2014. december 30., kedd

Állítólag a rendszerbe van kódolva - az emberek szemethunynak a túlkapások felett ( - Népszabadság)

Amíg a „rend” érdekében az emberek szemet hunynak a rendőri túlkapások felett, sőt, olykor pártolják is a törvénytelen erőszakot, a hatalom pedig a politikai propaganda eszközeként kezeli a közbiztonság ügyét, bármikor megismétlődhet, ami Izsákon történt – mondta a Népszabadságnak nyilatkozva Finszter Géza kriminológus.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRrnn_EfwXt4SFtJEcXIOlugmLrWl4mgAI85JcE-8Qb9XGWrL8k
De hol volt a Népszabadság és a kriminológus a Gyurcsány kormányzat alatt, avagy az úr 2006. évében amikor a rendőri erőszak Budapest utcáin söpört végig. Akkor amikor emberekre lőttek, békés és békétlen embereket demonstrálókat vertek össze, vagy éppen teljesen ártatlanok csontjait, törték, bőrét szaggatták és vérben áztatták a közteret? 
 
Nemrégiben a Kecskeméti Törvényszék első fokon életfogytig, illetve 20 évig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt a két rendőrt, aki a vád szerint 2013. április 8-án az izsáki rendőrőrsön agyonverte Bara Józsefet, akit a halála előtt két órával egy motoros láncfűrész ellopásáért állítottak elő. A két rendőr azzal védekezett, hogy csak a gyanúsított ellenállását akarták megtörni.

http://bi.gazeta.pl/im/4/3699/z3699704X.jpg

A Gyurcsány Ferenc vezette kormány a "vasprefektussal" pedig a Fideszt és annak népét, és egyúttal a demokráciát törte meg.  

Mégsem ítélték el, és nem kaszálták el sem a bíróságon a közéletben az akkori politika és a társadalom vezető tisztségviselőit.  Még a szemkilövő is szabadlábon van.

Igazából Ő sem különb, mint az Izsáki "kolléga"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Victims_of_Police_Action_(Budapest_23-10-06).jpg

Finszter Géza kriminológus, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, aki évek óta sürgeti a rendőrség szervezeti és szemléleti megújítását, a Népszabadság kérdésére közölte: „Ami Izsákon történt, a rendszerbe van kódolva, és majdhogynem bármikor megismétlődhet."  Mint mondta, a rendőrség az állami erőszak-monopólium birtokosa, ami már önmagában is kockázatot jelent, mivel a monopolhelyzet az élet minden területén visszaélésre csábít. Ez nem magyar sajátosság. Különböző mértékben a világ minden rendőrsége küzd a problémával. Az amerikai városi rendőrségek botrányairól szinte naponta számol be az ottani sajtó.

Ez azonban nem mentesít egyetlen egy szolgálatost sem a felelősség alól. 

Finszter szerint a helyzet azokban az országokban rosszabb, amelyekben a társadalom a „rend" érdekében kész bizonyos mértékig szemet hunyni a rendőri erőszak felett, sőt, az emberek vagyonuk és testi épségük védelmében igénylik is, hogy a rendőrök, ha kell, kicsit hágják át a törvényeket.

Ócsán is nagy port kavart, amikor a helyi rendvédelem részét képező polgárőrségi tag képes volt a saját állatának trágyáját hátrahagyva azt a lakosság fogyasztására megosztásban ajánlani a Facebookon. Erre még társbeli partnereket is találva a primitívségen asszociálódott rétegben.  

A helyi vezetés azonban nem határolódott el a nyilatkozóktól, sőt inkább az izsáki emberhez hasonlatosan estek neki a másként vélekedőknek. Igaz, az ismert polgárőr közösségi oldaláról eltüntették a kompromittáló megnyilvánulást, de a szolgálatból már nem bocsátották el. Mindez a kriminológus Népszabadságban közzétett vélekedését igazolja vissza. 

Az elvárások, illetve a sikertelenség beláthatatlan következményeitől való félelem megkönnyíthetik a szabályok áthágását – mondja Finszter.

A szakember úgy véli, a kérdés az, hogy egy társadalom, szűkebben-tágabban értelmezett közösség hogyan értékeli a hatóságok tevékenységét. Hogy miként viszonyul a rendhez és az egyéni szabadságjogok érvényesüléséhez. Ahol nem fogadják el, hogy a rend megteremtése vagy fenntartása érdekében az emberi méltóság minden további nélkül megsérthető, hogy a cél érdekében embereket meg lehet alázni, egyáltalán, a legkisebb törvénysértést sem tolerálják, ott kevesebb a túlkapás.
Magyarországon gyakran tapasztalni, hogy kimondva-kimondatlanul a közösségi érdek elsőbbségére hivatkozva sértik meg az egyes emberek emberi méltóságát.
http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/kerdemkobanya/uploads/k041.jpg Mintha az nem alapvető jog, hanem a közösség adománya lenne. Nem egy szomorú, tragédiába torkolló eset bizonyítja, hová vezethet az, amikor egy közösség maga akarja eldönteni, kit milyen jogok illetnek meg, kivel szemben mennyit engedhet meg magának - például a rendőrség, vagy a polgárőrség a sikeres bűnüldözés érdekében. Ezért nem adhat felmentést magának a rendőrség, de az egyes rendőr a kis túlkapások alól sem – állítja Finszter.
http://img.index.hu/cikkepek/0810/belfold/06_Oct_23_demo_137.jpgRámutatott arra is, hogy a magyar rendőrség még ma is a szovjet modell szerint épül fel. Országosan, minden szervezetében centralizált, katonai hierarchiában működik, amelyben elvárás az alárendeltekkel szemben a parancsok iránti feltétlen engedelmesség. Ebben a viszonyrendszerben könnyen adódhatnak olyan helyzetek, amelyekben a kis rendőrnek választania kell: a törvényre vagy a parancsnokára hallgat-e. Ilyenkor nem a törvény, hanem a félelem irányítja. 

Talán ez tükröződik vissza a 2006-os események, az Izsákon történtek, vagy a Facebookra felkerült ócsai esetek kapcsán is. 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/479/4796/47960/4796006_0055c4b0a9c785ef67a2577cdcf70544_wm.jpg

A  túlkapásokkal szemben nincs tökéletes védelem. A belső ellenőrzés és a jó kiképzés csökkentheti a visszaélések számát és kockázatát. Célszerű lenne ugyanakkor, ha a döntéshozók is tudomásul vennék: a közbiztonság nem a politikai marketing eszköze, hanem egy társadalmi termék, amelynek az előállításában megvan a politika, a rendőrszakma és a társadalom más szervezeteinek, közösségeinek is a felelőssége.
F.Gy.A (Népszabadság) nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése