2018. március 3., szombat

Inárcson két évvel ezelőtt kezdtek belefogni a naperőmű létesítésébe - most adták át ( - Ócsa várat magára)

Inárcson Gál Imre polgármester 2016-os tájékoztatása szerint magánszemély fogja a napelem parkot megépíteni és üzemeltetni. Mindez a 084/46-os hrsz-on nyilvántartott területen valósul meg, ahol egy 400 kW napenergia előállítását teszik lehetővé.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő fényképe.
Naperőműpark Inárcson

Állítólag Ócsát is felkeresték hasonló elképzelésekkel, de valahol a színfalak mögött ez elhalt. Van aki úgy véli, hogy a szóba jöhető területre inkább az elhíresült oxyfát ültették ami azóta már kirohadt és ez a városnak több mint egy vasút átjáró felújítási összegébe fájt. Egyes értelmezések szerint ez közel 25 milliós bukta volt.

Mindez jól példázza az a különbséget mutatja, ami a helyi és más települések városvezetői közt mutatkozik.


Inárcson is van ivóízellátási, és csatornázottsági probléma, (lásd Bucka,) de a település vezetése arra törekszik, hogy azokat a DPMV-vel oldja meg. 

Ócsán is ismert, hogy Alsópakony régi gazdasági majorjához tartozott területrészen milyen évtizedes gondokkal küzd a lakosság. Itt sincs megfelelő ivóvíz, és csatornázottság. Ócsa városvetése már többször megígérte a vezetésesek hálózat kialakítását, de egyszer sem valósította meg. Horváth Tamás alpolgármester is előadta már, hogy a kiszolgáltatott helyzet rendezése érdekében az ottani kutat kitisztíttatják, és egy szivattyúval üzembe helyezik, hogy az ellátást biztosítsák.  Azonban az évek során mindig maradtak a régi elavult és drága megoldásnál, a hidroglóbus bérléses toldozgatásánál, az érdemi fejlődés és az előrelépés helyett.  

Míg Inárcson szóbeli megállapodás született a DPMV Zrt vezetőségével, hogy a tervezett fejlesztések a bérleti díj keretében belül lesznek megvalósítva, amire úgy tűnik forrás is van, így reményeink szerint 2018-2019- re nagy részt a hiányzó a közműfejlesztések is megvalósulhat a településen.

Ócsa-Alsópakony településrészére ez nem mondható el. Bukodi és Horvát csak ülnek a tojásaikon, mint Dagobert a trezorba szórt aranyos pénzen és végül szinte semmi előrehalást nem mutatnak ez esetben sem. Láthatólag semmi jele annak, hogy Inárcshoz hasonlóan Alsópakony településen is megoldást nyerjen 2018-2019 folyamán az ivóvízellátás és a csatornázatlanság problémája.  

Pedig az inrácsi példából leszűrhető, hogy van megoldás, hiszen a DPMV ott is hajlandó a bekötésekre.  Aztán az is látható, hogy Ócsán is érvényesül a víz-közműszolgáltató visszafizetésének haszna, hiszen az egymás közti elszámolás fejében a DPMV-re sózták azt a feladatot, ami amúgy az önkormányzatot terheli. Vagyis az egyik útszakasz felújítását.  Persze, hogy méreg drágán (szintén egy vasúti átjárónyi összegért) számolták el a pár száz méteres szakasz szegélyezését és átaszfaltozását.

Igaz ezt költhették volna Alsópakony ellátására is, de a polgármester számára ez fontosabb volt a választások előtt, mint az ott élők sorsának a rendezése. Így talán mégis csak mondhatni, hogy Alsópakony majorjában élőknek azért nem jut az ócsai hálózat vízéből, mert annak kiépítési költségét a városvezetés mindig másra költi.

Hiába Bukodiék 8 éves önkormányzatisága, ha azt nem a város, és az itt élők javára hasznosítja.  A Bukodi-Horváth alkotta duó egy olyan páros, mely sokkalta inkább a maga jobb sorával volt elfoglalva, mintsem a városi teendőkkel. Erre ad példát most éppen Inárcs, ahol nem csak a naperőmű beruházás, hanem az ivóvízellátás is problémamentesen megoldhatóvá válik.

  Az országra készített korábbi napenergia hasznosítási tanulmányok Pest megyét a napenergiát gazdaságosan hasznosítható területek közé sorolták. A napsütéses órák száma a kedvező fekvésű területeken, akár az 1900-2000 órát is elérheti, ami a napenergia passzív és aktív hasznosítására is gazdaságos lehetőséget biztosít. Pest megyében számos sikeres naperőmű beruházás, napelem használatával történő energetikai fejlesztés, valamint napkollektorral történő melegvíz előállítási rendszerek kialakítása valósult meg.

Ennek ellenére Ócsa városvezetése képtelen jó irányba elmozdulni és előrelépni. Itt valahogy képtelenek megfelelőn képviselni a helyiek érdekeit. 

Pánczél Károly országgyűlési képviselő fényképe.
Pánczél Károly, a körzet országgyűlési képviselője is Inárcson bazsalyog, miközben Ócsán nem sokat tesz - biztos gondolván nekünk itt a Szűcs ( - és ha már Ő sem, akkor ki)

Még szerencse, hogy a közeljövőben választások lesznek és ez az elavult, mihaszna bagázs lecserélhetővé válik. 
Újrahasznosításuk végett pedig fájjon mások feje. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése