2017. július 10., hétfő

Több mint ötmilliárd forint Eu-s támogatás bölcsödék és óvodák fejlesztésére - Ócsa ismét kimaradt a jóból

Bár Ócsa közintézményeire is ráférne a segítség, mégsem részesül belőle, mert kimaradunk ebből is.

https://i.ytimg.com/vi/FtvNeOURgSU/maxresdefault.jpg

Igaz, a helyi bölcsőde új, de kicsit elfuserált épületszárnya és a két óvoda sem a képes a mindazt biztosítani, amit más települések sora igen, annak ellenére, tele a ház. Vagyis Ócsára is ráférne az Eu-s támogatásból, ha képes lenne ezt a lehetőséget a városvezetés megfogni.

Ócsán azonban rendszerint kimaradunk abból, amiben mások többnyire részesülnek. Így amikor Bugyi település és mások járdákat, kerékpárutakat épített a sajátjainak, akkor Ócsa mindezt elszalasztotta. 

Aztán, amikor mások az I. világháborús emlékhelyeik környezetét tudták pályázati pénzekből rendezni, akkor Ócsa városvezetése erre sem volt képes. Hiába ígérte meg Bukodi, hogy Gazdabolt előtti területet is megújítják, továbbá rendezik a környéket füvesítéssel, térköves burkolattal, padok kihelyezésével. Minderre állítólag pályáztak is, de aztán ebből sem lett semmi. A terület ma is ugyanolyan rendezetlen, mint volt 2014 áprilisában, amikor ezt megígérte. Azóta több mint 3 év telt el, nyomtalanul.

De nem sorolom az elherdált lehetőségeket, mert számolhatnánk a szelektív hulladékgyűjtéstől a mostani útfelújításokig az eltékozolt milliókat. Egyikből sem lett érdemi valóság.  

Mindegyik el-, vagy kimaradt Ócsán, ahogy a legfrissebb lehetőség a bölcsődei és óvodai fejlesztések pénzügyi pályázatából sem vette ki a részét a város.

http://www.gyomroi-hirhatar.hu/images/newspic/abd13501680d445997622eb9f10884b3.jpgHolott az így kapható, vissza nem térítendő európai uniós támogatás 5,1 milliárd forint volt. Ennek a szétosztásáról döntött a Pest Megyei Közgyűlés. 

Az ócsai bölcsődék és óvodák építésére és eszközbeszerzésre azonban nem sokat fordíthatunk, mert ebből mi ugyanúgy nem részesülünk, ahogy más, hasonszőrű pályázati esetekben sem.  

A megyei önkormányzat weboldala, a pestmegye.hu szerint a Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése elnevezésű pályázat keretén belül épülhetnek meg a bölcsődék és óvodák a megye 23 településén.

A közgyűlés döntött az 5,1 milliárd forint elbírálásáról.
A Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése (VEKOP-6.1.1-15) c. pályázat keretén belül épülnek/újulnak meg az alapfokú oktatási intézmények.

A nyertes pályázók között több agglomerációs település is található, mivel itt a legnagyobb a kapacitáshiány a megyében. 

A támogatási felhívás keretében a kedvezményezettek – más, önállóan nem támogatható tevékenységek mellett – intézmény/szolgáltatás infrastrukturális fejlesztése és eszközbeszerzések tárgyában nyújthattak be támogatási kérelmet.

Ócsa ismét nem vállal szerepet ebben.
 
 

A pályázati kiírás szerint az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1 millió, maximum 400 millió forint.  

Ebből lehetett volna mit kihozni, de a városvezetésünk képtelen volt rá.  Ismét mások húztak hasznot abból, amire Ócsa vezetése alkalmatlan.

http://www.pestmegye.hu/images/friss_hirek/bolcsode_szigetszentmiklos.JPG
A szigetszentmiklósi Vackor bölcsőde is megújul - Vecsés, Dabas, Szigetszentmiklós, Gyömrő, Üllő és Péteri a közelből, mind a nyertesek listáján - csak éppen Ócsa nem
    
A nyertes települések listája: Gyömrő, Üllő, Péteri, Szentendre, Budaörs, Tápióbicske, Vác, Nagykáta, Vecsés, Dabas, Dunakeszi, Kistarcsa, Pomáz, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti, Maglód, Biatorbágy, Budakeszi, Százhalombatta, Nagykáta, Üröm, Pilisvörösvár és Dunavarsány.

Lassan elérkezett lesz az idő, hogy megszabaduljon a lakosság a jelenlegi mihaszna és drága városvezetéstől. 
(MTI)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése