2024. február 16., péntek

Van, ahol már működik a saját(os) orvosi ügyelet a kormány szabta összevont gócpontokon kívül és azon túl

 Ócsán a polgármester a füle botját nem mozgatta meg és nem mozgatja jelenleg sem a régi ügyeleti rendszer pótlása, amit a számos helyi és szomszédban élő vett igénybe. Bukodi Károly fideszes polgármester nem fog a saját pártállású kormányával szembehelyezkedni akkor, amikor a kormánypárt ebben az Ócsát lepusztító alakban látja a városvezetői jövőt.

Mint ismert,  blogunkat is foglalkoztatta a korábbi jól működő rendszer felszámolással járó átalakítása, ami nem csak a helyi ügyeleti ellátást szüntette meg, hanem azt a távolba tolva adta át az Országos Mentőszolgálatnak. 

Nem új keletű dolog ez, hiszen az átszervezés folyamatos volt, amiről nem csak kormánypárti körökben, hanem a híradásokból is köztudott volt.  Ócsa polgármesterét nem foglalkoztatta a dolog, ő alárendelte magát annak a folyamatnak, amivel megkárosítják a helyieket. Nem is szólt, nem jelezte és nem is készítette fel a várost, az itt élőket a változásra. A decemberi közmeghallgatáson ugyanúgy nem hozta szóba, ahogy a januári önkormányzati újságban és azt követően sem hozta elő. 

Aztán, amikor februárhoz értünk, lett ebből hirtelen riadalom az itt élők körében. Bukodi Károly ekkor kezdett közösségi látszatintézkedésekbe a média hátterével, és a Facebookon bemutatott fotókkal, némi hazugsággal szövegezett linkeléssel igyekezett lekenyerezni az embereket. Igyekezett igazolni magát kezeit széttárva, hogy Ő nem tehet semmit. Erre használta fel a helyi orvosok közül azokat, akik ehhez adták a képüket. 


 Ők arra jutottak, hogy nem lehet tenni semmit.  Alsónémedi kijelentette, hogy ezzel kilép az eddigi közös rendszerből és nem tervez tovább Ócsával.  Dunaharaszti bejelentette, hogy igyekszik megszervezni a maga ellátását.  Budaörs is lépett és nem hagyta magát. 

A törekvésekről a sajtóban is lehetett olvasni.  Aztán most a Portfolio számolt be arról a sikerről, hogy ők megoldották maguknak a kormányzat okozta problémát.

Budaörs megoldotta: pótolják a szétvert ügyeleti rendszert 

Budaörsön a helyi önkormányzat és a lakosság ellenállása után tegnap óta egy új, non-stop elérhető egészségügyi ellátás érhető el, amely telemedicinát és esetkocsit is kínál, megőrizve az ügyeleti központ korábbi szerepét.

https://pcdn.hu/articles/images-xl/l/a/k/lakotelep-panel-budaors-lakohaz-573408.jpg

Budaörsön egy új, non-stop elérhető egészségügyi ellátási forma veszi át a február elején bezárt ügyeleti központ korábbi helyét. Az ellátás telemedicinai szolgáltatásokat és esetkocsit is kínál a betegek számára éjjel-nappal.

A Pest vármegyei háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása ellen több város és település is tiltakozott, de Budaörs önkormányzata és lakói különösen aktívak voltak ebben. A városban korábban egy jól felszerelt ügyeleti telephely működött, amelyet Törökbálinttal közösen tartottak fenn. Az ügyelet rendelkezett modern eszközökkel, például OMSZ eset- és rohamkocsival, valamint egy BMW ügyeleti autóval is.

 https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/MqZk9kpTURBXy9jMWU1NGU5OGUwYmY5ZGNkMmNmZjczZmU5MDU0NDVkNi5qcGeSlQMAzGfNDzvNCJGTBc0C6M0Bnt4AAaEwAQ

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere megerősítette, hogy a városban nem szűnik meg az ügyeleti ellátás, csak formát vált. Az új rendszerben az épületet, az eszközöket és az egészségügyi munkatársakat is megőrzik a sürgősségi egészségügyi ellátás céljából.

 https://ocsa.hu/images/orvosi-ugyelet.jpg

Február 15-től már működik az új ellátási forma a budaörsi egészségügyi központ földszintjén, ezt egy magánszolgáltató biztosítja többletmegállapodás keretében. Az új rendszer nem hivatalosan ügyeletnek nevezett, de több szolgáltatást nyújt a hagyományosnál. Ilyen például a non-stop hívható telemedicina szám, ami lehetőséget ad arra, hogy orvosok tanácsot adjanak telefonon vagy online.

Budaörsön kialakították az új betegút-rendszert is, amely soron kívül és ingyenesen fogadja a budaörsi lakcímkártyával rendelkező sürgős eseteket az Egészségügyi Központban. Ez jelentős előrelépést jelent a korábbi rendszerhez képest.

A városvezetés erőteljes lobbizása eredményeként sikerült megvalósítani ezt az újfajta ellátást. Gulyás Gergely kormányinfón elmondta, hogy az állam nem tud beleszólni abba, ha valaki magánegészségügyi rendelőt hoz létre.

Az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyelet Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését tavaly januárban. A rendszer országos kiterjesztése Fejér és Pest megyékben folytatódott február 1-jétől.

Az új budaörsi ellátás célja olyan alternatív megoldást nyújtani, amely magasabb színvonalú ellátást biztosít a helyiek számára anélkül, hogy más településekre kellene utazniuk sürgős esetekben.

Visszatérve Ócsára, kijelenthetjük, hogy a város polgármestereként regnáló Bukodi Károly és csapata, a mögöttes pártársulattal, az őt támogató képviselő-testülettel és az oda delegált helyi orvossal sem volt képes alternatívát felállítani, kidolgozni a helyi orvosi ügyelet megtartására, vagy újjászervezett módon történő továbbvitelére.  Látszólagos magamutogatással és a polgármesterrel történő asztal előtti beszélgetéssel azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy ők próbálkoznak. Holott csak ámították az itt élőket.  


 Gallai doktor mindig is a polgármester szekerét tolta önkormányzati képviselőként. Nem ismert olyan képviselői megnyilvánulása, ami az itt élőket segítette, vagy szolgálta volna. Maga is megszavazta az év végi jutalomosztogatás sorozatát, külön hasznot hozva a polgármester és szekértolói táborénak.  Az ügyeleti rendszerről, a képviselői munkájáról, döntései hátteréről soha nem adott tájékoztatást a választóinak. Most azonban beállt a BÉKE (Barátságos Élhető Kisvárosi Egyesület) táborába.  

A helyi orvosi ügyelet februári megszűnése után az egyesület szervezte és e-hó 2.-n megtartott ezzel kapcsolatos tájékoztatón előadóként szerepelt. Azonban itt sem az eddigi képviselői munkásságáról, hanem az új ügyeleti rendszerről, úgy is mint annak tényéről és orvosi szakmai munkásságról ejtett szót.   Mindez azonban kevés egy évekig az önkormányzatban szavazati joggal jelenlevő választott képviselőtől. 

Bukodi polgármester mindezt annyira nem tartotta fontosnak városvezetőként, hogy megjelenjen, vagy meghallgassa azt a tájékoztatót amit ő eddig így, vagy hasonló formában sem tett meg. Ezért ezt is elmulasztotta és helyette inkább saját magát mázolva ment el dzsoggingban Misihez a fodrászhoz fényképezkedni.  

Bukodi lakossághoz való hozzáállása eddig sem volt jobb, vagy különb. Ő ekkor is csak magát és a formáját hozta és mutatta be. Valójában ezzel igazolta vissza, hogy szarik Ő az egészre, az itt élők problémáira, csupán magára, a pénzre és az önfényezésre fordít energiát, hogy a jövőben is a maga meglátása és polgármesteri lehetőségei birtokában fejhesse a büdzsét.  Erre szedi be az általa bevezetett kommunális adót és használja fel a keretet. 

Pedig a kommunális adó éppen, hogy lehetőséget, és anyagi forrást, alapot adna az ügyeleti rendszer továbbvitelére. Ócsa polgármester azonban úgy véli, ez a 35-40 millióra rugó bevétel inkább a költségvetésben eltüntetve és felemésztve a maga hasznára úgy fordíthassa akár focira, akár az általa használt hivatali gk-ra, vagy éppen a polgármesteri keret részeként,  hogy ahhoz senkinek semmi köze ne legyen.  

Mindezért megérett Ócsa a polgármesterváltásra, amire Bukodi már úgy készül, mint székrekedéses az árnyékszéki szülésre. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése