2014. december 29., hétfő

Rég nem tapasztalt mélységben - karácsonyt követően tovább csökkentek az üzemanyagárak ( - hol a határ)

További bruttó 2-2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát hétfőn a Mol Nyrt.

2014.12.29, hétfőtől
BenzinGázolaj
benzinüzemanyagár: benzinár 2 Ft gázolajüzemanyagár: gázolajár 2 Ft
átlagár: 334 Ft/látlagár: 357 Ft/l

A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 333-334 forintra, a gázolajé 358-359 forintra mérséklődött.

A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent. A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért.

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 360 forint körüli, utoljára 2011 június végén került 360 forintba.

A Mol legutóbb december 19-én változtatott az árakon, akkor 6-6 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

http://enmg.hu/images/2014/12/4benzin.jpgA benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az olajár június óta mintegy 45 százalékkal csökkent.

Egyes vélemények szerint ez már a legalja. További csökkenés nem várható. 

Az elmúlt években kitört palaolaj és -gáz-forradalom okozta energiapiaci átrendeződés igen jó hatással volt az Egyesült Államok gazdaságára. Ez nem csak olcsó energiaforrást jelent a fogyasztóknak és az iparnak, hanem munkát az amerikaiaknak közvetlenül és közvetve is.

A palaolaj kitermelés világpiacra gyakorolt hatása forradalmasíthatja az energiapiacot a következő néhány évtizedben, mivel jelentős olajár-csökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat magával. Várhatóan geo- és üzletpolitikai változtatásra is kényszeríti az olaj- és gázvállalatokat – állítják a PwC szakértői nemrég megjelent elemzésükben.

http://444.hu/assets/palagaz-kitermeles.gif

Varró László, a párizsi székhelyű, 28 fejlett országot tömörítő Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója az Investor.hu-nak elmondta, hogy Európában nem lehet olyan palagáz-forradalomra számítani, mint az Egyesült Államokban.

A palagáz nagy mennyiségű hasznosítása esetén az Európai Uniónak át kellene értékelnie a megújuló energia kérdéskörét, ezt több felszólaló is felvetette az unió környezetvételemért felelős minisztereinek informális tanácskozásán - mondta Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió soros elnöki tisztét tavaly betöltő Litvánia fővárosában, Vilniusban vett részt az informális környezetvédelmi tanácsülésen.

Közben történelmi magasságba emelkedett (még idén) januárban a palaolaj-kitermelés az USA-ban – jelezte az amerikai kormány energiainformációs hivatala (EIA), utalva rá, hogy az új technológiák révén feltartóztathatatlanul bővül a tengerentúli nem hagyományos szénhidrogén-kitermelés. 

Egy év alatt a negyedével nőtt a palaolaj-felhozatal, amely a három legnagyobb lelőhelyen elérte a napi 3,6 millió hordót (1 hordó = 159 liter), és ezzel az USA teljes olajtermelése 1989 óta először haladta meg a napi 8 millió hordót. A palagáztermelés pedig 13 százalékkal emelkedik, és immár több mint a felét adja a napi 2 milliárd köbméteres teljes gázfelhozatalnak.

A világ kőolajtermelésének 6–9 százalékát adhatja majd 2030-ra a palából nyert rész, és ennek a mennyiségnek a kétharmada az USA-ból fog származni. Ha tehát terjed is a palaláz a világon, az ütem lassúbb lesz a vártnál. 

http://444.hu/assets/shale-gas-resources-europe3.gif

Az EIA friss jelentése szerint a mai technológiák segítségével 345 milliárd hordó olaj és 200 milliárd köbméter földgáz nyerhető ki globális palalelőhelyekből. Ami azt jelenti, hogy az újabb eljárások és innovációk révén a palakőzetekben lévő szénhidrogén-tartalék tovább nőhet. Jelenleg a legnagyobb palaolaj-tartalékkal Oroszország, az USA, Kína és Argentína rendelkezik, a palagáznál pedig az USA, Kína, Argentína és Algéria a sorrend.

A német gazdasági minisztérium számításai szerint az olajárak csökkenése plusz 0,2-0,3 százalék GDP-növekedéshez juttatja majd jövőre a német gazdaságot - írta vasárnap a Der Spiegel magazin.

A Spiegel által idézett belső feljegyzés szerint a német gazdasági minisztérium tartósan alacsony olajárra számít, és csak 2018-ra várja annak emelkedését 80 dollár körüli szintre. Az árcsökkenésnek köszönhetően Németországnak 12 milliárd euróval, azaz 25 százalékkal kell majd kevesebbet költenie jövőre olaj beszerzésére, mint az idén.

Az OPEC a jövő év végére 60-70 dollár közötti olajárat valószínűsít.

A kőolaj ára azonban az előrejelzések szerint a palaforradalom lassú terjedése és a globális kereslet növekedése miatt nem fog jelentősen zuhanni, a hordónkénti száz dollár körül marad. Vagyis jelen állás szerint a palarétegek szénhidrogénkincse inkább ahhoz járulhat hozzá, hogy a kőolajpiacon ne következzen be újabb árrobbanás.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése