2014. május 31., szombat

A választás lezárult - a kör bezárult ( - jó éjt baloldal)

Tekintettel az alacsony részvételi adatokra, azt hiszem a vasárnapi választás eredményét érdemes óvatosabban kezelni, de az eltagadhatatlan, hogy a pártokra leadott szavazatoknak azért komoly jelzés értéke van. Nem is a narancsosok utcahossznyi győzelmére és nem is a Jobbik második helyére gondolok, hiszen ezek a folyamatok azért már az országgyűlési választások után is sejthetőek voltak, hanem a balliberált oldalon bekövetkezett átrendeződésre.

Az a számokból jól látszik, hogy új balos szavazók nem jelentek meg a palettán. Ha összeadjuk az MSZP, a DK és a Bajnai-féle alakulat által most megszerzett százalékos eredményeket, akkor nagyjából ugyanazt kapjuk, mint amit április 6-a este is mutattak a grafikonok, cirka 26 százalékot. A különbség csak annyi, hogy a torta ma már másképp van felszeletelve, mint ahogy azt még anno, a honi választásokat követően sokan gondoltuk.

Így aztán nem kell nagy politikai elemzőnek lennünk ahhoz, hogy lássuk: a balliberált oldalon alapvetően három, azonos súlyú párt jött létre, mindegyik élén egy-egy levitézlett vezetővel és ez még akkor is igaz, ha esetleg az elvtársak a hétvégén elküldik Mesterházyt és egy újabb balekot ültetnek a helyére. Továbbá az is kijelenthető, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint ez a felállás, ezek a főszereplők és ezek az erőviszonyok hosszabb távon is megmaradnak, megmaradhatnak. És a lényeg itt van.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZ448BQ_0jtWNM3jTLa0AhXRqRVQnGVMPll9VTcx9VhkpapnWwwf9ckNRVmCbVhAkCDzNVvkio9kw44S96_RpyrFY1dwfBz3Tc6APpz42H1yBRjoJhy7y09feKGjIZbHhx4Y0FQoNrkkDS/s1600/Good+night+left+side+20140527-400.jpgEzekkel az arcokkal, ezekkel az alakokkal soha nem fog feltámadni és megújulni a magyar baloldal. Gyurcsánnyal, Bajnaival, Mesterházyval, Szanyival, Hillerrel és a többi hiteltelennel csak arra van esélyük, hogy azt a 25 százaléknyi biztos szavazót - az agyhalottakat, akik történhet bármi, akkor is melléjük húzzák az ikszet - különböző arányokban osztogassák fel egymás között.

Jól láthatóan nincsenek új arcok, nincsenek hiteles emberek arrafelé. Nincs második vonal. Nincsenek olyan balos fiatalok, akik most még nem ismertek, de egyébként tehetségesek, akik a közeljövőben előreléphetnének és tényleg új alternatívát jelenthetnének. Csak egyre erősebb hullaszag van. Egyre büdösebb szemétdomb, aminek a tetején ott táncol a pojáca, a libás és a balek.

A kör bezárult.

Good night, left side!
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése