2019. április 14., vasárnap

Sportparkot igért a polgármester - lebontották a kis gimi épületét, elvették a parkolást ( - ismét torzó lett a vége)

Bukodi polgármesterségét mást sem jellemzi jobban, mit az a műalkotás, aminek hiányosságait összegezően torzóként nevezzük a művészettörténésekben.
 
Az ócsai torzók azonban sokkalta valóságosabbak és megrémítőek, mint azok a tudatos alkotások, amit a művészek teremtenek. 

Bukodi polgármester torzó alkotásai vagy a hozzá nem értés, vagy a tudatlanság, vagy naivitás eredményeként jelentkeznek és keletkeznek. Ezek amolyan elkezdett és végül befejezetlen munkák, amik nem hiszem, hogy a tudatos cselekvés részei lennének. Az ócsai torzók olyan akaratlanul befejezetlen alkotások, melyeknek semmi köze a művészi önkifejezéshez. Mégis egyfajta kifejező alkotásai lettek a Fideszes vezetésű Ócsának. Annak a kornak, amit a Bukodi-Horváth páros alkotott. 

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2014/01/ocsa.jpgÓcsa torzói közül a leginkább elhíresült az Ócsa-Alsópakony "lakópark" néven elhíresült különálló és infrastruktúra nélkül hagyott telep.  Telep, mert a lakópark elnevezés a valós tartalom mögöttes kicsúfolása, még akkor is, ha ezt a torz-szüleményt ezzel csak felminősíteni és nem a tartalmat becsmérelni szeretnék.

 A lakópark magától Ócsától messze fekszik, az M5-ös mellett. 80 ház van itt, kettő kivételével mindenhol laknak – tudta meg a 24.hu a helyszínen. A házakba a gáz nincs bevezetve. Fa és széntüzelésű kandallókkal fűtenek. A villanyáramot kártyával tudják használni, előrefizetéssel. A víz nagyon drága, korábban a Népszabadság azt írta, 350 forint literje. De mostanában fúrt kerti kutakat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., hogy a vízdíjon is spórolhassanak a lakók, mondta egy hölgy a 24.hu-nak
 
A Volán járatok elmaradása, és a menetrendszerint közlekedő járatok autópályás bekötése hiányában, továbbá a kielégítetlen ellátóhálózat, az infrastruktúra hiánya és a beígért kerékpárutas összeköttetés hiányában egy olyan befejezetlen műlétesítménye maradt ez Ócsának, amit szinte semmi nem mull felül. 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsRYQsn40mbqTv5zTyLzmjJrLbgdPciCHu2tXoWf6hsimJ0QM7HmSLES6KsAEx1WX2UGQey2GZP74BPss2lNpt4_jBxmz1MX7uUmr1cXcaFJuDBLN6TMRqp9lOL5cOmLPyNJ2T6RWKWBU/s1600/ker%25C3%25A9kp%25C3%25A1r%25C3%25BAt+v%25C3%25A9ge.jpg

Mégis vannak más torzói is az említett városvezetői párosnak.  Régóta ismeret a templomtól templomig elnevezéssel létesült járdafelújítás, ami még díjazásban is részesült, de valójában soha nem hozta, vagy kapcsolta össze a város két templomát, ugyanis az egyiktől nem ért át, azaz nem épült ki végig a másikig. A járdaszakasz felújítása befejeződött a Panyik Andor utca kezdeténél és valójában nem ér el a mostani református templomig.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpXUx9qZ_zpSCMWpVVsNVbGZwoiAj_cfIRuLG0y-Eg7xJB7tD2iznL-isH7CNjE5wW48Vf0ZS8dvxJXWmyaxK0JyjV6l-ikHHj6XN6tKCobTPkvjc_zTftNUViZlfsqpY649M0tXlyBAQ/s1600/SSA40968.JPG

A felújított járdaszakasz így egy olyan torzója Ócsának, ami valójában nem testesíti meg azt a meghatározást, aminek alapján díjazták. 


A félkész művek mestere nem is állt meg itt. Nagyravágyása és tenni akarása szintén egy olyan torz műalkotást hozott létre a Lakatos-ház elbontásával, ami ismét csak csökkentette azt, ami valójában értéket képviselt volna. Ezt a torzót azzal a műemléki környezetben végzett pusztítással úgy hozták létre a városvezetők, hogy abból egy tájjeleget képviselő népi lakóházat kidózeroltak és pusztán az üres helyét hagyták hátra. Ezt a romboló csonkítást ott és abban az amúgy is pusztuló védett Árpád-kori környezetben hozták létre barbár mód, ahol minden népi hagyaték emlék.   
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOObjFlOrZJiSER4sVfEri7q9YWM5-AAof6Yxxq96D-kU-pdY6J0Y-KCFSeF9D05qg5hLvjlxC37l_Jh72MVqi7BCh9QA-uAzftCAl3NDR57431g9Ko_qQT39TXgTcDla9a0TJ9FaUOuY/s1600/Lakatos+bel%25C3%25BClr%25C5%2591l.JPG

1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek kétbeltelkes településszerkezete több száz éves. A templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a XVIII sz. végén épültek.

A településforma lényege, hogy nem a lakóház udvarán, hanem a lakótelkeket övező kertben, ólastelkeken voltak a telkes jobbágyok istállói, széna-szalma boglyái, cséplőhelyei és itt tartották az egész állatállományt. Mivel a férfiak igen sokszor éjszakára is kint maradtak, a szállástelkes ragadványnév is ismert erre a településszerkezetre. A védelemnek köszönhetően ma hat egyedi műemléki védelem alatt álló ház van az öregfaluban, megőrizve a kor magyaralföldi építészetének sajátosságait.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZOTPHVdcj9WuRHDhbyz9n6i15HlUVHuhYAGMAKKkqJ1hl4R3A6WEPR8_x90hiL5114zBXVo2EdxQROUjkkdK3Vy_Wmh5WgHr4Vf9Lpll-dT6SGEHWEZBpR9CqhT_daQJAOMH-Y-VpGUI/s1600/DSCF5143.JPG

Ezt a környezetet csonkolták meg a Lakatos-ház elbontásával. 

A polgármesteri észjárás legújabb alkotósa az a sportparknak nevezett valami, ami valójában se nem park, se nem olyan szabadidős sportolásra-kikapcsolódásra alkalmas környezetet nem tartalmaz, amit valójában a nevében kifejez.

Sőt a kormány elképzeléseihez sem igazodik.

A kormány döntése alapján kültéri sportparkok építésére irányuló program indul. A könnyen hozzáférhető, ingyenesen használható, igényes szabadtéri létesítményekben elsősorban a felnőtt sportolni vágyók tölthetik el aktívan a szabadidejüket.

A futókörrel is bővíthető sportparkok megépítésére augusztus közepéig nyújthatnak be kérelmet a települési önkormányzatok.

Magyarország Kormánya számára kiemelten fontos a mindennapos sportolás, melyet könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel kíván vonzóvá tenni. A mozogni vágyó lakosság legkönnyebben saját lakóhelyén érhető el, azonban számos településen még további fejlesztésekre van szükség annak érdekében, hogy a sportolni vágyók megfelelő környezetben tölthessék el szabadidejüket, anélkül, hogy ehhez máshová kelljen utazniuk.

Bukodi ismét felszállt a kötelezőn előírt járatra és sikerült kihoznia belőle a legrosszabbat. Amit ebben el lehet rontani, (a hely kiválasztást és a megvalósítást,) azt megtette. Az uniós pénzt elköltötte.

A képen a következők lehetnek: fa
Bukodi ezen sportlétesítménye se különb az eddigi többmilliós beruházásainak egyikénél, hiszen ez is funkcionálisan alkalmatlan arra, hogy az emberek szabadidejükben egészségüket, mozgáskultúrájukat fejlesszék általa.  Nem csak a létesítmény elhelyezkedése, parktól mentes környezete, de a befejezetlensége is teljesen torzóvá teszi. 

Hol itt a sportpark - ez is csak egy torzó
Bukodi ezzel a beruházással is csak  maga önkielégültségét, vagy hasznát szolgálhatta, mert valójában ismét nem az embereknek kedvező létesítményre költötte el az adófizetők pénzét.

Kezdte azzal, hogy az egykori gimnáziumhoz tartozó épületet azzal a hivatkozással bontatta le, hogy ott parkolót létesít a gimnáziumba járók számára. Mindez nem csak részben jött létre, mart az sem került végleges kialakításra.  Aztán jött ezzel a sportparkkal, ami valójában csak egy kombinált eszközt jelentett és semmiféle parkosítással nem járt. Már az elnevezés is valótlan, mert az abban foglalt park nem létezik. Aztán az elhelyezés sem megfelelő, mert a forgalmas út, a tájidegen környezet nem teszi alkalmassá az eszközhasználatot.  Valójában ez inkább egy erdős tisztásra, vagy egy valódi szabadidő-központhoz köthető telekrészbe illő, mintsem a város benzingőzös közepére, oda ahol a buszok is füstöt pöfögnek.

Tehát nem is kimondottan maga az eszköz és a felszereltség választása, hanem a helyszín és a környezet az, ami még a legolcsóbb lehetőséget is tovább silányítja. .Az alapfelszereléssel bíró eszközt is képes volt hibásan kiválasztani és rossz helyen, rosszul felfeleltetni a környezet hozzáillesztése nélkül a városvezetés. Ezért is hasznavehetetlen torzó az egész.

A beruházás 100 százalékos pályázati támogatással valósult meg.

Pánczél Károly és Szűcs Lajos ezen esemény átadásán nem kívánt szalagot vágni. Így a polgármester a gimnázium diákjaival mutatta be a sportparknak nyilvánított eszközt.

Való igaz, hogy pénzt és észt nem adhatunk, de tanácsot, jobb választási lehetőséget igen. Blogunk most is pusztán ehhez kíván segítséget nyújtani.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése