2017. május 23., kedd

Ügető lovak Ócsán - lovastagozat a minimum ( - Borosék lóvására)

Keveset hallani az utóbbi időben Ócsa Városi Polgárőrség lovas csoportjáról. Olybá tűnik többek előtt ez, mintha csak egy gimnáziumból kinőtt korcsoport többségi tagjai unaloműző kedvtelésből fogtak volna gyeplőt. 

Tihanyi Attila fényképe.
Ma már az eredeti csoport fele távozott a Boros vezette helyi polgárőregyletből - Tihanyi Attila és Gacsal István már nem polgárőrök ( - nem viselték jól Boros-féle irányítást)

Ma már ez a kép sem könnyen elérhető
 
Bár korábban a csoportban még voltak érett férfiak, azonban az idő múltával valahogy kifogytak a nyeregből. A lovas tagozat, ha jól emlékszem, 2013 felé alakult meg, és főként Tihanyi Attilának köszönhetően jöhetett létre. Akkor még mondhatni jó viszonyt volt a két fél között. Boros volt az, aki hozta a szövetségből az ötletet, és Tihanyi volt a gazda, aki biztosította a "szakmai" hátteret. A mai lányok többségében nála kezdtek lovaglást gyakorolni.  Attila hamar ráérzett a lényegre, és jó szolgálatot tett Ócsának azáltal, hogy vállalta a csoport vezetését, nemcsak a járőrözést és a szolgálatot.


2014 őszén a csoportvezető már „Év Lovas Polgárőre” elismerésben részesült. Aztán hamar eljött a tél és aztán nemigen hallottunk felőle. Később személyi konfliktusokról érkezett füles, aztán kiderült, hogy Tihanyi Attila kivált a polgárőrségből. Vele együtt az is távozott, aki ugyanakkor érkezett. Így nem kis hátrány érte a csoportot, amit végül Valóczki Melinda kapott örökül. 

Melinda Valóczki fényképe.
Valóczki Melinda csapatvezető lovas  - Fruzsi és Tibi kedveltjei sorában ( - a látszat ellenére sem önálló)

Azonban a tagság már soha többé nem vált azzá, ami eredetében volt. Ezt az állapotot Gacsal István kiválása tovább fokozta. A tagozat ezzel szinte kiüresedett és el nőiesedett, ami alapjában véve, és önmagában nem lenne gond, ha közben az embernek nem támadna olyan érzése, mint a kisasszonyok affektálásakor. Elnézi, és elhallgatja őket az ember, de igazából csak legyint rájuk.

Melinda Valóczki fényképe.
Polgárőrlányok maszkban - barátok közt
Valóczki Melinda vezetése egyfajta árnyjátékká vált a Boros elnökölte egyesületi vezetés során miközben a kedves lánya látszott felerősödni a nyeregbe. Legalábbis ezt demonstrálta a polgárőr apuka, aki nem egyszer osztotta lánya erényeit. 

Ma már Boros Fruzsina kezében a gyeplő. Ő az, aki mostanság így nyilatkozik:

Jonatán és Lali király, a versenyzéstől már visszavonultatott ügető lovak éppen a polgárőr lovas szolgálat feladataival ismerkednek Ócsán. Az Amma Lóversenyszervező és Futtató Kft.-től ajándékba kapott paripák gyorsan tanulnak.

Az Ócsa Városi Polgárőrség lovas csoportjának egyik tagja, Boros Fruzsina két éve eladó lovat keresett az interneten. Ekkor akadt rá az Amma Kft. által ajánlott lehetőségre: „nyugdíjazott” versenylovakat kínáltak eladásra.

– Habár Ortega már nem indult derbyken, nagyon jó állapotban volt, látszott, hogy odafigyeltek rá – jegyezte meg Boros Tibor az Ócsa Városi Polgárőrség elnöke, Fruzsina édesapja. – A Kft. ezt követően is figyelemmel kísérte Ortega életét, hogy megbizonyosodjon arról, jó helyre került. Ennek során tudták meg, hogy a lányom lovas polgárőr és az egykori ügető mén ezentúl önkéntes bűnmegelőző lesz. Örültek neki, hogy Ortegának jól megy sora, ezért idén januárban felajánlották, ha az egyesületnek szüksége van még lóra, kettőt nekünk adnának ajándékba. Nagyon megörültünk. Pár nap múlva elmentünk megnézni Jonatánt és Lali királyt. Nem túlzok, ha azt mondom, meglátni őket és megszeretni egy pillanat műve volt. Csodás paripák! Még azon a héten elhoztuk őket, azóta a lovas csoport tagjai foglalkoznak velük.
 
Ócsa Városi Polgárőrség fényképe.
Boros Fruzsina - a kikopott elnök, Boros Tibor egyik leány-gyermeke ( - számára bejött a lovaglás élménye az apu biztosította polgárőrség soraiban)

– Az első hét a beszoktatásról szólt, hagytuk, hogy megismerjék és megszokják új otthonukat – beszél a szakmai felkészítésükről Valóczki Melinda. – Hamar akklimatizálódtak, így utána a földről, majd nyeregből is elkezdtünk velük karámban dolgozni a lovas polgárőr csoport tagjaival. Habár ügető lovak voltak, ültek már rajtuk, így nem kellett teljesen nulláról kezdenünk a tanításukat. Mivel a célunk az, hogy szolgálatba járjunk velük, ezért elengedhetetlen a megfelelő minősítő vizsgák letétele, így erre is megkezdtük felkészítésüket. Először a karámban ismertettük meg őket a különféle, a járőrözés során is előforduló hanghatásokkal. Lufit durrantottunk ki, zacskó zörgésével igyekeztünk megbarátkoztatni őket, játék pisztolyt sütöttünk el mellettük és zenéltünk is nekik. Utóbbiakat különösen jól tűrték, mivel korábbi pályafutásuk során ezeket már ismerték. Ezt követően terepre is kimentünk velük. Még éreztük, hogy bennük van a versenyszellem, ezért igencsak rohantak, de idővel leszoktatjuk őket erről. A kocsik nem zavarták őket, mivel korábbi helyükön már hozzászoktak. A vonattal való ismerkedést távolról kezdtük. Úgy álltunk meg, hogy láthassák a hang forrását, így kevésbé ijedtek meg. Nagyon jól kezelhetőek, helyén van az eszük, gyorsan tanulnak. Azt gondolom, ha így haladunk, a nyár folyamán meglesz az első vizsgájuk és külterületen adhatunk velük portyaszolgálatot.

Jelenleg hat aktív lovas polgárőr tagja van az Ócsa Városi Polgárőrségnek.

https://scontent.fbud3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/14481898_1174984392539868_971401517665334171_o.jpg?oh=3dce7a24cd8b4e9afe569303ff872609&oe=599FC91A
Fruzsina egy a hatból - vágtában az ügetőn ( - polgárőr seregszemle)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése