2014. május 13., kedd

Titkos tárgyaláson készítették elő a földgázhoz jutást - jövőnk érdekében ( - gáz van)

Mint ismert, az Ukrán-Orosz válság kapcsán  gázszolgáltatási problémák léphetnek fel  a térségben. 
A kormány nem véletlenül emelte meg a stratégiai készleteket. 


Moszkva egyaránt kész a gáztárgyalásokra és a gázháborúra is, de ha júniusig nem fizetnek az ukránok, Oroszország elzárja a gázcsapot.

Az orosz vezetés és a Gazprom állami energetikai cég megkezdték a felkészülést egy álló gázháborúra Ukrajnával - írja a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap a földgáz áráról és az ukrán gázadósságról kialakult orosz-ukrán vitát elemző keddi cikkében.

Pártunk és Kormányunk az országgyűlési választások közepette sem vette le tekintetét a világpolitikai eseményekről és kellő figyelemmel, s körültekintéssel időben megtett intézkedésekkel hárítja el a bajt.

Küszöbön a gázháború - meddig feszíthetik a húrt?

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/7/44/40/cikk_2074440/2ofaxi_blikk_allo.jpg2011 telén pénzt és időt nem kímélve, a távoli Azori-szigeteken üléseztek a megyei közgyűlések elnökei, nem véletlenül.  Már akkor is gáz volt. Illetve nem volt gáz, és ezért kimaradt a fűtés egyes közintézményekben. Nem véletlen hát véletlen a nagy utazás. És az időzítés sem. Télből a nyárba. Nem hiába. 

Az Atlanti-óceán közepén levő szigetcsoporton tartották az Európai Régiók Gyűlésének (AER) éves közgyűlését, ahova tizenkét megyei elnök ment el. A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el az egzotikus nyaralóhelyre, hogy a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait akkor néhány hete vállalta át az állam.

Azonban érzékelve a kialakult hangulatot, a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után úgy döntöttek, hogy azt a fejenként hozzávetőleg 200 ezer forintot, amelybe a megyei önkormányzatok érdekvédelmi szövetségének került az utazás, a megyéikben működő gyermekvédelmi intézményeknek ajánlják fel.

http://img6.hvg.hu/image.aspx?id=7157e0fc-b6d9-4d82-a42b-70d0737b3679&view=d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b
"a magunk részéről mi is el tudtuk volna képzelni, hogy közelebb legyen"
Viszont a vezető kormánypárt szerint hamarosan Magyarország is részesülhet abból az exportált cseppfolyós földgázból, amit egy régebbi konferenciának álcázott burkolt utazással szereztek az Azori-szigetek világából. A kiutazók a sziget  emírjével elitjével nemcsak erről, hanem egyéb befektetési lehetőségekről is tárgyalt Ponta Delgadaában.

Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki.

http://m.cdn.blog.hu/al/aludasmatyi/image/gy1.jpg 
A megyei elnökök nem csak a feleségekkel, hanem egyéb kísérőkkel és köztük hivatalnokokkal, titkárnőkkel erősítve álltak külszolgálatba hazánkért. A magyar akkoriban néma csend fogadta. A szigeteken élőknek sem tűnt fel a képviselet. Először talán a Blikk számolt be a kiruccanásról, akinek tudósítója terjesztette a hírt. A közpénzből utazást sokan felkapták. A lebukás után a magyar újságíróknak elmondták: Portugáli hatalmas kapacitást épített ki az Azori-szigetek alatt a cseppfolyós földgázból és szállításra is képesek.Az európai kis ország a harmadik legnagyobb gázkészlettel rendelkezik a világon, és évente sok milliárdnyi köbmétert exportál titokban a szigetekről.  A megyei elnök szerint hamarosan Magyarország is részesülhet ebből a cseppfolyós gázból. Már csak néhány kilométernyi földgázszállító vezetéket és két, úgynevezett interkonnektort kell megépíteni, hogy – a tengeri szállítást követően – Olaszország felől Magyarország és az egész régió Portugál-Azori gázt is kaphasson, amennyiben a pénzügyi feltételekről meg tudnak állapodni.

http://palocbetyar.com/images/article/5513/6347.jpg
Az Azori piszkos tizenkettő
Egy lakossági fórumon az illetékes elmondta, hogy akkor negyedik ciklusát, jelenleg pedig az ötödiket tölti a parlamentben és bejelentette, hogy az országgyűlési választásokon a teljesen megváltozott választókerületi határok nyomán új körzetében indulva nyert. Az ebbéli helyváltoztatás és a fals címváltás szükséges volt a győzelemhez. Pest megye 7. számú egyéni választókerületében indul. A  választókörzet Pécel mellett Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Üllő, Ecser, Maglód, és Gyömrő is jól jár a gázcsere egyezménnyel.

Az elnökök elnöke hangsúlyozta: Magyarország számára fontos, hogy több lábra álljon, ne függjön egyoldalúan az orosz gáz importjától. Mint mondta, a tengernyi gáz alternatív lehetőség lehet a visegrádi országok számára. A kis szigetcsoportnak pedig mindez komoly piacot jelenthet, hiszen a négy ország együttes gázfelhasználása több mint 40 milliárd köbméter évente. Az egyik megyei elnök kiemelte, hogy a szigeteken az egy főre eső nemzeti jövedelem tekintetében az első a világ országai között, fantasztikus gáz- és kőolajvagyonának köszönhetően. Az Azori-szigetek komoly befektetési lehetőségekkel kecsegteti az ide érkezőket, és számos hazai úriember is befektet a világ számos országában. – Azért vagyunk itt, hogy ezeket a lehetőségeket mi is megpróbáljuk kihasználni – tette hozzá anno az elnök úr.

http://www.boon.hu/2011/12/azori_islands.jpg
Szűcs Lajos ezt (is) megjárta
Lázár János frakcióvezető azt nyilatkozta: „Nem hiszem azt, hogy az Azori-szigeteken a magyar önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban új ismereteket tudtak szerezni”.

Hogy juthatott egyáltalán eszébe ebben a siralmas és szerencsétlen helyzetben valakiknek ez a kirándulás?

Valakiknek akikre a "jövőnket" rábíztuk?

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése