyasztó semmit nem érez, holott  az MSZP számításai szerint az Orbán-kormány már akkor is nyerészkedett a földgázzal, amikor 2013-ban bevezette az úgynevezett rezsicsökkentést.

A "verseny" tehát egyre nagyobb a globális piacon. Az orosz gáz olcsóbb. 

Trump tavaly Varsóban járt, és közép-kelet európai vezetőkkel találkozott, nyíltan utalt arra, hogy ez nemcsak gazdasági, de stratégiai kérdés is. A lengyelek mindjárt jelezték: szívesen vásárolnának amerikai cseppfolyósított földgázt.

Bár a visegrádi országok rendre azt hangoztatják, hogy az energiabiztonság növelése érdekében diverzifikálni kell a földgázellátást, csökkenteni kell a függőségüket az orosz importtól, még középtávon is lehetetlennek tűnik az oroszokat megverni az árversenyben. Miközben Közép-Európában kiépülőben vannak az észak-dél irányú interkonnektorok, Lengyelországba pedig katari és amerikai gáz is érkezik, egyértelműen látszik, hogy a többi régióbeli ország nem hajlandó többet fizetni a nem orosz gázért.

https://24.p3k.hu/app/uploads/2013/12/foldgaz960x6401.jpg
Nem csak Ukrajnában és Európa szerte, hanem Amerikában is gond van az ellátással - nálunk nincs probléma


Az orosz gáz jelentősen alul van árazva, árelőnnyel bír – közölte megkeresésünkre Deák András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa. Szerinte ha bármi mást akarnak Közép- Európába behozni, az biztosan drágább lesz az orosz gáznál. „A lengyelek nagyon hangosak a diverzifikáció fontosságát illetően, de alapvetően ők is orosz gázt vesznek” – jelentette ki.

A számok is ezt támasztják alá, Lengyelország évente 16,5 milliárd köbméter gázt használ fel, elvi lehetőség pedig maximum 6 milliárd köbméter cseppfolyósítva szállított (lng), Katarból és az Egyesült Államokból származó gáz beszerzésére lenne. Ám még ezt a kapacitást sem használják fel, hiszen bár tavaly év végén nagy dérrel-dúrral bejelentették, hogy immár az amerikaiaktól is érkezik hozzájuk cseppfolyósított gáz, ez öt év alatt mindössze 800 millió köbméter nyersanyagot jelent, ez pedig édeskevés a fogyasztáshoz mérve.

„A vásárlás inkább szimbolikus lépés Lengyelországtól” – közölte Deák András. A szimbolikának a Varsó esetében komoly szerepe van, hiszen Lengyelország talán az egész Európai Unióban a leginkább oroszellenes hatalom – részben emiatt pedig az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese. Nem véletlen, hogy néhány nappal ezelőtt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter lengyel kollégájával, Jacek Czaputowiczcsal közösen ostorozta az Északi Áramlat 2. nevű vezeték – mely az Északi-tenger alatti vezetéken át látná el még több orosz gázzal Nyugat-Európát – megépítésének tervét, mondván, az újabb eszközt ad Oroszországnak az energetika politikai kihasználására.

Az amerikai és a belpolitikai, valamint Uniós nyomás hatására Szíjártó is bejelentette, hogy 2021 végétől amerikai gázt fognak vásárolni a lengyelektől. 

2022-re a Magyarországra importált gáznak már több mint a felét nem az oroszoktól, hanem inkább amerikai forrásból szeretné beszerezni. Az atv.hu-nak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap azt nyilatkozta: "ami Lengyelországot illeti, a fizikai lehetősége megnyílik a gázvásárlásnak, várhatóan 2021 végétől".

http://www.atv.hu/thumbnail/772x514/c/57/52000.jpg
Sokaknak nem tetszik, hogy hazánk és Oroszország normális gazdasági kapcsoltakat ápol - az orosz gáz Amerikának kell

Úgy tűnik, Orbán Viktor valamilyen okból komolyan gondolja, hogy lazítani kell az orosz energiafüggőségen, a "nagy medve ölelésén". A gázvásárlást illetően legalábbis már nemcsak Romániáról beszél, de Lengyelországot illetően is komolyak a szándékai.  

Közben az orosz gáz vámszedői lebuktak, mert kiderült, hogy az amerikaiak is orosz földgázt hoztak Európába.

http://lovasistvan.hu/wp-content/uploads/2017/11/busted.jpg
Lebuktak a szélhámosok - az oroszoktól vett gázt passzolják tovább drágábban Európában ( - ezért nem akarják a csővezetéken át zajló közvetlen kereskedelmet)

Az Egyesült Államok a belgiumi Antwerpenben lévő cseppfolyós földgáz terminálba Oroszországban vásárolt gázt szállít. Ezt eredetileg a TASS orosz hírügynökség hozta nyilvánosságra. Újságírói offshore cégek tevékenységét vizsgálták.

A cseppfolyós földgázt Antwerpenbe négy tartályhajó hozza. Mindegyikének tulajdonosa a Navigator Holdings és a Marshall-szigeteken jegyezték be őket.

A Navigator Holdings részvényeinek csaknem egyharmada (31 %) Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter  tulajdonában van.  /Hazai ballib újságírók, ugye ez nem korrupció vagy érdekütközés?/

A vállalat a földgázt az orosz „Sibur” cégtől vásárolja az Uszt-Loga kikötőben.

A vizsgálat eredménye megerősíti Vlagyimir Csizsovnak, Oroszország uniós nagykövetének a véleményét, aki szerint „naiv azt hinni, hogy az Egyesült Államokból érkezik a cseppfolyós földgáz az európai kikötőkbe”.

A most napvilágra került információ azt is mutatja, hogy a Sibur együttműködik Wilbur Ross-szal.

Aztán a Nowatek orosz földgáz konszern tulajdonában lévő Jamal LNG  tartályhajó szállítja a földgázt Bostonba Londonból. Londonba az egyik szállítmány december 28-án érkezett a Christophe de Margerie jégtörő-tartályhajóval.

Az USA észak-keleti részén a hóviharok miatt a földgáz ezer köbméterenkénti  ára 6300 dollárra emelkedett.

Erre vásároltak szibériai földgázt a francia Engie konszerntől. Ez teljesen szembe megy az amerikai piac fejlesztési stratégiájának, mely szerint az USA nagy cseppfolyós földgáz exportáló.

http://lovasistvan.hu/wp-content/uploads/2018/01/lng.jpg
Oroszország szibériai földgázzal melegíti fel Amerikát - Bostonba orosz cseppfolyós földgázt szállítottak januárban ( - ok: a földgáz árának drasztikus megugrása az Egyesült Államok keleti partjainál)
Az európai cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas terminálokat azért építették, hogy csökkentsék az EU országoknak a kiszolgáltatottságát az orosz vezetékeken át érkező földgáznak. Csakhogy az orosz forrásból vásárolt amerikai cseppfolyósított földgáz drágább, mint a csővezetékeken át exportált földgáz.

Vagyis az Orbán ellenes baloldalon nagyon, és túl sokan vannak azon, hogy az ország szempontjából jelentős energetikai forrást jelentő gáz árát növeljék, és a drágább kontinensen túli vásárlásokat részesítsék előnyben. Ezért is hangoztatják, hogy Fidesz lenyúlta a rezsicsökkentést, miközben ezzel a magyarokkal szemben az amerikai üzleti és politikai érdekeit segítik, vagy erőltetik ránk.  (Ez most itt a soros.)
Forrás: 24.hu, Portfolio, HVG, Lovas/FORT RUSS
SPUTNIK NEWS
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése