2014. március 2., vasárnap

A 2006-s magyar rendőr, azaz a keleti sűn lett az év emlőse - áttételesen ( - a hétvégére csak lazán)

Idén a keleti sün védelmére (Erinaceus roumanicus) hívja fel a figyelmet az év emlőse országos rendezvénysorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett Vadonleső Program keretében.

http://enmg.hu/images/2014/02/Suni1.jpg

A sünbarát kert elnevezésű kezdeményezéssel a keleti sünök lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedését, a regionális és országos mese- és képregényíró-versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat segítik.

A rendezvénysorozat kezdeményezője a Vadonleső Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya és a Magyar Emlőstani Társaság.

 http://m.cdn.blog.hu/ri/riotmagazin/image/s%C3%BCn%20alakzat.jpg

 A "sün" egy többtagú rendőri egység. A felszerelésük a gumibot mellett a  kisebb, kerek pajzs, de inkább a mozgékonyság a fontos. Ez elméletileg egy gyorsreagálású rendőri csoport.  A vezetőjük jelére a megnyíló sorfalból az általában 8 fős osztag kirontva leteperi a hangos szóval külcsín alapján kijelölt célszemélyt, majd körbefonva a sündisznó tüskéit jelképező gyűrűt képezve védő alakzatot alkotnak körülötte.  A „palimadarat” gyorsan körbeveszik, ketten lefogják, leperecelik, a pajzsok és a gumibotok, mint egy sündisznó tüskéi kifelé a tömeg felé néznek, hiszen onnan várható ellenállás. Ez az körforma valószínűleg a védekezésül összegömbölyödő sün tüskés  hátának szimbolizálására utal.

 http://www.mixonline.hu/System/Articles/Images/6e61db44-df01-4ef9-b45f-e1c9a93fa799.jpg

A program célja, hogy - egyeztetve a szakmai szervezetekkel - minden évben más és más őshonos emlősállatra hívják fel a figyelmet, ezzel is segítve a fajok megismerését, hatékonyabb védelmét - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pénteken az MTI-vel. A keleti sün védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Magyarországon elterjedt faj, leginkább a fás, cserjés vidékeken megfigyelhető, de gyakran felbukkan lakott területeken is. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, amely legtöbbször rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de elfogyasztja a neki kitett vagy éppen megdézsmált kutya- és macskaeledelt is.

A sün látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglásának és kifinomult hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik.

A hidegebb téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt téli álomban vészeli át. A sün veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát.

Ez a sajátos viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze, az nem óvja meg őket.
 Ma.hu és a Riot magazin nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése