2024. május 6., hétfő

Bansky Ócsán

 Bansky (ócsai tősgyökeres tájszólással "baszki") az ismert politikai aktivista, brit graffitiművész, festő, kinek személyazonossága jórészt ismeretlen. Szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikával.

Való igaz, a spangli helyett egy piás üveg jobban leképezte volta az alakot - utcafórum

Többek szerint az éj leple alatt Ócsán járt a híres-hírhedt alkotóművész, a Fidesz helyi nagyágyújának megformázása végett.  

 Mások szerint maga az eltörpülő, mondhatni jelentéktelen polgármester, Bukodi Károly volt a megrendelője a reggelre elkészült és látható alkotásnak, ellensúlyozva Kolta művész úr letiltását, hogy ezzel a zsidó kalapos, másrészt lazán spanglizó, sötétített szemüveges félig bűnözői jelleggel, de mégis csak parasztos beütéssel illusztrálva keltsék fel a figyelmet a volt polgármester, jelenleg jelölt egyedi mivoltára.

Az ábrázolás találó, de csak annyira köthető Bansky keze-munkájához, mint a helyiek sajátos kiejtése a nevében, alkotásaiban ismert, de személyében anonim műalkotóhoz, mint Bansky nevének ócsai tájszólással (kiejtett) hangoztatott "baszki" a valós alkotóművészhez

*

Nincsenek megjegyzések: