2013. szeptember 2., hétfő

„Elszámolták, vagy direkt átvertek bennünket?” - Élet a hitel után ( - helyi támogatással)

Ócska beruházás Ócsán devizahiteleseknek

Meglepően rosszul sikerült az ócsai kormányzati beruházás. Az eredeti elképzelés szerint 500 jó minőségű házat kívántak felépíteni mintegy 5 milliárd forintból, végül azonban csak kevesebb mint az ötöde, összesen 80 „c-kategóriás” lakóépület készült el… az összeg feléből. Talán az sem véletlen, hogy összesen mindössze 24 család élt a lehetőséggel és költözött ide, Ócsára. Illetve, Ócsa mellé. A „lakónegyedet” ugyanis a semmi közepén húzták fel, mintegy 5 kilométerre a kisvárostól.

Fantáziadús ötletnek tűnt, összességében azonban ráfizetés lehet az Ócsa mellett felépített „adósnegyed”. Vannak, akik a legyeket szidják, van, aki a bevezetett gázt hiányolja és vannak, akik gazdaságilag tartják elhibázott beruházásnak a felépített házsorokat.

http://pctrs.network.hu/clubblogpicture/2/1/7/_/217821_711776152_big.JPG

A kormány - hivatalos tájékoztatása alapján - eredetileg a devizahitelesek megsegítésére kívánta kialakítani a lakóparkot, az elképzelés pedig nem is tűnt rossznak. Ha van kínai negyed, ha léteznek ipari központok, vagy gettók, most nesze, itt az adósnegyed. Sok pórul járt ember, kiköltöztetve egy helyre, szociális irigységek nélkül még akár jó kis közösséget is alkothatnak – gondolhatnák egyesek. A részletek azonban nem lettek átgondolva, és a kivitelező is ellentmondásos munkát végzett. A pénz pedig persze, csak folyt.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVejoP4zVYVRoIx7hkQRIn0TLaqOuzrzh3a37ATO5vT5ih5GkfRwA lakóépületek az adósnegyedben mintegy 19 millió forintba kerültek, ami 260 ezer forint körüli négyzetméterárat tesz ki. Azonban, mivel a lakópark valójában nem Ócsán, hanem attól jó kilométerekre, a semmi közepén épült fel, a közművekre és az utakra is kellett költeni, így jöhetett ki a 2,4 milliárdos végösszeg. Így viszont már 470 ezer forintos négyzetméterárat kapunk: Rózsadomb feletti árfekvés Ócsa külterületén… A panelek Budapesten bőven tízmillió alatt vannak, ráadásul ezek közül rendkívül sok önkormányzati tulajdonban van. Hmm. Plusz probléma, hogy eddig mindösszesen 25 család költözött be a lakóterületre, több egyelőre nagyon nem akar jelentkezni. Így pedig azért már kezd nagyon ellentmondásossá válni a kép.

Eredetileg úgy szólt az ígéret, hogy 500 házat építenek 5,6 milliárdból. Most itt áll 80 ház 2,4 milliárdért. Eredetileg arról volt szó, hogy „A+” kiemelten energiatakarékos házak készülnek. Egyesek szerint azonban az illetékes minisztérium felmentést adott a kivitelezőnek az energiatanúsítvány kiállítása alól, mégpedig azért, mert a házak a „C” kategóriába se férnének bele. Az egyik legnagyobb probléma pedig, hogy vezetékes gáz nincsen. A házakon kívül egy szerény játszótér van a parkban, más közös terület nincsen. Talán a legnagyobb kellemetlenséget hosszú távon az jelenti, hogy még Ócsa is kilométerekre fekszik a lakóparktól, márpedig élelmiszert csak ott lehet kapni, ahogyan posta és gyógyszertár is ott lelhető fel… Ja, és a buszmegálló, ha valaki például Budapestre kívánná venni az irányt. (Mivel Ócsa nem éppen ipari központ, ezért ez annyira azért nem is életszerűtlen) Vannak olyanok is, akiket leginkább az óriási légy-invázió zavar. Persze, valamit valamiért: hosszú kilométereken át csak rétek és szép síkság látható. A környezet tehát igazán stresszmentes. Legalábbis egyelőre. Orbán Viktort ismerve ugyanis hamarosan akár még egy stadion is épülhet a lakópark mellé…



A kivitelező kapcsolatai: előre lejátszották?

Egyes sajtóorgánumok azt is boncolgatták, hogy vajon a kivitelező jól járt-e az állami pénzzel. Vélhetően jól. Érdekes, hogy a lakópark kivitelezését az a VeszprémBer Zrt. végezte, amelynek Garancsi Mária a vállalat vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja. Garancsi Mária testvére annak a Garancsi Istvánnak, aki a Videotonnak az elnök-tulajdonosa. (Ugye, a Videoton Orbán Viktor egyik „kedvenc focicsapata”, persze, csak a Felcsút után.)

Az állami pénzek elköltésénél ugye, nagy szerepet játszik a közbeszerzés. Az ócsai lakóparkra kiírt közbeszerzés kapcsán döntő szempontnak minősítették a kivitelezési költséget. Nos, akkor mintegy 150 ezer forint/négyzetméter árköltségben gondolkodtak… A VeszprémBer Zrt.-nek tehát ezek szerint valami egyéb tekintetben kellett nagyon jó közbeszerzési ajánlatot benyújtania.

Talán nem véletlen, hogy egyesek véleménye szerint nemcsak rossz gazdasági számítások állhatnak a háttérben, hanem az állami pénzek „eltűnésében” nagy szerepet játszó egyéb kétes összefonódások. Pontosan nem tudni. De lassan már megszokjuk…

Vagy megszökünk – Ócsára.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése