2020. augusztus 19., szerda

Kórházfelújítások - a vírus második hullámára készülnek ( - a Heim Pál és a Jáhn Ferenc is köztük van)

2018-ban még Tarlós főpolgármestersége alatt kormányzati támogatással, az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásából megújították a sürgösségi részleget, mely mindenben megfelel a modern betegellátás feltételeinek. Most újabb munkálatokba kezdenek. 

 https://www.vg.hu/wp-content/uploads/2018/03/+otf/810w/Download-5.jpg
 
Tizenhét budapesti kórház, köztük a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet higiéniai felújításáról döntött a kormány 60 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználásával, a koronavírus-járvány esetleges második hullámára készülve – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. 
 
Kásler Miklós elmondta: a felújítás érinti a kórházak minden olyan helyiségét, ahol betegek tartózkodhatnak. A fejlesztés során a többi között felújítják a burkolatokat, automata csaptelepeket szerelnek fel és fejlesztik az infrastruktúrát. Az előzetes felmérések megtörténtek, a kórházigazgatókkal a napokban tárgyalnak a konkrét feladatokról.

 https://profitline.hu/ny/irattar/2014-10-29/21681_O9rdOU7B.jpg

 Az érintett kórházak a következők: az Észak-Közép-budai Centrum, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Károlyi Sándor Kórház, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és M. J. Orsz. Traumatológiai Intézet, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, a Szent Margit Kórház és az Uzsoki utcai Kórház.

 https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2020/08/szentimrekorhaz_wikipedia.jpg


Orbán Viktor miniszterelnök az idei első, január 9-ei kormányinfón jelentette be, hogy a kormány fejlesztési forrásokat csoportosít át, mivel jogosnak tartják a kórházi körülményekre tett észrevételeket. Ezért úgy döntöttek, hogy "minden három évnél régebben fölújított kórházban minden kórtermet, minden várótermet és ahhoz kapcsolódó minden szociális teret fel kell újítani, és amíg ez nem történik meg, addig másfajta fejlesztéseket nem tudunk támogatni, ez a legelső ebben az évben" - közölte Orbán Viktor.
 
A felújításokkal kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január végén azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felmérése szerint országosan 140 milliárd forintba kerülhetnek a munkák, és ezekre nem lesz központi beszerzés.

Azóta a koronavírus-járvány miatt háttérbe szorult a kórházak kifestésének ügye, de egy mai, augusztus 14-ei határozatában a kormány forrást rendel 17 budapesti intézmény felújítására, amelynek része lehet a falak tatarozása is - derül ki a Magyar Közlönyből.

https://www.delpestikorhaz.hu/wp-content/uploads/2014/12/delpesti_total-1400x1050.jpg

A fejlesztés során speciális festést kapnak az intézmények belső terei, megújulnak a várótermek, kórházi szobák, kezelőhelyiségek padlózatai, falai. A betegmosdók minden igényt kielégítő, egyben a maximális higiéniát biztosító burkolatokat, szanitereket kapnak. Kiemelt figyelmet fordítanak az érintésmentes csaptelepekre, a kézszárító és fertőtlenítő berendezésekre és a toalettek higiéniai biztonságára.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése