2017. március 3., péntek

Fiatalok vidéki letelepedését, családok beilleszkedését segítő pályázat indult - jelentős összegekre lehet pályázni

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/%c3%93CSA201108/%c3%b3csa.jpg
Ócsa egy elvarázsolt város - minden marad a régi ( - ósdi)
Fiatalok és családok letelepedését, integrálódását, valamint a városi lakosság növekedését és ez-általi fejlődését segíti elő pályázati pénzekkel a kormány, az önkormányzatok által.  Ennek keretében Ócsa is jelentős összegeket igényelhetne amennyiben jelentkezne erre a programra.

Így a jobb önkormányzatok kettős cél érdekében várják tárt karokkal az újdonsült beköltözőket. Az egyik a jelentős állami segítség, ami nem kis lendületet ad a dolognak, a másik pedig az, hogy a beköltözők ne,m csak az utánuk járó pályázati erőforrással,  hanem a saját adóbefizetéseikkel is segítik a közösség felvirágoztatását. Az új családok nem csak a közlekedésfejlesztéshez, hanem a kereskedelem és a város fellendüléséhez is úgy járulnak hozzá, hogy azt a kormányzat adta finanszírozással is megtámogatják.

Ezért is népszerű ez a pályamunka sok más önkormányzatnál.
Kár, hogy Ócsa nem képes ezt a lehetőséget sem kihasználni.

http://static.panoramio.com/photos/original/94192293.jpg
Esély a fiataloknak, otthon a családnak - a fiatalok vidéken maradását pályázati pénzekkel is támogatja kormány ( - az önkormányzat valszeg' ebből sem kér)
 
A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul Esély Otthon címmel - jelentette be Novák Katalin sajtótájékoztatón, amit Schanda Tamással tartott közösen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázat keretösszege tízmilliárd forint. A felhívásra háromezer és húszezer lakos közötti települések önkormányzatai pályázhatnak március 6-tól 2019. március 6-ig. Az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Az államtitkár közölte, a lakosságszám mellett a pályázat másik feltétele, hogy az adott településen a 18-35 év közötti korosztály száma csökkenő tendenciát mutasson a KSH adatai alapján. Országszerte 294 ilyen település van - tette hozzá.

http://m.cdn.blog.hu/pr/prusi/image/2013-02-19%20kitelepites%20hatmilliardbol/DSCN1708.JPG
Útválasztó - Ócsa-Alsópakony jobbra és balra ( - két különböző világ)

Az Esély Otthon pályázat arról szól, hogy a fiatalok esélyt kapjanak a kistelepüléseken a családalapításra, az otthonteremtésre és a munkavállalásra, valamint esélyt ad a vidéki településeknek is, hogy vonzóak legyenek a fiataloknak - hangsúlyozta Novák Katalin. Szólt arról is, hogy a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentése szerint a fiatalok munkavállalási kedve és anyagi helyzete is javult 2008-hoz és 2012-höz képest.

Egyre több fiatal dolgozik, és csökken körükben a munkanélküliség, a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája 12 százaléka alatt van.


Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte, a projektek megvalósítására 36-42 hónap, azaz több mint három év áll rendelkezésre, így hosszú távú és kiszámítható támogatások válnak elérhetővé magyar fiataloknak, valamint ezalatt az idő alatt a fejlesztések beépülhetnek a helyi társadalom életébe is. Kiemelte, a kormány azért dolgozik, hogy azok a fiatalok, akiknek vonzó a vidéki élet, lehetőségekhez jussanak és megtalálják a számításaikat. Ezt szolgálja a mostani pályázat is, amelynek célja, hogy a vidék népességmegtartó ereje és versenyképessége növekedjen, valamint a helyi települési közösségek erősödjenek - tette hozzá. 

Schanda Tamás elmondta azt is: a részt vevő önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy projektek megvalósításával hozzájárulnak a fiatalok helyben maradásához, feltérképezik és koordinálják a helyi munkaerőpiaci igényeket, valamint támogatják a településen élő vagy oda költöző fiatalok kedvezményes lakhatását.

http://nepszava.hu/picture/96084/normal/383/00383792.jpeg
A beköltözéskor még másképp képzelték el azt, ami végül a lakóparkból lett - Népszava (- FOTÓ: VAJDA JÓZSEF)

Kisvárosi önkormányzatunk vezetése úgy tűnik fél minden újtól. A beköltözők számukra potenciális veszélyforrást jelentenek, hiszen más közegből érkezvén az emberek tágra nyílt szemekkel érzékelhetik a különbségeket. Az ilyen jött-mentek pedig képesek azért is szólni, amiért a begyökeresedettek már nem.

Ezért inkább képes az önkormányzat ezt a lehetőséget is elhagyni, csak nehogy szó és kritika érje a vezetést.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése