2014. május 8., csütörtök

A Facebook műfaji része az a szemét, amit a hoax tartalmaz - szenzációhajhászás és álhírterjesztés ( - kacsák és birkák)

Egyre több hülyeség terjed a Facebook használatával. A közösségi megosztó oldal nem csak egy magamutogató forrás, hanem  a cybertérben terjedő szemét parkolópályája, amolyan bulvár-szellemi táplálék is egyben, ahol sok idióta népszerűség-hajhászik vagy éppen (agyrémeket) csemegézik.   

Számosan tesznek közzé és osztanak olyan oldalakat, ahol először lájkolni kell a hírt.  Ez a bulvársajtó egy újabb kacsája, ami külön műfajt hozott létre a maga számára a hoaxot.

Sokan továbbítják, osztják meg a portálokon a bulvárt is felülmúló kamut. Egyes szenzációhajhászok a népszerűségért, a megtekintések számának növelésére olyan álhírekkel is képesek szolgálni, melynek valóságtartalma oly annyira nem igaz, hogy az a hírbe hozott számára már-már bántó mód sértő.

Ilyen a kómából felébredt Michael Schumacherről készült első videót ígérő oldalt. Pedig nem kellene: az ígéret mellett a mellé tett kép is kamu.

Michael Schumacher nem őszült meg, és sajnos nem is ébredt fel a kómából. Az Érdekes Világ nevű oldal által közzétett hír, amely szerint egy kattintás után megnézhető “Schumacher első interjú videója, [melyben] megőszült és elöregedett az arca!” - kamu.

Az oldal tartalmának megtekintéséhez egy kattintást kérnek tőlünk az üzemeltetők, de ha valaki kattint, akkor több váratlan dolog is történik. Egyrészt természetesen nem jelenik meg az ígért videóinterjú, csak egy évekkel ezelőtt készített (akkor vicces) kép arról, hogy milyen lenne az autóversenyző öregen. Másrészt viszont aki kattint, az egyúttal belájkolja az üzemeltetők Facebookos-oldalát, másrészt megosztja falán az álhírt – ezzel is terjesztve a hoaxot.

Nem más ez, mint egy spam, avagy amolyan levél szemét, amitől a "face" hemzseg. 

Tavaly a Facebook magyarországi leállításáról, illetve a sorkatonaság visszaállításáról terjedtek hasonló mértékben és formában álhírek a közösségi felületeken.

http://img6.hvg.hu/image.aspx?id=a58c76ac-c4a2-4c76-a76b-98ae8d027fab&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118cMagyar vonatkozás is van már ennek a mesterséges műfajnak.

Egyes körök Bajor Imre halálhírét keltették megosztásokban.

Egy lájkvadász oldal terjesztette el a Facebookon, hogy az agydaganattal küzdő színész "tegnap éjjel elhunyt".

Immár másodszor temetik élve Bajor Imrét, akinél agydaganatot diagnosztizáltak. A nagybetegről szerdán egy lájkvadász oldal terjesztette, hogy meghalt – írta a Bors Online, képernyőképet is közölve a röhögsz.com álhíréről és az alá érkező szomorú és hitetlenkedő hozzászólásokról.

"Tegnap éjjel elhunyt Bajor Imre" – írták, és a hírt sokan elhitték. Bajor feleségéhez részvétnyilvánító üzenetek érkeztek.

Hiába háborította fel a rákos színész ismerőseit a lájkvadász oldal eljárása, a hatóságok nem tehetnek sokat ellene. Mire vizsgálat indulna ellenük, addigra a szájtok készítői rég eltüntetnék a nyomokat – mondta a lapnak egy közösségimédia-szakértő. A vállalkozásuk célja, hogy minél rövidebb idő alatt generáljanak óriási forgalmat a honlapjukon, ennek érdekében olyan (ál)híreket kreálnak, ami sokakból vált ki érdeklődést. Erotikus vagy erőszakos tartalmakat ígérő videók, fotók is kecsegtethetik a gyanútlan kattintókat. Ebbe a kategóriába tartozik a hírességek halálhíre is.

Az emberi butaság a modern kor társadalmában, az internet világában is tovább terjed. Mindennek igazolására nem kell mást tenni, csak megnézni némely ember hozzászólását, vagy Facebookos megnyilvánulását. 

forrás alap: HVG
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése