2024. május 17., péntek

Tiszta lappal Ócsán - mégis csak lesz Koltai est a városban a polgármester (el)utasítása ellenére (- teltház )

 Tiszta lappal indult Ócsán az Öregfalu Kulturális Közössége, ami egy olyan pártokon, pártpolitikán kívüli, önálló, azon felülemelkedő kulturális közösség, mely a tisztalelkű, keresztény, alapelvek mentén a kulturális összekapcsolódásra alapozva egyfajta társadalmi igényt támaszt, ahol az emberi elvárásoknak próbál megfelelni a maga értékrendje alapján.

Történik mindez úgy, hogy a közösség tagjai nem politikai alapon és pártreferencia szerint kapcsolódnak, vagy kötődnek egymáshoz. 

Valójában az önmeghatározása nem közzétett, mondhatni nem feltárt, de mégis ismert. Ahhoz, hogy ezt mindenki megértse, befogadja, kénytelen az ember valahogy definiálni a közös létet.  Ennek lényege a kultúra, a műveltség és a művészi érték, ami túlmutat azon, hogy ki, kicsoda, vagy ki mely pártpolitikai oldallal szimpatizál. 

 Koltai Róbert színművész Ócsai fellépésének Fidesz adta polgármesteri elutasítása itt olyan vihart kavart, ami után kénytelen a normálisan gondolkodó ember átértékelni a városvezetés és a helyi művelődési ház, adott esetben az Egressy Gábor Szabadidőközpont vezetőjének kötödését Bukodi Károly polgármesterhez, annak politikai nézetei, hozzá igazodó vállalásai és cselekedetei mentén.

Bukodi volt és lett annyira elvetemült, hogy képes volt letiltatni, elutasítani a Koltai fellépését Paksi Zita által. Ezt a felkért művész közösségi bejegyzése alapján tudta meg a helybéliek többsége, amit aztán az országos média is felkapott. 

A művész elmondása szerint az előzetes felkérést követően a művelődési házból hívták, majd közölték vele, hogy a fellépést a polgármester nem engedélyezte. (Itt teljesen mindegy, hogy milyen szó alapján mely meghatározással írjuk le a történteket, mert nem az a lényeg, hogy a polgármester lemondatta, vagy elutasította a művész fellépését, produkciójának előadását, vagy csak nem járult hozzá ahhoz, hanem a beleszólás, a kontroll és a kiadott utasítás, valamint annak végrehajtása a domináns.) A lényeg, hogy ez egyáltalán a polgármester elé került, és ebbe városvezetőként beleszólhatott, arra hatást gyakorolhatott és végül azt képes volt azt megakadályozni.  Mindezek után a diktatúrát átélt embernek az a kommunista időket visszaidéző képzete támadt, amit Lendvai Ildikó, az egykori Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) Központi Bizottság (KB) kulturális osztályvezetője, a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja és a gyilkos kádári rezsim cenzora jelenit meg és képviselt az elnyomás évei alatt.  

Bukodi ezt a szellemiséget hozta vissza akkor, amikor már Lendvai Ildikó is csak a kozmetikázott arcát mutatja a szellemiségében őt (is) bevállaló ATV-ben.  (Lendvai elvtársnő ma is az echte komcsi utód Népszavában publikál.) 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjC1QtLIeRlOxAKkirp9IAS-EqXGKmFACzRwOQaJbm49UsZ4eufDrxKLG4tmG9X1RkfzMJkQuJu-7NcAfa5GamjMMFVWEXv6ctJFQtS1QfSlIVJt9AtzQOHTSH8sAT9w1JBVleNolcNjR7HZDeJAsk5aNnq-9WQjoEarwPZTcEvg8mbqi4_3l_5t4esgUY/s1280/Bk.%20nem%20a%20legjobban.png

Nos Bukodi erre a szintre süllyedt. 

 A polgármester szülei nyomán ezt biztos másként gondol(hat)ja, de nem ez számít, hanem az, hogy mindezt a Fidesz égisze alatt, egy magát demokratikusnak tartott kormánypárt tagjaként tette és tehette meg úgy, hogy ezek után még mindig őt favorizálja a mögöttes díszes társaság.(Lásd a gyáli Pánczél vagy akár a helyi Szűcs.)

 Annyira össze nem egyeztethető ez azzal az országimázzsal, amit Orbán Viktor kormányfő vezető miniszterként, a Fidesz vezető arcaként képvisel.  A Fidesz adta kormány nem ezt a szélsőséges, kirekesztő politikát és művészi irányzatot képviseli. Valójában ezt fel sem vállalhatná, de az országgyűlési képviselők, a helyi Fidesz tagság ebbéli némasága többet elárul arról a belső feszültségről, amit Bukodi tehertétele presszionál.  Bukodi eljátszotta az utolsókat.  A baj az, hogy a Fidesz ebben a kampányban már se le- köpni, se (le)nyelni nem tudja, holott maguk közt szólva is leginkább eltávolítanák a narancsfák alól.  

Ócsa polgármesterének tiltása márpedig azt sugallta, hogy nyeregben érzi magát. Koltaival szembeni  cenzúrájával azt az üzenetet küldte, azt fejezte ki, hogy a kulturális programszervezésbe történő beavatkozása nem egyedi, azt (is) maga felügyeli és, hogy Ő itt az a meghatározó "mindenható", aki a történéseket befolyásolhatja. Bukodi a helyi  élet mögött álló döntéshozó, a cenzor és egyben a diktátor. Azt tudatja, hogy ebben a városban márpedig az van, az történik, az kerül műsorra, amit maga diktál, jóváhagy és engedélyez, cenzúráz.

A sajtó azért kapta fel a történteket amit az emberek megrökönyödéssel fogadtak, mert Koltai nem egy politikai motívum, túlmutat azon a társadalmi körön, mely politikai nézetek mentén osztja vagy osztaná meg az országot. Bukodi beskatulyázottsága, azonos a begyepesedettségével. Azzal a pusztán füves síksággal, ami kiégetten nem képes a feladatát ellátni. Ebben a nulla teljesítményben a tiltás már semmit nem javít. Bukodi kontrollálatlanul odaveszett politikuskén, polgármesterként és oda lett emberként. 

 Ócsa többsége elhatárolódik ettől. A helyieket túl sok negatív hatás érte már a fideszes Bukodi által. A város eddig is amolyan külön-utas volt Bukodi vezetésével. A Fidesz adta lehetőségeket, a kormánypárt biztosította előnyt soha nem fordította (magán kívül) az itt élők javára.

Most ezzel ismét megbukott.  A józan választópolgár elutasítja ezt a hozzáállást.  A kulturális élet, a művészet nem mehet a Bukodi nyomásgyakorlásának színvonaltalanságára.

Koltai több annál, amit Bukodi képvisel.  Ócsa sem fogja megköszönni, vagy elfelejteni mindezt, ahogy a Fidesz is kénytelen lesz benyelni, hogy a polgármestere buta fejével kijátszotta a pártot és a mögöttes várost. 

Bukodi  szavahihetősége, polgármesteri tisztessége, önkormányzati becsülete, polgári megbecsülése,   választói megítélése nyomán lesz csak igazán leszűrhető. 

Koltai mindenesetre hozza önmagát. Túllépett Bukodin és a semmimondó Paksin. Kinőtte a Kálvin házat és órák alatt telházat volt kénytelen közölni a fellépésnek helyt adó.  

Mindez elég jól demonstrálja Ócsa polgármesterének hitványságát. 

*

Nincsenek megjegyzések: