2018. szeptember 10., hétfő

Kimaradt a futball éjszakája a programból Ócsán - az elődők okán ( - túl rúgták a palánkon a labdát)

Ócsán a sörfocinak nagy hagyományt teremtő polgármesteri baráti kőr az, ami mesterséges táplálékon tartja az amúgy sikertelen és kudarcra ítélt focit. 
Most mégis miattuk maradt el egy, a múzeumok éjszakájára hajazó fociprogram, a városi évforduló előtti éjszaka.



Sajátos jó, vagy rossz szokásaikat a korábbi heveri kör régebben úgy tartotta fenn, hogy a karácsonyi -féle Palást utcai pályán a szomszédok örömére űzték. Ez az üres lakóövezeti telek azonban szükségmegoldás volt, mivel semmivel nem nyújtott többet a számukra, mint a grund. A háttérben azonban ott volt egy olyan pálya használata és birtoklása, mely megoldással szolgált volna az ócsai sörfocistáknak.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgY-Yppif_InkpmMJf75J-ospfc0PtsYVaD5SKZXimH9g5Ma8cAsx6TlhdnQ0262rsH2F0UT51VhKlnanLpkVycXFAg4JEwwoGyZjQ9BSa2QRhVTuBt8_GhZFLDWh-ogldIWYGDjWfoslA/s1600/ovse.jpgAz iskolai tornacsarnok átadását követően a fiúk be is költöztek az iskola tornatermébe, ahol aztán péntek esténként jöttek össze rúgni a bőrt. Ezek az összejövetelek aztán odáig mentek, hogy már nem csak a cipőt, a  tusfürdőt, hanem egyéb muníciót, így a járulékos sört is vitték az iskolába. Mindezt aztán tovább fejlesztették, és olyan házi rendezvények tartására bővítették ezt a sportot, ami magába foglalta a névnapozásokat, a születésnapi bulikat. Ezeket az eseményeket nem csak a fociban érdekelt Károlyok, hanem a Józsefek is komoly részt és szerepet vállaltak.  Az iskola háttér egy olyan belső használatú dologgá vált, ami számukra egy zárt kört jelentett. A sporttevékenységnek feltüntetett összejövetelek az idő előrehaladtával a legkevésbé voltak sportszerűek. A mögöttes foci és a sport, csak egy álcává vált. Ugyanolyan skin volt az indoklásban, mint ahogy az intézményesített háttér is. Az egész tevékenység már rég túlmutatott az oktatási intézmény alapító okiratában foglaltakon. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4qiq1cWUDTJcIyzbc6-Mdr6as1_tkdDDS8phlON_zBxxU2DqlI5fH5gt2YPcOL05mTvERq-walar5VIP9KlGXOV20srUf8R0093GpzI3GEVHT6dW9G7yP6euPjHrrxgDIikhB21v0oms/s1600/altalanos_iskola_78_115947.jpg
Az iskolai baráti-sörfoci helyszínéül szolgáló intézmény jellegzetes szimbóluma - a műfüves pálya nem ide, hanem a házakhoz közel épült

https://lh5.googleusercontent.com/-1xG2yQvskGo/UjGKpE8_MgI/AAAAAAAABTA/YeGpESofERc/s1600/spak1.jpg
Iskolai tornaterem az egykor tanár ideje alatt
Mindez az évek át tartó rendszeres esemény odáig fajult, hogy a tiltás ellenére baráti parkolóvá alakult az iskola udvara, ahol éjszakába menően ment a labdapüfölés, az ajtócsapkodás,  a káromkodás és a tivornya. 

Mindez egészen addig zajlott, míg az iskola körül élő szomszédoknál ki nem verte ez a focista téboly a biztosítékot. Ügyvédi kezdeményezésre indult eljárás a lakókörnyezetben okozott sérelmekből kifolyólag. Az egész ügyet az érintettség okán az önkormányzat vette magára. Akkoriban a  tornateremért felelős tanár, akii polgármesteri megbízatással rendelkezett a terem hasznosítása vonatkozásában, maga is érintett volt az eseményekben. A hivatal mégsem kérte számon, mert közismerten a "csapat tagjaként" és a polgármester elnöktársaként, barátjaként volt beazonosítható. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht3YI1P2Hy1n6BQHrkCqHH-yP8SZ5PDbJg0OOAdybb0lttceV01h-Hx_NfgW3KYGDBckySLCiJ0wgAX2FpQ0Sq2LrjD-zX5qZcFW-tCPZaQ6kX6GwX9NVENoNEnKo8t_vxrSj1bnBJQUM/s1600/DSCF9364.JPG
Felújítás követő pályaavató Szűcs Lajos bevonásával
A polgármesteri kör focistáinak péntek esti összejöveteléből végül birtokháborítási per lett, aminek önkormányzatra eső költségét a városlakóknak  kellett állniuk, ahelyett, hogy azt a megbízási szerződéssel és így felelősséggel bíró megbízottra ruházták volna. 

A per eredményeként a focisták visszaszorultak, és az iskolai tornaterem használata korlátozás alá került. Mindennek elszenvedője a szülők és azok a pedagógusok váltak, akiknek semmi közük nem volt ezekhez az eseményekhez. Így nem lehetett már az iskola tornatermét tanítási időn túl, esti programokra használni. Ezért szorultak ki a Szülök-nevelők bálja az iskola falai közül. 

Most például, amikor a foci éjszakának programsorozata kapcsán felmerült az iskolai pálya használata, akkor azt azért nem lehetett beiktatni a szervezésbe, mert jelenleg is per tárgyát képezi. 

Tudni illik, a polgármester az iskolaigazgatóval és az MLSZ-el karöltve amolyan személyes bosszúból építette a műfüves ketrecet az iskola szomszédságában levő lakóövezetben élő szomszédok ingatlanjai elé. A kertek alá erőszakolt hangoskodás borítékolható mód verte a korábbi bírósági ítéletbe foglaltakat, tovább hergelve az ott lakókat.  Mi másra is gondolhattak, mint a polgármesteri revansra, a birtokháborítási perben elszenvedettek személyes bosszújára.  Mindehhez az önkormányzat, az iskolaigazgató és az MLSZ is a nevét adta, túlmenőben a polgármester azon megnyilatkozásán, hogy ezért még konfrontációra is képes. Vagyis a városvezetőt ez ügyben az sem érdekelte, hogy kiken mennyi kárt okoz ezzel nem csak személyében, hanem anyagiakban. 

Éjszakai pályaépítés nappali fényárban és roham tempóban - polgármesteri felhatalmazással

A város kasszájából immár nem csak a pereskedés költségeit, hanem a pálya önrészét is ugyanúgy kifizették, ahogy korábban is tették. A perköltségeket természetesen nem más mint az effajta sporton, a (sör)focin kívül állók fizették meg. 

Képtalálat a következÅ‘re: „futball éjszakája”A korábbiakhoz hasonlatosan ez az ügy manapság is a bíróságon van, az ügyvédi díjazás háttere pedig a Polgármesteri Hivatalban. A lakosság csak adózik, és fizet, mint a kurvázó katonatiszt a kuplerájban. Annyi különbséggel, hogy itt a haszonélvező nem az aki a mögöttes pénzt állja.

Mindebből fakad, hogy az iskolai műfüves pálya használata önmérsékletre, korlátozásokra van ítélve. Ezért persze sokan az ott élőket okolják, holott a polgármestert és a korábbi tornatanárt kéne elmarasztalni a sorozatosan rossz, káros, vagy hibás döntések okán.Ezt azonban a focibarátság nem teszi lehetővé, mivel a városi szempont fölé és az emberek elé helyezkedik mindez. Inkább szívjon az egész város, mintsem kiderüljön, hogy mit vétkeztek az itt élőkkel szemben.

Lássuk be, hogy most, amikor a Városi Vigasság programsorozatához jól jött volna a Futball Éjszakája rendezvény, akkor csak azért nem lehetett megtartani ezt, mert a régi focisták a (a volt tornatanár és a polgármester labdazsonglőr barátaival) túllőttek a palánkon. Elvégre egy perelt műfüves öszvér pályán most azért nem lehet esti focigálát rendezni, mert az rossz helyen és rossz időben van. Vagyis a kudarc valahol polgármesteri oldalon leledzik, de mégis a város szív. 

Teljesen mindegy, hogy a foci az Ócsa Vse, vagy más neve alatt és címszóval szerepel a programban, mindig ugyanarról a körről van szó és egyazon mögöttesről beszélünk.

Képtalálat a következőre: „futball éjszakája”

Összességében így van ez a helyi focival. Vannak itt páran, akik vérszemet kapva harcolna a maguk meccses sörözésért. Akiket kérdezni sem lehet, mert nekimennek a másiknak. Inkább mismásolnak, csak a drága szent focijukat ne érje szó. 

Akkor is, amikor azt mondják, hazudják, hogy ez nekünk nem kerül semmibe.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése