2018. február 24., szombat

Szűcsnek elmehettek otthonról - Istent próbálta játszani, miközben meghazudtolta a párttársait ( - Stop Szűcs!)

Tegnap foglalkoztunk azzal a stadionépítési elképzeléssel, amit Szűcs Lajos, egyszerű ócsai polgár álmodott meg a Fidesz stadionlázas közegében.

http://img.szucslajos.com/2015/szucs-lajos-fidesz2.jpg
Szűcs, az ócsai fenomén - a Fideszes szürke üdvöskéje
Szűcs doktor valahol olyan, mint az Isten nyomába lépő Szent Péter, aki látván a világ teremtését, maga is megpróbálta leutánozni a mestert. A monda szerint így született a légy.

Szűcs Lajos az egyszerű ócsai lakos, aki képtelen volt felvirágoztatni azt a választási körzetet, amely otthont adott neki, most megpróbál olyan maradandó és nagyívű dolgot cselekedni, mely az orbáni magasságokba emeli őt.

Csakhogy az egyszerű Szűcs nem egy Isten adta géniusz, és nem Orbán Viktor.  Sem összehasonlítható szókincse, sem megfelelő felkészültsége nincs hozzá, hogy a nagy stadionépítő szintjét felérje.  

Ő azonban mégis valami maradandót akar és próbál létrehozni, amolyan szentpéteri-mód. Számunkra azonban ez sem lesz másabb mint az a légy, amit az utánzó teremtett. 


http://m.cdn.blog.hu/dr/drerossgabor/image/sz%C5%B1cs-bayer.jpg
Megyei elnökként az iskolák fűtését sem tudta megoldani - melegre vágyott
Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő alapvetően csak egy teniszstadiont akart a Margitszigetre, de egy kicsit elszabadult a fantáziája – világította meg Tarlós István kormánypárti főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján az elmúlt napok egyik botrányának a hátterét fővárosi szemszögből. Elmondta: abban, hogy a parlamentben kedden nagy többséggel elfogadtatott törvényből nem lesz semmi, és a Palatinus strand mellett nem épül meg a jogszabályban szereplő 9 emeletes, 26 méter magas monstrum.

– A kormányfő éppen Bulgáriában volt, amikor meghallotta a hírt, és fogta a fejét, majd megerősítette, hogy egyetért a városvezetéssel – idézte fel a történteket a főpolgármester, hozzáfűzve: a kormányban és a fideszes politikusok között „az igazi mértékadók” sem támogatják ezt az elképzelést. A főpolgármester elmondása szerint Szűcs Lajos valóban mindenkit megtévesztett, mert Rogán Antal miniszternek azt mondta, hogy nemcsak a várossal, hanem Gulyás Gergellyel is egyeztetett. Viszont a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének fordítva mondta: Rogán mindent tud. Ehhez képest egyik sem tudott semmiről, sőt Szűcs Lajost – aki lapunknak fel sem vette a telefont – korábban a városházán többször is felvilágosította az illetékes főpolgármester-helyettes.

– Szeneczey Balázs tételesen elmagyarázta neki, hogy a Margitszigetre a hatályos előírások alapján mit lehet és mit nem építeni. Ezek után „különösen szerencsétlen körülmények között” született meg a törvény, amiből a jövőben csak annyi marad: „kell egy teniszstadion” – hangsúlyozta Tarlós István, aki szerint az a lényeg, hogy a pusztuló pályák helyén egy úgynevezett ATP versenyek rendezésére alkalmas létesítmény legyen. Megerősítette: az állami területre új, részletes elképzelés készül, amely csak akkor valósulhat meg, ha arra a Fővárosi Közgyűlés is rábólint. Annak a feltétele pedig a Margitsziget jelenlegi funkcióinak, a természet- és árvízvédelmi szempontoknak való megfelelés.

Jóvátehetetlen bűn, ami a Margitszigeten készül. Ennek felelőssége alól Szűcs nem bújhat ki. 

A beruházást az ilyen esetekben sajnos már teljesen szokásos módon kiemeltté minősítették, vagyis kivonták minden rendes – esetleg némi örökség- és környezetvédelmi szempontot nyomokban tartalmazó – engedélyezési eljárás alól, az építtető pedig a Nemzeti Sportközpontok.

A „rendkívüli sürgősségre” hivatkozva meghívásos közbeszerzés lesz, három ajánlattevő felkérésével. Ez azt jelenti, hogy legalább olyan gyorsan és hatékonyan meg fog épülni, mint a Duna Aréna. És a hasonlóságok ezzel nem érnek véget. A szövegből az derül ki, hogy a teniszversenyközpont nagy lesz. Nagyon nagy.

A megállapított építési paraméterek így festenek:
  • beépíthetőség: 100%
  • megengedett legnagyobb építménymagasság: 26 m
  • megengedett legnagyobb szintterületi mutató: 3,00
Hogy ez mit jelent, ahhoz fogódzót nyújt, hogy a ferencvárosi Groupama Stadion ennél valamivel alacsonyabb, 22,5 méter magas. A szigeten kétségkívül van ennél magasabb építmény, mégpedig a 20. század elején épült víztorony (57 m), ez azonban egy karcsú, elegáns formájú épület, ami festőien emelkedik ki a fák közül. A stadion is ki fog emelkedni, de karcsú és festői bizonyára nem lesz.  Ha másból nem, ez világosan látszik az indoklásnak abból a passzusából, amely megállapítja, hogy „a stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is.”

Az egyetlen látványterv a teniszközpontról 2016-os. Meglehetősen elnagyolt és valószínűleg ma már túlhaladott is, de egyelőre nem tudunk mást mutatni:

A margitszigeti teniszközpont egy korábbi látványterven
Szűcs stadion álma - a margitszigeti gigastadion korábbi látványterve ( - a politikai teniszezőknek a Tabán már nem elég)
A nagy tömegterhelést jelentő, parkolókat is igénylő, környezetét uraló és szétfeszítő stadion Margitszigetre telepítése viszont jóvátehetetlen sebet ejt Budapest egyik legszebb és legkedveltebb történelmi parkján. Ez sokkal nagyobb bűn, mint bármi, ami a Városligetben készül, és elhibázottabb helyszínválasztás a Dagály strandot megcsonkító Duna Arénánál. Nem lehet rá mást mondani, mint hogy szegény, szegény Margitsziget.

Azt leszámítva, hogy fogalmunk sincs, mekkora felfordulást, hány kivágott fát és mennyi nem várt pluszköltséget jelent majd a stadionépítés, van még egy szépséghibája az ügynek.

Ugyanezen a napon ugyanezek az emberek simán elkaszálták a több ellenzéki párt és az AVM által összeállított törvénymódosító javaslat  gyorsított eljárásban való tárgyalását, aminek a célja az lett volna, hogy ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül kilakoltatni és ezzel szétszakítani.

Jókora káosz lehet Tarlós István főpolgármester szerint a Fideszben. A párt meghatározó vezetői nem is tudtak a margitszigeti óriás-teniszstadionról benyújtott törvényjavaslatról. Mint megírtuk, az utolsó, keddi parlamenti napon a fideszes többség Szűcs Lajos és Kucsák László önálló indítványára egy nap alatt átnyomta a Parlamenten, hogy egy 26 méter magas betonkolosszus-stadion épüljön a Margitszigeten. 

https://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2015/10/D_MTZ201506150066.jpg
Szűcs Lajosnak nem ez volt az első és egyetlen melléfogása - kieshet a kosárból
A teniszszövetségi elnök Szűcs a közelgő Hungarian Open ATP World Tour tenisztornával indokolta, hogy sürgősen kell egy teniszstadion a szigetre. 

A főváros háta mögött született jogszabályról Tarlós rögtön kijelentette, hogy a főváros nem hajtja végre a döntést, és ezt személyesen is közölte Rogán Antal miniszterrel.

„Ezt a törvényt el lehet felejteni” - mondta Tarlós István, a kormánnyal ugyan abban maradtak, hogy egy új teniszcsarnok építését a főváros is támogatja, ám ez csak az önkormányzattal és a fővárosi közgyűléssel egyeztetve valósulhat meg.

Szűcs saját párttársait megtévesztve és átverte hozta őket kellemetlen helyzetbe
Tarlós mostani elmondásában félreértések vígjátékának írta le a történteket. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök Bulgáriában hallott az ügyről és amikor meghallotta, hogy mi történt a távollétében, csak a fejét fogta. Rogán Antal is csak a repülőtéren hallott a törvényjavaslatról és a miniszter abban a hitben volt, hogy a beterjesztők leegyeztették a dolgot a fővárossal. Gulyás Gergely frakcióvezetőt ellenben úgy tájékoztatták, hogy mindent megbeszéltek Rogánnal. Ezt utóbbit azért tarthatta fontosnak megjegyezni a főpolgármester, mivel a Fidesz frakciótagok név szerinti aláírásukkal támogatták, hogy sürgősségi javaslatként tárgyalja a törvényt a Parlament. Arra a kérdésünkre, a főpolgármester szerint elképzelhető-e, hogy két fideszes képviselő ilyen fajsúlyú ügyben partizánakcióba kezd a párt és a kormány háta mögött Tarlós leszögezte: ismeretei szerint a Fidesz mértékadó vezetői nem értesültek arról, hogy pontosan milyen törvény kerül a plénum elé.

Tarlós szerint Szűcs – akinek a javaslata máskülönben olyan gyöngyszemeket is tartalmazott, hogy az állam kisajátíthasson önkormányzati területeket, vagy hogy a betonstadion milliárdos közbeszerzését meghívásos módon bonyolítsák le – valóban tárgyalt a fővárossal, ám főváros egyáltalán nem adta az áldását az ötletre, ellenkezőleg, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a fenntartásait közölte az ügybuzgó fideszes képviselővel.
 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése