2015. március 12., csütörtök

Nekünk is volna egy kérdésünk - mi kerül valójában annyiba ( - ne nézzünk utána)

Nem lehet a végtelenségig mindenre milliókat elszámol(tat)ni és jóváíratni. Erre ad iránymutató példát a közélet és az igazságszolgáltatás. 
Mert a közpénzek felhasználása nem magánügy.  Ráadásul a testület sem adhat feloldozást.
 
http://www.duett.hu/riaszto/immobiliser/lopstop2.jpgA Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a parlamentben azonnali kérdésre válaszolva közölte: vizsgálatot rendelt el a pusztaföldvári polgármester ügyében.

Kijelentette: "az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítéltek el, az méltatlan hivatala betöltésére, és le kell mondania".

A Nol.hu korábban azt írta: Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban (egy túlárazott községi beruházás miatt) találta bűnösnek, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára. 

http://www.pusztafoldvar.hu/sites/default/files/banner/header.png

Pusztaföldvár vezetője megszünteti Fidesz-tagságát és mérlegeli Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, ezt követően határoz esetleges lemondásáról.

Baranyi István az MTI megkeresésére szerdán írásban közölte: mérlegelni fogja Lázár János szavait, és a családjával, illetve a közvetlen környezetével való egyeztetés után hozza meg "a végső döntést"

A Gyulai Törvényszék a jogerős ítéletet távollétében hirdette ki, a határozatot még nem foglalta írásba.

"Az eljárás során mind én, mind képviselőtársaim vitattuk a bűnösségünket és jóhiszemű eljárásunkat hangsúlyoztuk" - írta. Közölte: a jogerős ügydöntő határozattal szemben felülvizsgálati indítványt terjeszt elő a Kúriához.

http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2009/04/11/duna-21968/duna-21968-12371400.jpgA polgármester cáfolta a Nol.hu azon állítását, miszerint a kormánymegbízottnak, illetve a választókerületi elnöknek korábban felajánlotta volna a polgármesteri tisztségről való lemondást.

Kedden képviselő-testületi ülést tartottak a településen, amelyen Lipták Péter jegyző közölte, várják a törvényszék által írásba foglalt ítéletet, amelynek kézhezvétele után a kormányhivatal hivatalos álláspontjának megfelelően járnak el, azaz rendkívüli ülést hívnak össze.

A Békés Megyei Kormányhivatal korábban azt közölte: akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz. Megjegyezték: amennyiben a 2015. február 26-án született jogerős másodfokú ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.

Az MTI megkeresésére a Gyulai Törvényszék azt írta: pénzbüntetés kiszabása mellett a bíróságnak közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására nincs jogszabályi lehetősége.
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése