2013. március 30., szombat

Óraátállítás holnap hajnalban - télből a tavaszba ( - az időzóna marad)

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. Az átállás a közösségi közlekedést is érinti, az energiafogyasztásban pedig a kimutatások szerint 1-4 százalékos megtakarítás jelentkezik.

http://facepress.hu/uploaded_files/kep_2013330_65246100.jpg

Ma éjjel már úgy fekszünk le, hogy holnapra virradóra (ha betartjuk az időrendünket) egy órával kevesebbet alszunk. Az óraátállítással némileg megzavarjuk időérzékünket és fáradékonyabbak, netán zavartabbak lehetünk. Az átállítás lényege, az energiatakarékosság, bár ezt sokan vitatják. Az átállítás költségeit és kihatásait azonban nem firtatják, vagy ha igen, akkor sem kap publicitást. Bár hallani, hogy egyre többen kételkednek a mögöttes megtakarításban és az vélt előnyökben. Mindenesetre számunkra mindez frusztrációval és kellemetlenségekkel, kihatásokkal  jár. 

A nyári időszámítás miatt a belföldi és a nemzetközi forgalomban is változások lesznek.

A Volánbusz helyi és helyközi járatai a társaság tájékoztatása szerint a tanítási szüneti munkanap szerint, szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napi, jövő hétfőn a hét első tanítási szüneti munkanapját megelőző munkaszüneti napi, kedden tanítási szüneti munkanapi, szerdától pedig munkanapi menetrend szerint szállítják az utasokat.

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint mától a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint járnak a fővárosi közösségi közlekedés járatai. Húsvét vasárnap és április 1-jén, hétfőn a járatok a hétvégi vagy a vasárnapi menetrend szerint szállítják az utasokat.

Óraátállítás
2013. Március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.
Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak. 

A nyári-téli időszámítást kormányrendelet szabályozza, amelyet az unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése