2020. augusztus 26., szerda

Összkomfortos szintre emelték a szegregált komfortosok bérleti díját - a helyi Fidesz levágta a hitelkárosultakat

Senkit nem érdekel, hogy hány ócsai képviselő vallja magát pártfüggetlennek, amikor a fideszes ócsai polgármester seggében lógva úgy szavaznak és tapsolnak meg minden szart, ahogy az a végbélnyíláson kifér.

A szaros képviselőink arra sem képesek, hogy a rájuk szavazó választóik érdekeit felvállalják és valódi képviselőként járjanak el az önkormányzati üléseken. Pedig éppen az ilyen a közösséget elárulók okán cserélte le jórészt a vároAz emberek elégedetlenségét fejezte mindez, és egyre többen változást akarnak.

Azonban ahogy tapasztaljuk az újak sem sem igazán tanultak a korábbi évek rossz tapasztalataiból és hamar a polgármester szimbiózisává fajulva lettek azok, amik.  

Ha szépen akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy eladták magukat, a lelküket és kiárulták a választóikat egy rövidtávú anyagi haszonszerzés céljából. Azért, amit a pillanatnyi képviselőségük nyújt a mi adónkból.  Akár azt is feltételezhetjük, hogy azért emelték meg a szociális célzattal épített komfortos lakások bérleti díját, hogy az év végén esedékes éves prémiumukat ezzel kitermeljék.  Tudom, hogy nem így hívják, de teljesen mindegy, hogy minek nevezik, amikor immár évek óta bevezetett szokásként milliókat osztanak el egymásközt a kincstári vagyonból. Abból a közpénzből, amit az adófizetők jóvoltából, és a fejlesztések elvonásából "megspórolnak" maguknak.  Mert ezeknek a képviselőknek már nem elég a képviselőknek járó juttatás, nem elég a bizottsági pozíciók után járó pénz, még többet akarnak, amiért képesek a végbélnyílásig is ellefetyelni. 

Ezért emelkedik úgymond egységes szempontok alapján a bérleti díjtétel, a Fidesz-kormány mentőcsomagjában foglaltakkal szembehelyezkedő mód. Mert ugyebár az ígéret messze-száll, a polgármester meg maradt. 

Na nézzük akkor mi a baj, azon kívül, hogy megtriplázták, vagyis úgy háromszorosára emelték az alsópakonyi szociális lakónegyed ingatlanjainak bérleti díját.

https://3.bp.blogspot.com/-BraLkqjqMok/T7DZMtgNZCI/AAAAAAAAApE/lNpHVowQzxY/s400/horvath0514.jpg
Az ismert hivatkozás szerint (írtunk már róla) ezzel éppen a szegregációt és diszkriminációt akarják felszámolni, ami ugyebár egy fondorlatos hazugság, mert azt valójában semmilyen formában nem teszik meg.

Sőt. Ők a bérleti díjak vonatkozásában említik az egységesítést, miközben a szegregáció az ingatlanok elhelyezkedésében, egyedi kialakításában a centrumtól és az ellátástól való távolságában és a közlekedés, vagyis az eljutás különbözőségében is fennmarad.  Vagyis ezek alapján a bérleti díjakat ugyanúgy nem lehet egy belterületi összkomfortos bérleményhez viszonyítani, ahogy az ingatlanos felmérés esetén sem teszik, ha egy ház értékfelméréséről beszélünk. 

Tehát az értékbeli és minőségbeli különbség, azaz a szegregáció ugyanúgy fennmarad, mert a kompenzált bérleti díjszabás helyett egy olyan egységesítetten magasabb díjszabás lép életbe, amihez hasonló ár-érték viszonylatú bérlakás nem rendelkezik a városban.  Mindebből az következik, hogy az egy négyzetméterre vetítendő bérleti díj az alsópakonyi szociális lakónegyedben drágábbnak bizonyul, mint az ugyanakkora belterületi ingatlané. Azért drágább a szociális célzatú ingatlan, mert vel hátrányos körülmények kényszerít a bérlőre az önkormányzat, míg a vele azonosnak minősített belterületihez kedvezőbbek járnak. Ez a különbség az, ami a szegregációt és az árkülönbséget, adott esetben a drágább minősítést jelenti a károsultakra nézve. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjL5ksBeRsPnxv0iXOaFQC718sGTYlMXPLBFT5ii4BHCPFtAtVMwLCLoT1Yj35fh1P_4WM38QUvBiygNv6EItYt-HIoF29qj7gceBI4fadMBLtPzBpOlPOa4ziVBrvdR7AjzlSaezz2YsY/s640/Maga+a+v%25C3%25A1ros.pngEzt csak a hülye nem érzékeli. 

Más szempont nézve sem jobb a helyzet.  A törvényileg (1993. évi LXXVIII. törvény) meghatározott komfort fokozatok szerint kell figyelembe venni egy ingatlan, vagy lakás besorolási értékét.  Ezért nem mellékes az adott bérlakások komfortfokozatát meghatározni és a bérlemény díjának meghatározásánál figyelembe venni. Önkormányzati bérleményeknél ez egy fontos szempont, különösen akkor, ha az emelés okául az azonos alapokra helyzését említik.

Akkor nézzük meg, hogy az alsópakonyi szociális bérlemények mennyire azonosak azokkal az összkomfortos bérleményekkel, amikkel egy alapra helyezve hivatkoznak.

Összkomfortos
Összkomfortos lakásról, házról akkor beszélhetünk, ha alapterülete 12 négyzetméter lakószobával, fürdőszobával, WC-vel és konyhával vagy legalább 4 négyzetméter, főzést lehetővé tevő lakótérrel, továbbá központos fűtés, melegvíz-ellátás, közművesítettség biztosított.
Komfortos
Feltételei alapvetően megegyeznek az összkomfortos lakáséval, annyi eltéréssel, hogy a fűtés központos helyett egyedi, például kályha.


Tudtunkkal a belterületi önkormányzati bérlemények mind vezetékes gázzal ellátottak és fűthetőek. Ezért is számítanak összkomfortosnak, így a bérleti díjukban ez érvényesül.  
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/YJIktkpTURBXy8xYzYzYmExMjlhMjIzYTQ5MzRlNjRiMmFkOGZjOTYyZi5qcGeRlQLNAWgAwsM

Ezzel szemben az alsópakonyi otthonokba nem került kiépítésre a vezetékes gáz, és a fűtés sem ezzel megoldott, hanem egyedi fa-tüzelésű vízteres kandallókkal biztosított. Azért a kettő között van némi különbség.

Ez viszont komfortfokozat-csökkenéssel jár, ami bizony nem felel meg annak az összkomfortosnak a szintjével, amihez a bérlemény árait sorolták.  Így vélhetőleg az előterjesztő és az ehhez felsorakozó képviselők a mögöttes jegyzővel együtt mellétrafálva, túllőttek a célon.  A jegyző és a polgármester felelőssége kétségtelenül fennáll, a képviselők hanyag nemtörődömsége vagy éppen a bél-sáros behódoltsága pedig majd a választói visszaemlékezések nyomán az urnazárást követően fog tisztázódni.


Ha mindezt a kint élők a bérleti-díjemelés kapcsán kifogásolják, akkor bizony rájöhetnek a képviselők, hogy mennyire alantasak, balgák és elfogultak a polgármester, valamint a szintén vétkes jegyző vonatkozásában.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ-dXzE0JlcFr3EHpmDxZl3-pmTkPUqPbUDNdYi479L2GHmNRpNvipDGSOa7rFTP6pFWFHw3cncWH_lfoZlMc3fXyeSnuscHCpq06lvZIrXfjp13FrkHMvEw1eBaqACCgAfnmzdSDXya5f/s400/seggnyal%25C3%25A1s+20120607-400.jpg
Talán ha kevésbé lennének hiszékenyek és lojálisak a máskor már lebukó hazug polgármesterük irányába, és inkább az őket választó és állítólag képviselt lakosokra figyelnének, akkor talán nem ott tartanánk, (sem megítélésben, sem produktumban,) ahol most is. Miért kell mindig ezt az alantasan mögöttes cselekvést újra megtapasztalni?   Miért nem lehet egyenes tartással emberként képviselni a választót? Miért kell a képviselőséggel mindjárt elférgesedni?  Annyira buli a közpénzes juttatás, hogy a többi már nem számít?

Szerintem itt van lehetőség a díjszabás módosításában, mert a jelenlegi új meghatározás nem csak téves és hibásan rossz, hanem embertelenül gonosz azokkal szemben, akiknek az elszigeteltségén és megélhetésén nem, hogy segítene, hanem tovább ront. A díjemeléssel a kiítélők semmit nem kapnak. Sem a belterületivel azonos közlekedést, sem összkomfortosított lakást, de még csak a várostól való távolságuk sem csökken. Inkább elszakadtságuk, a hátrányos helyzetük és a szegregációjuk fokozódik ezzel az őket sújtó képviselő-testületi döntéssel.

Mindez azért fontos, mert a polgármester, a jegyző is van olyan elszánt és gonosz, hogy mindezt képes megtartani, vagy pedig egy buta tévhitben él, no meg azért is mert a képviselők a bevezetőben említett véglényként is kiemelhetnék időnként a fejüket, vagy felemelhetnék a szavukat a kint élőkért,  ahelyett, hogy csak a szart pacskolják, és a pénzt lapátolják befelé. 

*

1 megjegyzés:

  1. Kedves Blogger! Köszönöm, hogy levezette az összefüggéseket, így talán mások is érzékelni fogják azt azt igazságtalanságot, amit mi itt megélünk! Lehet fúji az itt előkre, de azt általában a kellemes otthonból teszik azok, akiket még soha nem dobtak ki a saját otthonából! Az érezhető ellenszenv azt a félelmet erősíti, hogy másodszor is el kell ezt majd szenvednünk. Mert ugye mért állnának meg itt....
    Itt van a közbeszerzéssel jelenleg megvalósuló kerítés festés is, amit az a Cég nyert el, aki már 61 közbeszerzést nyert eddig. Gyáli cég. Nem Ócsai. Itt nincs festő? Miért megy a pénz ki Ócsáról egy másik települést gazdagítva az iparűzési adón keresztül? Ezt miért csináltatják meg, míg a kutakat működtető szivattyúkat például nem, sőt kötelezik az itt lakókat annak cseréje és javítása, ha 6 év után tönkremegy, azzal a hivatkozással, hogy a lakhatást közvetlenül nem befolyásolja, így a Bérlő dolga. A kerítés fontosabb....

    VálaszTörlés