2020. június 1., hétfő

Senki ne kételkedjen Ócsa önkormányzata nem biztosít külön anyagi juttatást a vírusban kártszenvedetteknek

Álhírekkel szemben legjobb orvosság a cáfolat. Bár sokszor ez sem segít.

Ócsa város hivatalos cáfolatban igazolta vissza, hogy a városvezetés egy árva petákot sem biztosít a járványban érintett munkájukat vesztett, vagy megélhetésükben rossz helyzetbe kerül lakosok számára.

Ócsa város hivatala azt viszont nem cáfolta, hogy az ócsai focicsapat ellátását is biztosító önkormányzati támogatást átcsoportosította volna, vagy netán megkurtította volna a vírus okán letiltott és elmaradt mérkőzések  nyomán.  A járványügyi helyzet ugyanis pénzmegtakarítással járt a csapatok vonatkozásában, hiszen sem felkészülésre, sem  csapatedzésekre, vagy meccsekre járásra nem kellett költeni az Ócsa (V)Se-nek.  Így az önkormányzati költségvetésből az idei évre biztosított  8,5 millió forint felét nyugodtan átcsoportosíthatták volna a vírusban érintett helyiek részére. 

Ennek során is maradt volna több mint 10 millió forintnyi költségvetési kerete az egyesületnek az idei évre, aminek első felében ugyebár szinte semmiféle sporteseményre nem nagyon költhettek. A biztosított keret legfeljebb az edzők kitartására és a játékosokra fordíthatták. Ennyit azonban nem emésztett fel az aktivitást nélkülöző kiesés időszakra.

Ugyancsak cáfolatlanul hozott visszafogottságot Ócsa város önkormányzatának az Egressy tevékenysége, mivel az ott dolgozók sem végeztek aktív munkát, de az illetményüket ugyanúgy felvehették, mintha serényen dolgoztak volna a nép szórakoztatásán, vagy hangulatának javításán.

Elszomorító ezzel szemben az, hogy mindezen cselekvéstelenség nyomán elkönyvelt pénzekből sem jutott egy morzsányi azokra a helyiekre, akiket valóban megérintett a járvány és anyagilag is nehéz helyzetbe kerültek.  Nem csak az otthonra kényszerült diákok, meg a fizetett pedagógusok iskolamentessége, hanem a ténylegesen munkájukat vesztettek kapcsán. 

Mert míg egyesek úgy kaptak és jutottak továbbra is fizetséghez, hogy azért alig kellett megdolgozni, addig mások a legnagyobb igyekezetük ellenére is képtelenek voltak munkához és bérhez jutni.

"Rengetegen maradtak állás nélkül Magyarországon a koronavírus-járvány következményeként. Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, egy, az Innovációs -és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárságától származó írás szerint az országosan a regisztrált álláskeresők száma a vizsgált időszakban a 14. heti 308 664 főről 15. hétre 320 624 főre nőtt. Azaz egy hét alatt 11 960 fővel növekedett a munkanélküliek száma."

Számukra jelentett volna némi támaszt és vigaszt az a pénzbeli juttatás, amit akár álhír formájában is a helyi önkormányzattól vártak. 
    

Ócsa ismerten nem egy olyan hely, ahol csak úgy szórják az ellátást. Ez az önkormányzat nem az a jóléti intézmény, ahol a közember csak úgy pénzhez jut.   Inkább bebiztosítják magukat és fordítják egymásra a közpénzt, mintsem a rászorultaknak adnák.
    

Ezt igazolja a városi fociklub, a helyi intézményrendszer kitartottsága és az önkormányzathoz  kapcsolódó lojális személyek, vagy általuk vezetett szervezetek.  

Ezzel szemben vannak olyan helyek, ahol a polgármester nem a "sajátjait", hanem a választóit támogatja.
    
 Szemereyné Pataki Klaudia polgármesteri rendelettel módosította a szociális támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Ennek szükségességét az indokolta, hogy a kialakult veszélyhelyzetben több segítséget nyújthasson az önkormányzat azoknak, akik elveszítik a munkájukat - tájékoztatta szerkesztőségünket Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

A rendelet módosításának két fő iránya van: egyik a gyors segítséget nyújtó települési támogatási forma bevezetése határozott időre, a másik pedig a jelenleg is hatályos rendkívüli és rendszeres települési támogatások jogosultsági feltételeinek kiterjesztése.

Az új települési támogatási forma bevezetése határozott időre szól, a veszélyhelyzet kezdete óta a munkájukat elvesztett polgárok részére nyújtható. Ezzel bizonyos mértékig kompenzálható a jövedelemkiesés azoknál, akik munkahelyüket 2020. március 11. és 2020. szeptember 30. között veszítették, veszítik el, függetlenül attól, hogy álláskeresési járadékra jogosultak-e vagy sem. A jövedelmi korlát jóval magasabb más támogatásokhoz képest, a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegét, azaz a 107.065 forintot.

És mindez igaz; - ez a valóság.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése