2016. december 30., péntek

Elhalt a kulturális élet - a polgármesteri társulat adott a szórakozásnak ( - nincs műsor, eltűntek a programok)

Ócsán az Egressy Gábor Szabadidőközpont szervezésében zajló helyi kulturális élet az elmúlt évek során Jarábik Klára vezetésével és szervezésével élte és alkotta programokkal teli hétköznapjait.

https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/c2.0.200.200/p200x200/12507576_867396606711866_3245694764797744267_n.jpg?oh=6afa8d0b53d6f061d3720dbf9584a1b5&oe=58C39675Ezek a hétköznapok számos rendezvényt, műsort, fellépést vagy megemlékezést foglalt magában, aminek hasznát Bukodi Károly polgármester is élvezte az egyes ünnepi megemlékezések, vagy borvacsorák  alkalmával. Amíg így volt, nem is volt baj a központ vezetésével. A gondok az utóbbi időben jelentkeztek itt is, ahogy más területen is. 

Mintha Bukodi polgármester elvesztette volna a kontrollt a hatalmi törekvései és a város szolgálata közti úton. A vezetői tisztségében saját nagyságát is túlnőve olyan egyéni csapodár tevékenységeket engedett szabadjára, illetve biztosított  teret, melyek során a várost alkotó többségi közösség, a lakosság érdekei károsultak. Ezek a közösséggel szembeni cselekedet nem csak a költségvetést, hanem az itt élőket is károsítják.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/10914999_849841258413782_8481380548902751725_o.jpg?oh=806420bea9ecebf1167d16d15b6c002b&oe=58E2767B
Károly egyes fellépéseit és bizonyos programjait Klári intézte - harag lett a vége
Az egykor fejlődésnek indult kisváros lendülete évekkel ezelőtt már megtorpant, majd a kezdeti bimbózása is leállt az utóbbi időben. Az önkormányzat költségvetése eközben olyan mértékben termeli a hiányt, hogy annak anyagi és hitelfedezete is már a végkimerülés jeleit mutatja. 

Ebben nem csak a polgármesteri autóra, a költségvetésbe épített külön juttatásokra fordítandó összegek, a maximálisan felvehető egyéb juttatások sora, hanem a hibás szemléletből fakadó egyéb költségvetést érintő kihatások is nehezítik a városlakók sorsát. 

A helyi önkormányzatiságban feszültségek és egyre élesedő személyi ellentétek nehezítik a közéletet.  A városvezetői ámokfutás végigsöpör az intézményrendszeren, és az egyesületeken. Az önkormányzat vezetőinek (testületet megkerülő) egyéni engedélyezése során létrejött környezetszennyezés számos konfliktust és problémát okozott.  Az ügy a megyei Kormányhivatal takarása ellenére is olyan belső politikai hullámokat keltett, melynek során személyes konfliktusok alakultak ki az ócsai fideszes atyafiak közt.  

Kata Börcsök fényképe.
Köztéri gyertyagyújtás Gyálon a polgármesterrel - Szűcs Lajos adventi megosztása
Pánczél Károly és Szűcs Lajos is egyre inkább távolságtartó próbál maradni, és nem mutatkozni a polgármester oldalán.  A közös szereplések a kötelező protokoll szintjére süllyedtek, ami ügyebár egy olyan visszajelzés, mely nem éppen pozitív.  

Október 6.-a volt az, amikor a Áder János köztársasági elnök ócsai látogatása még összehozta a feleket. Ezt követően, és azóta sem tudni olyan közös programról, vagy fellépésről, ahol a városvezetés és az országgyűlési képviselők együtt szerepeltek volna. 

Az "élő adventi naptár" már évekkel ezelőtt megszűnt a személyeskedések során. A közterületi  gyertyagyújtás pedig soha sem vált központi városi cselekvéssé Ócsán. Az önkormányzati vezetés korábban is csak a szűkebb templomi gyertyákban látta az adventet. 

Adventi gyertyagyújtás Ócsa műemlék templomában Pánczél Károly társaságában
Szűcs Lajos rendre más városok gyertyagyújtásainál segédkezik.

Pánczél Károly pedig az idén Hantos Péter református lelkész oldalán gyújtotta meg a gyertyát Ócsán advent első vasárnapján. 

Majd decemberben ugyancsak Hantos Péter mellé állt, amikor a Karácsonyi jótékonysági koncertre eljött Ócsára.
 
Bukodi Károly polgármester, Horváth Tamás alpolgármester ezeken az összejöveteleken rendre nem vett részt. Mindez bizony rányomja a bélyeget a városvezetésre, mely egységteremtés helyett inkább a megosztást választja.

Gábor Mészáros fényképe.
Mindezt a helyzetet előrehozta a szabadidő- és kulturális központ vezetőjének, Jarábik Klárának polgármester által kezdeményezett menesztése. Mindez a novemberi első gyertyagyújtást követő hét szerdáján tartott soros ülésen történt a polgármester oldalán álló azonos pártállású képviselők jóváhagyásával. Ezt követően érthető mód, a református, és a Jarábik által megjelenített kulturális életet támogató más hitvallású közösség felhördült, és szót emelt ezen alantas cselszövéssel szemben.

A közéleti vitát kiváltó megnyilatkozások során számos bátor kiállást lehetett tapasztalni, és csak azok nem mertek szót emelni a vezető menesztésével szemben, akik szoros érdekeltségi- (munka- és megélhetési függő) viszonyban állnak/vannak a polgármesterrel. Ezek közül is csupán egy-két személy volt, aki a polgármestert támogatva, de magát pártatlannak feltüntetve próbált érvelni. Ezek közül az egyik fél a helyi polgárőrség elnökségéből kieső ember, a másik pedig az alsónémediben mezőri szolgálatot ellátó személy volt. Ők ketten az adminjai egy netes közösségi csoportnak.   

Ezeken a figurákon túl más nem tudott és nem volt képes negatív tartalmat felhozni Klára asszony munkássága tárgyában. Valójában ők sem a munkájára apelláltak, hanem saját észjárásuk szerinti  bugyutaságokat hoztak elő. Az ügy főkolomposának, Bukodinak a megítélése ettől persze semmit nem javult. 

Azóta eltűnt a Facebookról az Egressy Gábor Szabadidőközpont oldala, és felszívódtak a programok. 

Ma semmit nem látni abból a kulturális tevékenységből, ami eddig Ócsán folyt. Nincsenek rendezvények, műsorok és program sem. 


Egressy Gábor Szabadidőközpont megszűnt létezni a közösségi oldalon

Üres az önkormányzat oldalán eddig elérhetően sorolt rendezvényes felület és nem lelni fel semmiféle tervezetet, vázolt programot sem az Egressy Gábor Szabadidőközpont webes felületén sem.  

Az önkormányzat hivatalos oldalán üres a rendezvények rovat - új színigazgató van, de nincsenek programok

A polgármester hirtelen ötlettől vezérelt "bátor" cselekedete, melyet a testületi többség gyáván átgondolatlanul támogatott, most olyan böjti időszakot hozott Ócsának, mely semmi másra nem volt jó, mint az értelmetlen pénzköltésre és a kulturális élet kiüresítésére.

Mostanság semmit nem hallani a kultúrközpont tevékenysége felől a reggeli töpörtyűzésen túl, akár az új igazgató elképzeléseiről, a jövőbeli tevékenységről, az év végi műsorokról, a jövő évi programtervezetről, vagy bármiről. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiuYSfzX35CURqYZgF9iJQaU6YzS1iAufm8qt7mnW21Kgm29hj3Hy2NR4GQ4NKox9Sj2MZrAqR_sL69wLDMocKeHJCmOhvDhUWh6x7PmXBupX3Ul3qhqyRSPw6DrJr5kIAsvpWCpZQ2fA/s400/Munkareggeli.jpg
Tartalmas közösségi programok helyett többet jelentő közös reggeli

Most akár be is zárhatnák a helyi művelődés házát, és szélnek ereszthetnék a teljes személyzetet. Már ekkor sem szólhatnának semmit az emberek, hiszen sok értelme nincs a drága fenntartásnak, hiszen a foglalkoztatásoknak vége, programok nincsenek, tartalmatlanná vált programfüzet, kiürült a ház,  a társulat feloszlott, csak a haszonlesők és a semmirekellők maradtak. Velük nem lesz előadás, értük nem telik meg a zsöllye, és nem megy fel a függöny. Nincs fellépő és nincs közönség.  

Bukodi és társulata jól elintézte Ócsa kibontakozó kultúráját.

Érdektelenség és üresség tölti be a teret.

Csak a fizetség az, ami nem marad el. A decemberi emelt béreket nemsokára utalják. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése