2013. március 16., szombat

Néhány kritikus gondolat a demokráciáról ( - szólásszabadság vagy a közösség elhallgattatása)

Ami igaz, az igaz.
Blogunk az utóbbi időben kicsit magára maradt. Úgy tűnik, mindenki elfáradt mostanra egy kicsit. Aztán valahogy rajtunk is eluralkodik ez a szélsőséges tavaszi időjárás, és ráadásul megfenyegettek az influenzával is. Így senkinek nem volt kedve írni, miután Barnabi sem akar már Ócsa piszkosságaival foglalkozni. Uriel sem ért rá a bloggal és Ócsával foglalatoskodni. Aztán ahogy az önkormányzatban hivatali szinten kezdtek boszorkányüldözésbe és kezdték Fodor úrat, így már Ő sem ad több beszámolót az önkormányzati ülésekről. Bukodi polgármester és társa Horváth alpolgármester perekkel fenyegetik a tisztes urat, rátestálva a blog minden megjelent tartalmát, hogy ezzel ellehetetlenítsék és végül kikényszerítsék a mögöttes személyek valódi kilétét. Így az egyetlen ember, aki magát a testületi beszámolókat adta, már nem hajlandó ezt tovább csinálni. Nem folytatja, nem jár el, és nem ír, nem ad több beszámolót. Ezzel magunk maradtunk a hatalom visszaéléseivel szemben. Aztán meg Ócsán mindenkit csak más érdekelt. Azzal azonban mi nem foglalkoztunk.

Így alantas mód, a saját dolgainkra fordítottuk az időt a közösségi helyett, ami a blog tevékenységére is kihatott. Persze az is lehet, hogy ebben közrejátszott a helyi érdektelenség, valamint a bulvár iránti készség, amit mi kerültünk, de a városbeliek megjegyzéseiből kitűnt. 

Blogunk továbbra is Ócsa város problémáival kíván foglalkozni. Hol elemez, hol csupán beszámol, tájékoztat, netán a helyi közélet kérdéseit firtatja, vagy éppenséggel háttéranyaggal szolgál azokat illetően, de soha nem turkál olyan magánéleti problémákban, mint amiről pletykálnak.

Blogolási tevékenységi körünkben a város mértékadó és megbízható forrásává váltunk. Ezt kívánjuk tartani. A blog adta oldalon lehet olvasni közéletről és arról, amiről máshol nem.
Csak ismétlő példaként a Horváth-féle laptopok esete, a Lakatos-ház testületi jóváhagyás nélkül történő elbontásának körülményei, a volt szeméttelep ügye, a költségvetés ismert elemei, a városi  adósságállomány növekedése, és még annyi más ügy. 

Sokat foglalkoztunk az Ócsához tartozó Alsópakony életkörülményeivel, az ott élők kiszolgáltatottságával, hátrányos helyzetével, az ottani áldatlan állapotokkal, a több évre visszatekintő vízellátási és csatornázási gondokkal. A helyi víztisztítómű hiányosságaival, a veszélyes területen tárolt roncsokkal, a zárt területen valószínűleg OÉTI engedély nélkül termelt mézzel, és az oda transzportált milliókkal. Így szóba hoztuk a városi rezsidíjak emelésének körülményeit, a kommunális adó SzMSz-be vágó bevezetését az értelmetlen beruházások példáját. Aztán kiálltunk az iskola megtartása mellett, a tornacsarnok privatizációja ellen és a lakosság védelmében az ott folyó tevékenységek kapcsán.
Számos esetben beszámoltunk a képviselő-testület döntéseiről, és a közösségi rendezvények jó részéről. És kifogásoltuk, hogy míg több nemzeti emléknapot (lásd aradi, doni, trianoni  stb.) elhanyagolnak, addig az elszakított  területre látogatva, az Ojtoz völgyében pénzt ígérnék, majd szavaznak meg.

Ami igaz, az igaz. Mostanság nem sokat írtunk, és talán belefásultunk a törekvésbe, a hiábavalóságba, hiszen pozitív változást továbbra sem tapasztaltunk. Itt mindig arra jut, amit ők akarnak. Az idei költségvetés egy kész katasztrófa.  Fogalmunk nincs, hogy ez miként lesz tartható. Hiába vette át az állam a város adósságállományának nagy részét, amikor ismét csak hitellel űzik tovább a sorsunkat. Minek is írnánk erről, amikor a képviselők többsége ezt ugyanúgy megszavazta, ahogy eddig is megszavazott mindent. Most úgy néz ki, hogy kerékpár út továbbra sem lesz, és a járdahálózat is csak a lakosság kétkezi munkájából épül, de futja majd a milliókból az eddig sem használt kamerarendszer bővítésére, a ovis ketrecfocira és a nagypálya folytatására. Ellenben továbbra is elmarad a hiányzó buszmegállók kialakítása, a vasúti átjáró biztonságának javítása, a városi környezet szebbé és tisztábbá tétele. 

