2017. július 20., csütörtök

Fokozódik a kánikula - vigyázzanak magukra és figyeljenek másokra is

Fokozódik a kánikula – hívta fel figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely csütörtökre három megyére már másodfokú, tizenhárom megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt.

https://68.media.tumblr.com/0f38201d5ef27f3ebce4d3be12a50553/tumblr_ota1726WwX1vhaekzo1_500.jpg
Hőségben ne feledkezzünk el a folyadékpótlásról se
A meteorológiai szolgálat szerdán honlapján azt írta: továbbra is kevés felhőre és napos időre lehet számítani. Az erőteljes nappali felmelegedésnek köszönhetően tovább növekednek a maximális hőmérsékleti értékek. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: csütörtökön az északkeleti megyék kivételével szerte az országban 25 Celsius-fok, a Dél-Alföldön már 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

A tartós hőség veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Budapestre és Pest, valamint Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére szintén a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre. 
 
A legalacsonyabb hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 11-18 fok között alakul. Napközben 31-36 fokig melegszik a levegő. A meteorológiai szolgálat kiemelte azt is, hogy csütörtökön extrém UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc alatt is le lehet égni. Azt kérik, ha lehetséges 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, s fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen.
A jelenlegi előrejelzés szerint tovább erősödik a felmelegedés. Pénteken és szombaton akár 37 fok is lehet, s néhol a minimumok is 20 fok felett alakulnak.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése