2019. április 1., hétfő

Tájékoztatás kerti hulladék égetéséről

Szeptember 1-től április 30-ig, hétfői és csütörtöki napokon, 08.00-20.00 óra közötti időszakban végezhető.

A képen a következők lehetnek: éjszaka és túra/szabadtéri

A tavasz bekövetkeztével egyre több időt tartózkodunk a szabadban, legyen szó kerti tevékenységről, kirándulásról, sportolásról. Minden ócsai lakost kérünk, hogy a kerti hulladék égetésénél vegye figyelembe környezetét és a környezetében élők egészségét, valamint Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az avar és kerti, valamint háztartási hulladék égetésére, valamint a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról szóló 40/2008. (XI.28.) önkormányzati rendeletében foglalt előírásokat.  A rendelet 2. § (3) bekezdésében meghatározza, hogy pontosan milyen időszakban, mely napokon, és milyen időtartamban égethető kerti hulladék.  „Kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával szeptember 1-től április 30-ig, hétfői és csütörtöki napokon, 08.00-20.00 óra közötti időszakban végezhető, kivéve az országosan elrendelt általános égetési tilalom idején. Az égetés maximum 40 percig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.”

A fentieken túl fontos kiemelni, hogy égetni csak megfelelően kialakított olyan helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Közterületen csak az végezhet égetést, aki az adott közterület gondozására köteles.

Kerti hulladék égetése során a következő tűzvédelmi szabályok betartása kötelező: A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni.

A környezetre ártalmas, vagy az égés közben azzá váló anyagokat (pl.: műanyag, gumiabroncs, vegyszer, festék, éghető települési szilárd hulladék stb.) égetni szigorúan TILOS! 

Aki nem tartja be a rendeletben foglalt tűzvédelmi szabályokat közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, és ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Tettenérés esetén a közterület-felügyelő húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.
Kérem a tisztelt ócsai lakosokat, hogy a kerti hulladék égetése során legyenek fokozott figyelemmel a fent részletezett szabályok betartására.

                                                                                             dr. Molnár Csaba
                                                                                                      jegyző
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése