2019. május 7., kedd

Ezért nem vesz Ócsa tűzoltóautót - nagy közösségi hír lett belőle (- erre az adományozott tűzoltók hallgatnak)

A minap egy régebbi írásunk kavarta fel az állóvizet az önkéntes tűzoltóság önkormányzati támogatását és alaphozzáállását illetően.

Nem telt el pár nap és lám újabb hírverés látott napvilágot egy önkormányzat és egy tűzoltóságnak biztosított támogatás kapcsán. A probléma ezek szerint nem új keletű, mivel a 3700 lakosú Bábolna példája alapján az sem jó, ha központilag támogatják a tűzoltókat.

 
Ez már tisztán látható az utóbbi napok közösségi bejegyzései nyomán. A 9300 lélekszámú városkánkban nem egy jobb tűzoltó autóra, de még egy Ifára jutó pénzt sem biztosítottak még az önkénteseknek a központi költségvetésből, csak azt a szeletnyit, amibe egy városi vigasság tortája és a körülötte zajló cécó kerül. A kevéske támogatást felemlítő írásunkra ráugrott átgondolatlanul ráugrott a szóvivő, azzal az érveléssel, hogy ez rossz színben tünteti fel az ócsai önkéntes tűzoltó egyesületet, az lejárató és hatásvadász. Persze történt minden alapot és indoklást nélkülözve, amolyan külső elvárás, vagy politikai megfelelés céljából. Ez jól körvonalazódik abból, hogy az egyesület nevében felszólaló semmi érdemi hozzáfűzést, cáfolatot, vagy éppenséggel ellentétes információt nem nyújtott. Tehát csak egyfajta színpadias megnyilatkozás volt a részéről. De mit is kifogásolhatott volna, amikor azzal kezdtük az írásunkat, hogy:  "Mostanában több tűzeset is volt a környéken, ami ismét igazolta, hogy szükség van a tűzoltóságra."

Majd így folytattuk: "A bajt azonban tovább tetézi, hogy az ócsai önkéntesek továbbra sem bevethetők, így nem riadóztathatók és nem tudják az oltást megkezdeni akkor sem, ha esetleg elsőként érnének a helyszínre. 
A csapat, a felszerelés alapjaiban úgy ahogy megvolna, hiszen többen készen állnak a tagság soraiban a szolgálatra. Már megszerezték az első gépjárművüket ami egy régi Mercedes gépjárműfecskendő."

Ez is rendben van, mert az ócsai tűzoltóság csak időszakosan biztosít készenléti szolgálatot és önállóan még nem bevethetők.  Ezt maguk igazolják vissza saját oldalukon.


Aztán megemlítettük: "Több felkészítő és közös gyakorlaton van túl az egyesületi tűzoltóság gárdája. Sőt, februárban úgy tűnt, hogy az előzetes egyeztetések eredményeként az Ócsa ÖTE megkezdte első szolgálatát. Ekkor Bugyi-Ürbőpuszta közelében keletkezett nádas- és avartűzoltásban nyújtottak segítséget a már ott dolgozó más egységeknek.

Ez is stimmel. Akkor mi lehet a gond?  

Kifejeztük: "A helyi tűzoltóságnak a vázolt esetek kapcsán igazoltan is komoly létjogosultsága van."

Ez sem olyan, amivel szemben szót kéne emelni.  Tehát más nem lehet a háttérben, csak a képviselők, a polgármester és az a tény, hogy szégyenletes a hozzáállásuk. Ugyanis az, "hogy a polgármester, az alpolgármester és a képviselő-testület egyetlen tagja sem volt képes a tűzoltóknak felajánlani azt az év végi plusz juttatást, vagy legalább annak a felét, amit maguknak a költségvetésből az amúgy megszokott havi járandóságunkon felül felvettek".  

Csak ez lehet a probléma, amit nem hagyhatott szó nélkül a tűzoltók szóvivője úgy, hogy ne lenne el-, vagy lekötelezettje ezek közül valakinek. Vagyis nem csupán anyagi, hanem politikai szál húzódik a háttérben, amit fel is említ, igaz ellenkező előjellel. Azonban a tények makacs dolgok.  

Elég baj az Ócsának, hogy több évnyi sikertelen próbálkozás, látszatkeltés és hamisság után jutottunk el ismét odáig, hogy az önkéntes tűzoltóság valóban létrejöjjön.  Erre máris egy olyan semmitmondó elkötelezettség és függőség kerül előtérbe ami gúzsba köti a tényleges munkát. Nem csak az önkormányzati pénztelenség, a megfelelő támogatás elmaradása az oka ennek, hanem a gyarló emberi kapcsolatok. Az a felsőbbrendűségi és alárendeltségi viszony, amibe láthatóan beleálltak.  Ennek a csapdájában vergődnek a felek. 

Nem az a baj, hogy bált rendeznek a mögöttes támogatásokért, - hiszen nem is erről szóltunk ,- hanem az, hogy az önkormányzatban erre hivatottak amolyan baráti kapcsolatot feltüntetve borzolják a kedélyeket. A tűzoltó meg ugyanúgy fél, minta az egyszerű polgár, hogy még azt a morzsányit sem kapja meg, amit eddig. Nem a városi torta adta szeletet, hanem a működés alapjaihoz szükségest. Ehhez nem kell többet költeni a Városi Vigasságra biztosított keretnél, vagy az Ócsa Vse éves önkormányzati összegénél, de legalább annyit, ha már a tűzoltóautót, is maguk vették az egyesületi tagok.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/59414646_1213284638846101_5397168449476624384_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_eui2=AeHWut4YG0gBfI1Bes4Z_AMXXUaz1s0SeK6lpJM91GB3r9m9B3acO60PCWxiVR9DGhbgk8TnzshJyltEvhs44p1LkrdiLv6KM-wtbtcQa5LAiw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=e5665578f59b5ce8c7eaea8cd30908f5&oe=5D61C7E8
Mert lássuk be, (a blog mellett) a polgárőrség egyik vezetőjétől, meg más ismert személyektől az újságírókon át a médiumokig ha az a hír járja, hogy  kevés támogatásban részesülnek a tűzoltók, akkor magunk sem lógunk ki a sorból, még akkor sem, ha ezzel megelőztük az országos sajtót.  (Ezért még nem szólt vissza egyetlen tűzoltó sem Ócsán túl.)

Másutt nem félmilliókban mérik a támogatást, mégis beleállnak az adományozóba.  

Itt Ócsán természetesen ez is fordítva működik.

Történt ugyanis, hogy  Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes parlamenti képviselő átadott a Bábolnai Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára egy jól felszerelt összkerekes IFA tűzoltófecskendőt, amivel akár erdőtüzet is lehet oltani.  Erről a képviselő a saját közösségi oldalán képes beszámolót tett közzé.


Erre ugyanúgy ráugrottak a politikai pitbullok, mint ahogy a blogra a szószoló. 

Vágó István Facebook oldalán kiparádézta az átadást és a felszentelést. Juszt László szóvá tette: "Hasonló felemelő akciókhoz ajánlom a használtautó.hu-t. 800.000 forintért is lehet kapni az NDK iparának ma is kiváló állapotban fellelhető, 1965-től gyártott darabját. És annyi milliót számolhatnak el rá, amennyit csak akarnak."

A 444.hu megírta: "Ezt a modellt 1965 és 1990 között gyártották Ludwigsfeldében, Berlin alatt pár tucat kilométerre az NDK haszonjármű-iparának gyöngyszeme."  - amit még Kádár idején gyártottak az NDK-ban.

Képzeljék el, mi lett volna, akkor, ha a blog arról értekezett volna, hogy az itteni gépjárműfecskendő  1987-s évjáratú, vagyis hasonmód Kádár korabeli és 4,6 millióba került. (Főleg, hogy negyedannyiért 2 évvel fiatalabbat is kapni - Juszt László utalása alapján.)


Ennél kevesebbért is megszólták az embert ha jót akar. Erre itt is, és a túloldalon is adott a példa. 

Bár blogunk arról tette említést, hogy az önkormányzatunk nem hajlandó normális támogatásra és ezért kaptunk, ezzel szemben aki meg ad valamit - adott esetben egy ingyen járművet - az meg azért. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése