2020. december 14., hétfő

Magukat díjazzák a polgármesterek - Ócsán is megvan ennek a hagyománya ( - képviselők a zsebben lapítanak)

 A mostani vészhelyzet esetén komoly vitákat és visszásságokat szül a polgármesterek és az önkormányzatok viszonyulása a lakossághoz, különös tekintettel a járványügyi vészhelyzetre.

Blogunk már 2016-ban is beszámolt a képviselői visszaélésekről az ismert visszásságokról

 Ócsán is foglalkoztak a közösségi oldalak a Gyáli polgármester jutalmazásával érdekes mód, de évről-évre elhagyják a helyi városvezető törvényben előírt havi díjazásán felüli juttatásainak boncolgatását. 

Buza Ernő óta közismert, hogy a Kardos Zoltán a korábbi Gazdasági Bizottság elnökeként, ma pedig külső tagként is támogatója vele együtt azoknak a kifizetéseknek, amik a havi juttatásain felül biztosít a polgármesternek, az alpolgármesternek és a képviselőknek.   Lassan közismert, hogy Buza Ernő fideszes önkormányzati képviselő, bizottsági tag volt az első, aki előterjesztette a polgármester és alpolgármester havi díjazásán felüli év végi költségvetést érintő juttatásait, aminek után maguk is milliókat oszthattak szét maguk közt. 

  https://docplayer.hu/docs-images/41/559624/images/page_16.jpg

Buza Ernő képviselő az Ügyrendi Bizottság elnökeként kérte "napirendként felvenni a polgármester és az alpolgármester 2015. évben végzett munkájának elismerése tárgyú napirendet"

Ezt Bukodi Károly polgármester, Horváth Tamás alpolgármester, Buza Ernő képviselő, Dr. Gallai Zoltán képviselő, Kardos Zoltán képviselő, Puskás Imre képviselő személyében 6 fővel megszavazta. A 223/2015. (XII.16.) számú ÖK. határozatával Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a napirendet az elhangzott kiegészítéssel elfogadta. 

Az ülés során "Bukodi Károly polgármester ezt követően szavazást kér a következőkre: Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Bukodi Károly polgármester úr részére a 2015. évben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként egy havi bérével megegyező összeg kifizetését rendeli el."

Ezután: "Buza Ernő képviselő ezt követően köszönetét fejezi az egész önkormányzat és polgármesteri hivatal felé az egész évben végzett segítő közreműködésért. Külön köszönetet mond az Ügyrendi Bizottság két tagjának Dr. Gallai Zoltánnak és Kardos Zoltánnak a bizottságban végzett munkájukért."

Most pedig újfent azzal foglalkozik a sajtó és a közvélemény, hogy magukat díjazzák a válságos időszak alatt is a polgármesterek. 

 

A veszélyhelyzet ellenére – vagy pont azért – repkednek a jutalom milliók a polgármesterek háza táján. 

 A veszélyhelyzet kihirdetése óta az önkormányzatoknak jogilag lehetőségük van arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt olyan kérdésekben is döntsenek egyénileg, amelyekben egyébként csak a közgyűlés határozhat. Ez biztosítja, hogy testületi határozat nélkül is egy kis fizetésemelést biztosítsanak akár maguknak, akár másoknak – írja az. 

Ezzel a lehetőséggel éltek is. 

A lap szerint Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere bruttó 1 millió 75 ezer forintot szavazott meg magának, ami nettó 713 ezer forintnak fele meg. 

Gyál polgármestere ennél bőkezűbb volt. Pápai Mihály fideszes vezető bruttó 4 millió 188 ezer, azaz nettó 2 millió 785 ezer forint jutalmat adott saját magának. 

Dunaföldvár vezetője Horváth Zsolt öthavi illetménynek megfelelő jutalmat, azaz bruttó 3 millió 381 ezer forintot kapott, míg az alpolgármester Süveges Árpád Róbertné három havi fizetésnyi pénzt tudhat magáénak. 

Sződliget momentumos polgármestere Juhász Béla 1 millió 645 ezer forinttal gazdagodott. Korábban viszont arról panaszkodott, hogy a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetben van az önkormányzat és a tartalékokat is felélték. 

Szarvason majdnem négymillió forintos jutalomra tett javaslatot a város vezetése. Babák Mihály polgármesternek 4 188 000 forint, míg az alpolgármesternek 942 300 forint járna. 

Horváth Klára Bábolna polgármesterének három havi illetményt, 1 millió 645 ezer forintot állapított meg a közgyűlés. 

Ócsa azonban hallgat. A választott képviselőink cinkostársai lettek a polgármesternek és nem szólnak a költségvetést dézsmáló kifizetésekről. A polgármester pedig már évek óta nem számol be a külön juttatásairól, ahogy másról sem nagyon, míg az alpolgármestere is csak bűnösként vele együtt lapít.

Mindezt azért teszik, és tehet meg, mert Ócsán nincs olyan emberi közösség, mely ezt fennhangon szóvá tenni. Ha valaki netán előjön vele a közösségi oldalakon, akkor máris ráugranak, mint Buza Ernő kedvese a felszólalóra, vagy ahogy tette ezt más is.  Mint írják, ha ez nem tetszik, el lehet költözni.


 Hát persze, hogy ezek után nem jut a lakosság megsegítésére keret.  

Ócsa polgármestere a kommunális adó éves 30 milliójából, amit besüllyeszt a költségvetésbe, leveszi a maguk milliós juttatásait, a haveri lakomákat, az ide-oda ajándékokat, ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil-bybYTnyHxKQzEu_0e2-Z7HO_QJtOyAI_hsZXTy5i8NzF9hT5PVAVqHMSavAxv4aOjwUuBOZWmws0Qaw1DN1x3HESb88nQ0AfgfwgVaHGrkaX1ysoiE7jvLTbPpVNbi86nxeeqCV6-o/w640-h406/Valk%25C3%25B3.png
Lakomázásra, egymás körbecsókolgatására futtatására, népszerűsítésére mindig van pénz

... aztán még marad az idős és legrászorultabbaknak egy kis csomag, amit úgy propagál az oldalán, mintha Ő adná. 

 

Ez nem a polgármester ajándéka, hanem a lakosság befizetéseinek, az adójának maradványa. Az a hozadék, amit visszaoszt a közpénzből az a bűnös társaság, aki görnyedten másokban keresi a gerincet.

Arról nem is beszélve, hogy segítség helyett az ócsai képviselők a polgármesterrel és tanárként (is) dolgozó alpolgármesterrel a devizahitelesek lakbérét is felemeli az elkövetkező évben.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése