2017. július 31., hétfő

120 éves fennállásukat ünnepelték az önkéntesek Miháldon - Ócsán az első is szép lenne ( - jelentkezőkre várva)

Vannak helyek és emberek, akik őrzik az értékeiket és hagyományt teremtenek ebből.
Nem kell ehhez sokszorosan nagy dolgokat véghezvinni, mert mint látható, az is elég ha következetesen, kitartón és elkötelezetten végezik azt a munkát, amit maguk vállaltak a közért.

Most az önkéntes tűzoltókról kívánok megemlékezni. Azokról a névtelen hősökről, akik mindig készen állnak segíteni a bajbajutottakon.

Remélhetőleg záros időn belül Ócsának is lesz egy ilyen, ehhez hasonló lelkes kis csapata.

Százhúsz évvel ezelőtti megalakításukat ünnepelték egy retro kismotorfecskendő szerelési és gépjárműfecskendőről osztott sugár szerelési versennyel összekötött tűzoltó találkozóval a dél-zalai falu önkéntesei a hétvégén.
 
http://zala.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=14143
A Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1897-ben alakult, működése azóta folyamatos
 
A Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1897-ben alakult, működése azóta folyamatos. Az önkéntességet az 1940-es évek közepéig a település életében való aktív szerepvállalás jellemezte. Ez a szerepvállalás később az alapfunkció betöltésére korlátozódott. A település fekvésének köszönhetően az egyesület fontos szerepet töltött be a környező települések védelmében is, emiatt az 1960-as években került sor új szertár építésére, és ezen időszaktól kezdve folyamatosan rendelkezésre állt egy gépjárműfecskendő is a környező települések tűzvédelme érdekében. Az egyesület jelenleg két szerállással rendelkezik, ezen kívül oktatóterem, parancsnoki iroda, konyha és szociális helyiségeket is alakítottak ki az idők során az önkéntesek, még tökéletesebb csapattá kovácsolása érdekében. Az egyesület életében az elmúlt időszak legmeghatározóbb dátuma 2016. január 1 volt, ugyanis ettől kezdve hivatásos kollégáik nélkül, önállóan is beavatkozhatnak a tűzeseteknél és műszaki mentéseknél.

A szombati rendezvényre több önkéntes egyesületet is meghívtak, hogy egy méltó versennyel emlékezzenek meg a nem kis múltra visszatekintő egyesület kerek évfordulójára. A megmérettetésen végül a böhönyei és a letenyei csapatok képviseltették magukat. Szlovák kollégák a nyári szabadságolások és számukra kötelező tűzőrség miatt nem tudták részt venni a versenyen.

http://zala.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=14144
Tűzoltóversennyel emlékezzenek meg az önkéntesek egyesületük kerek évfordulójára
A családias hangulatú rendezvényen a versenyzés, a szakmai tapasztaltok és régmúlt dolgainak felidézésén túl a retro versennyel párhuzamosan egy főzőversenyen is megméretették magukat az önkéntesek.

A Miháldi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka és elnöke bízik abban, hogy elődeikhez hasonlóan ők is több emberöltőn keresztül fent tudják tartani az idén meglehetősen szép kort megélt egyesületet, amelynek fiatalítása érdekében folyamatosan várják az önkéntes tűzoltóknak  jelentkezőket a településről és vonzáskörzetéből.

Ócsán most próbálják megújítani és létrehozni az önkéntes tűzoltóságot, amihez szintén szükség lenne fiatal jelentkezőkre. Olyanokra, akik kész vállalni a készenléti szolgálat terhét a munka, a tanulás mellett.  Erre a közszolgálatra a semmiből induló kezdeményezésnek nagy szüksége lenne, mert ahogy Boros Tibor korábbi szervező is hangsúlyozza, még a szertárt is eltüntette a múlt.

Ócsa Városi Polgárőrség fényképe.
Te nagyon hülye! Miért akarsz belőlem mindenáron tűzoltót csinálni? Beszélgessünk inkább a tűzoltószertárból eltűnt, muzeális értékű oltó kocsiról! Bele állsz?
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése