2014. május 25., vasárnap

Gyereknap és nem csak a bírkák szólnak - elvégre május a majálisok hónapja ( - nem csupán játék)

Amolyan szocialista hagyományként, 1950 óta május utolsó vasárnapján tartják ünnepeljük a GYERMEKNAP-ot

Ennek a napnak az elvi célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra és egyben egy olyan örömteli kikapcsolódást, boldogságot hordozzon, melyben mind a gyermek és az őt nevelő felnőtt is jól érzi és érezheti magát. 

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/ccc.jpg
Május amúgy is a szocialista társadalom nagy tavaszi nyitányaként került elmúlt évtizedek alatt szocializálódott nép tudatába. Május elseje volt a nyitány, a nagy népi demonstrációval, a munkás-felvonulással. Ezzel beindítva a majálisozást. Virsli, sör, pálinka, tombola és felszabadulás-érzet. A gyereknap ebben a sorozatban csak egy kiegészítő momentum, amolyan újabb indok a látványosságra, a magamutogatásos cirkuszolásra. Elvégre már a rómaiak is megmondták, hogy a népnek kenyér és cirkusz kel. Nos, Ócsán a cirkusznak mindig van helye. Sőt ehhez pénz is adatik, nem úgy mint a megemlékezésre. Eme jó és rossz hagyományoktól Ócsa mai vezetése sem képes szabadulni.  

Április-május meg kimondottan a látványosságoké.
A vendégcirkusz már megjárta a volt piac területét, ahol az elmaradt lakótömbi beruházás betöltetlen területét a hangoskodás tölti alkalmanként. A napi bajok sokaságának feledtetése, a gondtalan élet látszata tölti ki kezdeményezést, ha a városatyáknak úgy tetszik. Bár ez a rendezvény sem gond nélküli. 

A Bukodi-Horváth alkotta tandem mindent megtesz a látványos parádékért és a májusi hétvégék csinnadrattával töltéséért. Lassan nincs hétvége buli nélkül. 

http://ocsa.hu/userfiles/image/20140401_juhfeszt(1).jpgA cirkuszt követően a városi közpénzek átutalásával megszervezték a Juhfesztivált, amolyan bujtatott formában, mintha valami magánprodukció, amolyan magánszám és egyéni rendezvény lett volna. Közben a városvezetés előterjesztésére a testület tárgyalta és szavazta meg a jelentős összegű támogatást egy olyan ember cégének, akinek korábbi vállalkozása a statisztikák szerint jelentős összegű  tartozással terhelt a város felé. A testület mégis arról döntött, hogy az Ócsautó Kft számlájára utalja a rendezvény támogatási összegét. Közben ennek a cégnek hivatalosan semmi köze az egészhez, hiszen nem is szerepelt a meghirdetettekben, sőt a szervezők és felelősségvállalók sorában sem. A közös csupán annyi, hogy egy-ugyanazon cím és egyazon mögöttes személlyel tűnik fel az ügyletben céghez köthető személy, úgy is, mint aki a korábbi más céges tartozás felhalmozásakor is nyomon érhető. Ennek a mögöttes személynek a vállalkozásába pumpált most pénzt a testület miközben jól tudta, hogy már korábbról jelentős hátralékot halmozott fel a nevezett  - megadott címen található mögöttes - alany. A Néra Roletta Kft Ócsán ugyanazon a telephelyen van jegyezve, mint a megtámogatott Ócsautó Kft. Csak míg az egyik cég közpénzekkel tartozik, a másik közpénzeket kap. Olyan ez, mint két zseb a kabáton. Az egyik jobb oldalt van, a másik a meg a balon, de ugyanazon kabáton, amit egyazon személy hord. Hogy ez normális-e már nem is kérdezem, ha már a képviselőknek sem jutott ez még az eszükbe. Mert hogy a lakosságnak nem, az egyértelmű, hiszen a parádék mögé senki nem néz. Őket a "szórakozás" a haverok, buli és az említett római meglátás érdekli. 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/1604675_655421997830400_1891169798_n.jpg
Csapattagok - Radics uram és a mögöttesek  (fotó a Facebookon)

E-közben a beszámolók tanúsága szerint az Ócsautó Kft 2012. évi mérlege 22,75 M Ft árbevételt mutat ki. Ezt produkálta a cég.  Ez nem kis pénz, ahhoz mérten, hogy a korábbi ott jegyzett (Néra Roletta) Kft  1,7 millió iparűzési, félmilliós gépjárműadós és több mint 600 ezret meghaladó pótléktartozást halmozott fel az önkormányzattal (várossal) szemben. Most azonban nem ez számít, hanem a haveri támogatás a rendezvényhez. Ócsa város pénze és 2012. évi kintlévősége, adó- és járulékkövetelése el van feledve. A lényeg a barátság és, hogy minden hétvégére jusson valami helyi vircsaft. Ehhez pedig valakinek pénzt kell adni. Az előzőleg adott hétvége a Juhfesztiválozásé volt. A közpénzek egy részét a szervezők közt szereplő személy vállalkozása kapta, a fellépőket meg más finanszírozta. A behozott juhokat kiporciózva árulták, illetve eladták a jelentkezők között. Amúgy az egész ingyenes volt, csak a főzőverseny állatállományát kellet megvenni és nevezéskor fizetni. De ez le is volt írva a hirdetményben. Már csak az a kérdés, hogy akkor minek az ócsai közösség pénzügyi támogatása   ha a szervezők amúgy pénzt kérnek a látogató, de már fizetett adózó néptől. Hát nem az ő pénzükből állt össze a műsor? 

http://static2.origos.hu/i/1208/20120815-ocsa-lakopark-epitese-devizahitelesek-horvath.jpg
Alpolgármester, jó hangulatban - legalább ő lehet legyen optimista
 
A Facebook tele van a magamutogatós jóérzésű képekkel és a hurrá hangulattal, hogy milyen jó volt ez a buli. Igaz a rendezvények piacává váló területe besorolása szerint lakóövezet, ahol ilyen-olyan társadalmi hangoskodással járó rendezvényt egy bírósági ítélet szerint nem is lehetne tartani, mert lakóövezetben kiemelt szempont a pihenés lehetőségének biztosítása. Azt pedig Horváth Tamás és Horváth Zoltán is ugyan olyan jól tudja, mint a Bukodi Károly és Szabó György, hogy általános építészeti elv, hogy as tömeges létszámú rendezvények befogadásra szolgáló tevékenységet, vagy egyébként is forgalmas területen, vagy olyan helyen építik, ahol alapvetően nem befolyásolja a lakóövezet jellegét. A Juhfesztivál, a búcsú és a felszámolt piacon területén folytatott össznépi rajcsúr nem oda, abba a lakókövezeti besorolású területre való.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10170794_944083415638926_6269064215661948739_n.jpg
Eszem-iszom, dinóm-dánom, elvégre ez a fesztivál ( - ismerős arcok a közösségi oldalról)
  
http://www.halaszyiskola.hu/halaszyFiles/Images/szl-nev_bal_vegleges.jpg
Sajnos a városvezetés ezt rendre figyelmen kívül hagyja, mert a Halászy Károly Iskola intézményét is visszatérőn különböző rendezvények helyszénéül jelölik ki. Spák József ügyvezető és Kovácsné Kovácsi Beáta igazgató, valamint Bukodi Károly polgármester jóvoltából volt ez már születésnapi partik színtere, de visszatérőn bálteremként is felhasználják a közintézmény tornacsarnokát. Mindez pedig nem csak anyagi kérdés, hanem jogszabálysértő, tisztességtelen eljárás az ott élőkkel, valamint a várossal szemben. Pár ember etikátlan szórakozását ne fizesse már egy egész város!

Ugyanis nem elég elviselni a mások által rendellenesen keltett zajongást, a randalírozást még az ezért járó bírságot, (bírósági fizetni valót) a büntetést is mi, itt élő lakosok vagyunk kénytelen állni a fizetett (adó) fejkvótánkból. 

Nem tudom, hogy áll most az ügy, de Spák József gondjaira bízott tornacsarnokban folytatott rendzavarás (birtokháborítás) több százezer forintjába került a városnak. Gondolom, ennek rendezése a befolyt adónkból teljesül.  

http://www.ocsapincesor.hu/userfiles/image/esemeny/20140517_orbannap_thumb.jpgTermészetesen erre is futja a költségvetésből, nem úgy mint a városfejlesztésre.

A múlt héten az Öreghegyi Pincesoron volt pálinkázás az ismert szereplőkkel.  A Juhfesztiválban érdekelt az egyesületével (ugyanoda jegyezve, ahova az Ócsautó és a Néro Roletta) tartott ismételt pálinka -és főzőversenyt. Ez azonban a kutyát nem zavarta, mert lakot-területen kívül volt. Ha a rendőrség nem talált ittas vezetőt, akkor még a közúti forgalmat sem veszélyeztette senki, nem úgy mint ahogy Ócsa belterületén egyes alkalmakkor. 

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t31.0-8/s960x960/10010017_553590831425780_211825033202474781_o.jpgNem is a belvárosba és a lakóövezetekbe való a hepajozás. 

A gyereknapi lufieregetés  természetes dolog és nagyon jó helyen van a Szabadidőközpontban, illetve annak szervezésben. A játszóház is remek alkalom a kiscsaládos összejövetelekre. 

Az viszont már elgondolkodtató, hogy Ócsa városának nincs egy olyan komplex játszótere, ahol a gyermekközönség megfelelőn elszórakozhatna, jól kiugrálhatná magát. Szomorú, hogy ehhez alkalmi összejövetelekre összeverbuvált alkalmi jellegű berendezéseket kell telepíteni. 

A mostani alkalom is jó példa arra, hogy lássa a szülő és más városlakó is, hogy nem kell ehhez sok idő, csak néhány nap és máris milyen remek játszóterületet, teret  lehet összehozni. 

Nagy kár, hogy a laptopokkal elhíresült tandem a színpadias törekvésein túl szinte semmi maradandót nem képes alkotni. 
Lz.
*

34 megjegyzés:

  1. Csak a cirkusz maradt a népnek, a többit már lenyúlták.

    VálaszTörlés
  2. "nem kell ehhez sok idő, csak néhány nap és máris milyen remek játszóterületet, teret lehet összehozni"
    Nagyon egyetértek!

    VálaszTörlés
  3. Jól mondja, aki azt mondta, hogy ez az irányítás az elmúlt négy évben nem volt képes az ilyen megvalósítására. Nem marad más, csak a kegyes vezető jóindulata az eseti rendezvényeken adottakban. Ekkor lehet csúszni, mászni, ugrálni, játszani. Többségében különben semmi esélye a városnak.

    VálaszTörlés
  4. Aki még egy gyermeknapi rendezvénnyel kapcsolatban is csak negatívan tud nyilatkozni, az már klinikai eset.Nagyon sok gyermek és szülő jól érezte magát és nem vagyunk kíváncsiak erre a sok rosszindulatra!!!! De, ha Te ennyire elégedetlen vagy a mi kis ócsai életünkkel, akkor ahogy azt már sokan üzenték Neked " el lehet innen húzni jól messzire", ahol a Te szájízed szerint történik minden!!!!!! Az ilyen emberre mint Te vagy, azt szokták mondani, még másokat kritizál, addig sem kell a saját életével és problémájával foglalkozni! Szegény családodat csak sajnálni tudom, őszinte részvétem a feleségednek! Tudom a Te fajtádnak nincs önkritikája, el kellene menni egy pszihiáterhez és jól kibeszélni magadból ezeket a sérelmeket, és bízzunk benne, hogy segít ezt a skizofréniát meggyógyítani. Szerintem, ha ezt a sok hülyeséget amit már évek alatt össze- vissza írtál ezen a szennyoldalon megmutatnád a pszihiáterednek, egyértelműen megállapítaná az elmebetegséget. Kérjük hagyd békén az Ócsaiakat!!!!!!!! A TE és a bandád (IQ bajnokok) kommentjeire kösz, de nem vagyok kíváncsi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tipikus buta ember megszólalását tükrözi véleményed. Annyira jellemtelen senki vagy a tömegből, hogy még a neved sem vállalod. de hogy is vállanád, amikor értetlenül áll a sorosod előtt. Én is olvasom a blogot. Ezt az írást is, mint látod. Neked is áll a zászló, hogy értsed. csak értelmezni kell az írást. Ha ezt nem sikerült megtanulnod az sikolában, az a magánügyed. Az, hogy Ócsán nincs egy normális játszótér, az viszont közügy. Ha jól értem, a cíkk is ezzel a problémával foglalkozik. Bukodi mester csak gyermenapra, bulikra meg reprezentatív alkalmakra ad valamit a bírka népnek. Te meg a nyájból most itt bégetsz, miközben a hülységet kajálod.

      Törlés
    2. Ki a faszom ez az ostoba? Nem érdekli, ami itt megy, nem érdeklik a vélemények, de azért a tuti faszságát ide böfögi. Szerinted az kit érdekel te igénytelen?

      Törlés
    3. Szellőztesd már ki a fejed. Fogat mostál? Mocskos a szád, és nagy a pofád! Olyan beleszarós. Birka állatfaj lehetsz. Ne csináld a fesztivált!

      Törlés
    4. Vannak egyesek, akik mindent megengedhetnek maguknak. Kihasználják az önkormányzati vezetést, kerülik a fizetési kötelezettséget és élnek, mint Marci hevesen. Az olyanok kapnak támogatást, mint a Radics, akinek milliós hátraléka van a céges ügyeiből. Aztán azt is itt olvasom a blogon, hogy a Göncinek is elengedték a díjhátralékát. Nekem pár ezer forint elmaradásom volt, amikor az önkormányzat teleszórta a városi postaládákat azok nevével, akiknek súlyadó tartozása volt. Az én nevem ott volt, szégyeltem magam pár ezerért. A Radicsnak, meg a Göncinek és még ki tudja kinek nem volt kiplakátolva a neve és a tartozása. Miért van ez? Ők milliókkkal károsítják meg Ócsát büntetlenül, másokat pedig meghúrcolnak. Gondolom vannak egypáran akik jól élnek ebből. Belőlünk.
      Erre adjon valaki választ. Mert az anyázás, és a műbalhé az folyik, de a lényeg amiről a sorok közt lehet olvasni, az egyetlen szülőnek nem tünik fel?
      Örülnek a gyereknapi játéknak, mint majom a farkának, közben meg játszótérnyi pénzek tünnek el közkézen. Pont az olyan hiénák és visítozók jóvoltából, akik ezt a szókimondó bátor blogot támadják.
      Minden ilyen tolvajpártoló menjen és fizesse be azt amivel másokat megkárosítottak.

      Törlés
    5. A blog tulajdonosa A. József János, aki a főváros IX. kerületében lakik az üllői uton a 189 szám alatt. Azonban a blogot nem ő viszi, hanem ócsai druszája, R J. Valójában ő írányítja a dolgokat és fűzi a szálakat. Vele van kapcsolata az összes többi érintettnek.

      Törlés
  5. Te aztán vállalod a neved SÁNDORI! Egyébként NO KOMMENT!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sándor legalább annyiban vállata magát, hogy kiírta a nevét, amire ha ráklikkelsz, eljuthatsz hozzá. Te, meg a Szamóca Évi csak a kritikát nyomjátok felelőtlenül a paraván mögül. Így könnyű szájjalni. Érdemben azonban soha nem szólaltók meg. Radics milliós kintlévősége teljesen elfogadható. Őt lehet támogatni, de játszótérépítést nem. Persze nektek erre nincs szükségetek. Nem is kell. Csak a cirkusz, ahogy folak írja. És tudod mit? Igaza van!

      Törlés
    2. Kapd be a ...kedves Kab Bea!

      Törlés
    3. Te is bekaphatod, és mind aki ilyen hülye. A Somogyi Béla 8 alatt jegyzett Néra Rolletta 2009--es árbevétele 69,13 millió forint volt. Lett volna miből megfizetnie a városnak az adót. Az, hogy becsődöltették a céget és felszámolás alá került, csak egy taktika része. A nemfizetés elnézése azonban olyan cselekedet, amit a város nem engedhet meg magának, mert annak az összegnek a hiányát a lakosság érzi meg. Ekkora összeg meglátszott volna a közterületen, ha ráfordítják. De nem ez nem kell, hanem a vigadalom. Sőt inkább még adnak is ehhez, hogy a bégethessetek, mint a birkák. Ezek után rendezték meg a Juhfesztivált nektek a sajátotokból. Ti meg örültetek, tapsikoltatok hozzá és még egyszer megvettétek azt, amit már kifizettek helyettetek a közösből. A felhozatalként megjelent birkák teljesen jól leképezték a kilátogató tömeget. Hülye ember az, aki ezt nem veszi észre és még örül neki, mert ebben látja a mulatságot. Láthatja mindenki hogyan szórakoznak a néppel.
      Ezen túlmenően azonban az már kimondottan a pofátlanság magasfoka, vagy egyszerűen csak egy bűnös cselekmény, hogy ennek a vállalkozó juhász trógernek még pénzügyi támogatást is ad a polgármester a testület bólogató tökfilkói által. A sok kommentelő meg asszisztál a közvagyon ilyen és ehhez hasonló eltapsolásához, mert a Bukodi hozatott hintát és mászókát a gyereknapra. A Horváth meg a háttérből integet, hiszen ezért ismét nem őt veszik elő. Nőjetek fel végre emberek.

      Törlés
    4. Anonimus! Hiába nyomod a tényeket, a buksi a király!

      Törlés
    5. A porondon a bohócok közt.

      Törlés
    6. Igen, a kutyám Buksi valóban király, de ez a városi egy mihaszna hitvány kártékony féreg.

      Törlés
  6. A gyermeknappal nincs semmi baj, az olcsó haszonlesés szerű szerepléssel, és ripacskodással annál inkább.
    A kapkodás, az átgondolatlanság, és az ad-hoc döntések, beruházások jellemzik az egész várost, és annak vezetőit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán, ha néhány példát írnál nagyokos!

      Törlés
    2. Csak a legkirívóbbak közül néhány:

      Járdaépítés.
      Utak minősége (Damjanich, Falu T.) szegélyek hiánya.
      Focipálya.
      A régi TSZ előtti tenyérnyi erdősített csonka tér.
      A Baross utcai ovi/bölcsöde előtti parkoló hiánya. Két parkolóhelyre futotta.
      Ketrecfoci.
      Devizafalva.
      Szabadság tér (gagyi kivitelezés).
      Koccintós Tamás.
      Strimfli Károly.

      Ezután figyelmesebben olvasd a blogot, így elkerülheted az ostoba megnyilvánulást.
      A Szerkesztő úr írásait megtalálhatod a blogarchívumban.

      Törlés
    3. A legutóbbit nem említetted! A szabadidőközpont elé mini játszóteret építtetett a polgármester, ami szerintem nem való oda. Parkosítani kellet volna, nem pedig elvenni a zöld területből.Ahogy írtad kapkodnak, és átgondolatlan az egész város településszerkezete.

      Törlés
    4. 17:22 Hozzászólásodat komolyan venni nem lehet. Semmi konkrétum, folak/szerkesztő úr szokásos demagógiája.

      Törlés
    5. Ezekszerint te nem Ócsán élsz. Szállj le a fellegekből, és nézz szét a faluban. Ha még szomjas vagy, láthatod a rendezetlenséget.

      Törlés
  7. Itt van ez a vásári mutogatás, a játékokkal. Javarészt vállakozók segítették össze az egészet. A ripacs, meg fényképezteti magát, a centivel, hogy a sok átgondolatlan kajolja amint éppen "intézkedik". Szerencsétlen ember aki mindezt nem veszi észre. Nehogy már a blogot hibaztassátok azért, mert tükröt tart elétek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tuskókám! Azt a tükröt forditsd inkább magad és folak felé! Nézzetek bele, és soroljátok a városért és a közösségért tett cselekedeteiteket! Lehangoló lesz, de köpni persze lehet!

      Törlés
    2. egyem az arany szived, hogy a rák netegyen magadévá
      anyámat sírjad vissza, ha nincs ott a gazsi tek nője mán
      tamásbáttya kunyhója előt vané a pörgö fajáték, hogy az agyad fordulnya meg körülötte

      Törlés
  8. Tegnap nagyon jóra sikeredett a gyereknap! Igazán színvonalas rendezvény volt Jarábik Klára jóvoltából!
    Viszont délután már elképedve láttam, hogy mennyi román vendégmunkás és családtag van városunk rendezvényén! A legfontosabb kérdésük az volt,hogy "Mi van ingyen?". Ez rendkívül elszomorít. Ez a Mi városunk, mi építjük, szépítjük, míg ők már üzemszerűen fosztogatják a Vörös Kereszt ruhagyűjtő konténereit. Ennek megálljt kell parancsolni, mert úgy fogunk járni, mint Bugyi és Alsónémedi! Naponta több betörés és lopás. Igazán szégyellhetné magát, aki ezeket az embereket foglalkoztatja, illetve házát bérbe adja nekik!
    Nem vagyok rasszista, de ami sok, az sok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj! Ne írjál ilyeneket, hiszen fo-lak szerint számunkra Bugyi stb,.a példa, a minőség. Ócsa az elmaradottság. Egyébként teljesen egyetértek első és utolsó mondatoddal!

      Törlés
    2. Nekem az előkészületek tetszettek. Nem láttátok a képeket? Bukodi felrakta, ahogy méricskél a szalaggal a tűzcsap mellett. Aztán az is jó, ahogy felszedik a füvet.

      Törlés
    3. Jól írtad, Bugyi szolgálhatna jó példával.
      A nagy mellény, zéro tartalom jellemzi a helyi vezetést. Szégyen, hogy támogatókra találnak személyetekben.
      Az sem véletlen, hogy menekül ebből a porfészekből, aki csak teheti.

      Törlés
  9. A fenti ellenszenvről jobb nem beszélni, mert ahogy a napszámosokról vélekednek egyesek, az felháborító! A paraszti munkaerő már büdös? Dönti jóvoltából alig pár éve lett város Ócsa és már a napszámost lenézik. Ki szedi fel a termést, kiből él a zsíros gazda? A munkásnak nem jár a szórakozás? Nekik nem dukál gyereknap? A hivatal nem ad mindenkinek támogatást. Valakinek adózni is kell. Nem csak a haveroknak lehet buli. A közpénzből tartott rendezvény nyilvános. Mindenkinek joga van ott lenni. Ez hát az együttérzés és példamutató hozzáállás a gyermekek számára. Undorítóan kirekesztő némelyik helybéli.

    VálaszTörlés
  10. Te buzi, ha többgyerekes család, akkor miért ne vihetné el gyereknapon körhintázni a puját? Rasszista állat lehetsz, hogy így vélekedsz a családról. Ezek az emberek is laknak valahol. Ócsán befogadták öket, juhot gondoznak, és olyan munkát végeznek, amit más nem. Megbecsülni és fizetni kell nekik, nem pedig kihasználni. Ne legyél olyan mint az ostoba polgárőr, hogy így vélekedsz. Ha lopnának, nem kapnának szállást. Az a lopás, amit azok végeznek, akik elengedik mások milliós köztartozását. Na ők lopnak csak meg téged, engem és a várost. Ellenük lépj fel. Velük szemben tiltakozz.

    VálaszTörlés
  11. Szép kis város.
    A havernak elsumákolják a közterheit, a közteres ebédet szállít, az alpolgármester józanságában legurul a borospince lépcsőjén, a polgármester csak a szomszéd kecskéjére nem vetett még szemet, a focicsapat telerokázik egy buszt, aztán pályaavató apropóján kapnak egy nyolcast, a szegény képviselő hugyért-szarért bérel önkormányzati kecót, de millás terepjáróval közlekedik. A tornatanár gulyást főz a szertárban. A polgár őr meg debil.
    Hajrá, csak így tovább intelligencia bajnokok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez annyira találó. Nagyon igaz, nagyon tetszik. A legjobb összefoglaló. Blogolhat itt bárki, ezt a tuti. Az én városom, Ócsa.

      Törlés
    2. Hurka, kolbász, mézeshetek. Együtt a csapat. Csődbe ment cég juhásza az ügyvezető böllér, a közeterületis ételosztó pedig a kis ember jobbkeze. A többi csak amolyan bélmosó töltelék.

      Törlés