Mind ehelyett a városvezetés további egyezkedés helyett tovább pereskedik a Halászy Károly iskola ügyes-bajos dolgai és a tornaterem felhasználása kapcsán, költve az amúgy is hiányos költségvetést. Mert pereskedésre, ügyvédre mindig is lesz kerete a vezetésnek, függetlenül attól, hogy másutt ezt a pénzt hova költik.

De ezzel még nincs vége. 
Most, hogy beláttuk, a blog tevékenységének elmaradását, magunk is úgy gondoljuk, hogy ezt a munkát nem szabad elhanyagolni.  Amúgy nem is engedhetjük meg magunknak. 

A minap pont Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester megbízásából kereste meg blogunkat e-mail útján az Ecsedi & Ács Ügyvédi Iroda, és kérte, hogy tegyünk bejegyzést a két említett városi vezető vonatkozásában.

A nevezettek nevében  eljáró és meghatalmazott ügyvédnő ügyfeleinek nyilatkozata alapján arra a megállapításra jutott(ak), hogy az olvasói hozzászólásokban, és azok egyes részleteiben a névtelen városlakók hozzászólásai részben megalapozatlanok, részben pedig valótlanok. 

Ez azt jelenti, hogy a blogot olvasó közönség nincs felkészülve, hülyeségeket fogalmaz meg a hozzászólásai során, ami a városi elöljárók közül Bukodi Károly polgármester személyét és Horváth Tamás alpolgármestert sérti. Legalábbis az elgondolásaik szerint, s amennyiben ha jól értelmezzük az ügyvédnő átiratát. Márpedig ha ezek a vélemények, mint bejegyzések sértik a két prominens helyi vezető személyét, akkor nem más sérelem éri őket, mint a nép általi felszólamlás. Sajnos erre a városi népnek a blogon kívül és azon túl nem sok lehetősége van. A városi honlap fórumát, ami lényegében egy önkormányzati  portál véleményrovata volt, bezáratták. A mi blogunk ezt az űrt nem tudja betölteni és az önkormányzat ebbéli feladatait sem kívánja, s nem akarja átvenni.  A blog műfaja nem erről szól. Nem ezt a célt szolgálja. Aki ezt nem tudja, vagy nem érti, annak hiába is magyaráznánk. A blog ma egy népszerű műfaj. Amolyan internetes napló, amit szabadon olvashatnak és véleményezhetnek, akár kiegészíthetnek a polgárok. A demokrácia, a szólásszabadság egyik eszköze és lehetősége. A rendszer a globális hálózat eleme. Nincs ebből kizárva senki. Ide nem kell regisztráció, nem kell bejelentkezés. Itt bárki véleményt formálhat névtelen, úgynevezett anonim mód is.  Ezt maga az üzemeltető, a Goggle engedélyezi.  A közreadott véleményekért mindenki maga felel. A felelősségvállalása a törvényi szabályozás keretei szerint és az IP címek alapján történik, amit a bíróság kérésére a szolgáltató adhat ki bizonyos cselekmények okán. A szolgáltatóval kapcsolatfelvételt lehet kezdeményezni. Az ebbéli személyes kifogásokat tehát ott kell jelezni és elbírálás szerint rendezni.

Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a saját lehetőségeivel. A hozzászólást tevő azzal, amit reagálásként, akár mint véleményt hozzáfűz, és az érintett közszereplő is, akit esetleg valamely közösségi-, társadalmi, vagy magánéleti jelensége folytán megszólnak, megkritizálnak, kifiguráznak, vagy éppenséggel kigúnyolnak. Ezért nem mindegy, hogy az ilyen ismert politikus, vezető tisztségviselő miként viselkedik, hogy cselekszik. Akár mit tesz(nek) a figyelem középpontjában van(nak). Ezért rá(juk) nagyobb önkontroll, fokozottabb erkölcsi mérce és magasabb tolerancia küszöb vonatkozik.  Mindez a vállalt feladattal, a szolgálattal, akár mint a közbeli szolgasággal jár. Ez nem magánügy.

Blogunk ennek ellenére magánéleti jelenségekkel soha nem foglalkozott sem a polgármester, sem pedig az alpolgármestert illetően, függetlenül attól, hogy a helyi közösségi ember a találkozásai során miként és hogyan vélekedik. A blog mindig társadalmi, közéleti jelenségekkel törődött, figyelembe véve a közszereplőkre vonatkozó kiemelt érdeklődést, de ügyelve a személyiségi jogaikra. Ezért a szóbeszédtől és a kisvárosi történtektől távol tartva magunkat nem írtunk, nem pletykáltunk, még akkor sem, amikor ezt mások egymás közt, vagy többségében már megtették. Blogunk tarja magát a tisztes tájékoztatáshoz, és a maga által felállított színvonalhoz. A népi kritikát azonban nem tudjuk zsákba zárni, vagy elhallgattatni, mint ahogy azt a két felhatalmazó az ügyvéd általi megbízatásával kezdeményezi, és elérni szeretni.


Sajnos a blog nem tud felelősséget vállalni egyetlen polgármester, vagy alpolgármester tettéért, közéletbeli, vagy azon túli cselekedetérét, ahogy a szóbeszédet sem tudja az emberekbe fojtani.
Minket ugyanúgy ér kritika és provokáció, ahogy az említett, és ezért neheztelő közszereplőket, vagy ahogy a sajtó munkatársait általában. Azonban a blog nem egy újság, nem egy hírportál, és nem egy sajtóorgánum, hanem csupán egy szabadidős tevékenység része, annak egy megjelenítési formája. 

Ennek minden lehetőségével és korlátaival egybevéve.  A blog nem a vezetés és a városi irányítás része. Nem fórum és nem közfeladatot ellátó tevékenység.  A városvezetés ennek ellenére bármikor nyilatkozhat, névvel, vagy név nélkül, hozzászólást, észrevételt kiigazítást tehet itt ugyanúgy, mint más, vagy akár kiemelten, saját nevében és hivatalos megjelenéssel ellátva is. Ezt azonban egyetlen egy esetben sem tette sem Bukodi Károly, sem pedig Horváth Tamás. De még csak hivatalos formában, az önkormányzat nevében sem. Sőt az általunk leírtakat sem cáfolták sohasem. Ahogy most sem. 

Jelen esetben sem a bloggal, hanem a népi közönséggel, a hozzászólásokat tevő ócsai közösséggel van gondja egyeseknek. Az ócsai közösség pedig a helyi emberekből áll, akik maguk a szavazó állampolgárok. Nekik a négy évenkénti voksoláson túl ezek szerint még az sem adatik meg, hogy véleményt alkossanak a választott tisztségviselőikről, akik állítólag őket képviselve járnak el a nevükben és helyettük.(?)  Mert a bejegyzésekhez fűzött megnyilvánulások, mint névtelen vélemények, sértik a választott vezető-köztisztségviselők kényes érzéseit? Fene a jó dolgukat, amikor a közvélemény által többségiben megítélt köznép ellenérzéseit keltő intézkedést hoznak, akkor nem ilyen finnyásak az urak? Nehogy már most az sértse őket, ami közszájon kering. És nehogy már közösségileg keringjen bármi is. Főleg nem kritika, vagy negatívum.  Különben sem érdekel senkit, hogy mi történt. Aztán amiről kell, arról amúgy is beszámol a közpénzből készülő helyi szerkesztésű kommunikációs lap. Ami pedig nincs benne, az meg nem érdekes, nem számít. Talán éppen ezért a szóbeszéd, és ezért felesleges pénzkidobás az újság.

Most akkor végül mi is a baj?  Valaki tett valamit, vagy valakiről feltételeznek valamit? Netán az emberek összebeszélnek?  A blog ez ügyben mindig is passzív volt. Ilyennel nem foglalkoztunk soha. Még akkor sem, ha esetleg közterületen, közszereplővel történt a felmerülés. Ez nem a mi műfajunk. Erre van a bulvársajtó, ami kimondottan így szakosodott. 

Az, hogy a polgármester és az alpolgármester úgy érzi, hogy a blog írásaihoz fűzött olvasói hozzászólások bizonyos részei, elemei megalapozatlanok, nem tudunk mit kezdeni, ha azokat önmaguk nem javítják, és nem igazítják helyre. Főleg, hogy számukra erre minden lehetőség adott. Infrastruktúra, kapacitás, háttér, technika, internet, saját sajtó, saját honlap, ez a blog, stb. Minket (a blogot) nem keresték, nekünk nem szóltak. Az, hogy a lakosságot az önkormányzati elvárások ellenére tájékoztatásbeli hiányosságok okán rosszul informálják, az nem a blog hibája. Ha ugyanis az emberek jól tájékoztatottak, akkor talán nem írnának le olyanokat, amiket most a nevezettek nehezményeznek és ügyvéd által megkifogásolnának. Ennek  felelőssége - részletezéseit mellőzve - azonban nem a blognál keresendő. 

Bukodi Károly és Horváth Tamás mindezt az olvasók általi megjegyzéseket sértőnek találja. Összességében a bloggal, annak írásaival nincs bajuk, azt nem is kifogásolja egyik fél sem. (Ez megnyugtatásul szolgál a munkánkra nézve.) Csak a hozzáfűzött megjegyzésekkel van gondjuk, vagyis magával a fránya néppel.  A nép azonban nem csereszabatos, és nem kizárható. A választott vezetés azonban igen.

Ócsa város két vezető tisztségviselője most a bloghoz fordul és kér, követel segítséget, virtuális védelmet. Tőlünk várva el azt a kizárólagosságot, hogy ne legyenek közbeszéd tárgyai. A közbeszéd ellenében a népi szóhasználattal szemben, a beírtak kapcsán most a blogtól szeretne helyreigazítást kérni azokért az olvasói véleményekért amihez semmi közünk. A  felkért ügyvédi iroda által eljáró ügyvédnő szerint a blog nem adhatna teret és megnyilvánulást ebbéli külsős kritikáknak, mert ezek sértik ügyfele, vagyis a Bukodi Károly, és Horváth Tamás személyi viszonyait,  érdekeit. A blog azonban nem tudja korrigálni a szóbeszédet, nem tudja helyreigazítani a népi tevékenységet, a nevesített, vagy a névtelen bejegyzőket, és azok egyes irományait. Ezt talán a szolgáltatótól, vagy éppenséggel a fenntartótól kéne kérniük, amennyiben erre ott mód és lehetőség van.

Blogunk összegzésül úgy gondolja, hogy valahol, valamikor kiborult a liszt, mert az valahogy túlfeszült, meghasadt, és kiszakadt ami után elengedett a zsák szája. Mivel a kiborult lisztet nehéz tisztán visszalapátolni a foltját ejtett zsákba, és mivel a zsák száját sem lehet csak úgy bevarrni, ezért most kerülő úton arra szeretnék rábírni az erről értekezőket, a beszélőket, hogy a történtekről ne ejtsenek szót, azt ne véleményezzék, és ne publikálják sehol, mert ebből csak harag, és sértődés lesz. A söpredék lisztet meg felejtsék el.
Mivel azonban a blognak sem a zsákhoz, sem a kiborult liszthez nincs köze, és az olvasói elmondások is csak olyan önálló foszlányok, amik önmagukban nem kárhoztatók és nem is károsak, ezért számunkra nincs különösebb teendő. Mi az eseményről eddig nem tudósítottunk, azzal nem foglalkoztunk, nem beszéltünk, még akkor sem, ha az emberek ennél sokkalta bővebbek voltak, vagy akkor sem, ha a történések már magukért beszéltek. A blog ma sem tesz másként, mint hogy kimarad ebből. Az emberek száját, meg fogja be az, aki a kiváltó cselekménnyel szólásra késztette őket. 
Nem tudjuk elképzelni, hogy egy demokráciában egy véleményt alkotó, szólásjoggal rendelkező közösséget miként lehet felszólítással, vagy más hatalmi eszközzel elnémítani. 
Talán az elkövetkezendő idő megválaszolja ezt.

Mindenesetre addig is, és a továbbiakban is látogassák, olvassák  blogunkat, véleményezzék írásainkat.
*

20 megjegyzés:

  1. Innen a Falu Tamás utcából szeretnék gratulálni a két tehetséges és okos vezetőnek.

    VálaszTörlés
  2. Az igazság olykor fájó szokott lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez esetben az a jó cselekedet, hogy mások pénzén szájkosarat rakatnak az emberek szájára?

      Törlés
    2. Nem csak az igazság, a józanodás is fájó tud lenni.Igaz, vén kecske?!

      Törlés
    3. nem rakatnak, mert nem rakathatnak, de nagyon szeretnék beszüntetni a véleményezést.

      Törlés
    4. Úgy látszik, hogy erre most nincs válasz :)

      Törlés
  3. A szentéletű egoisták.
    Röhej:)

    VálaszTörlés
  4. én mindig mondtam,hogy a film címe: óvakodj a törpétől

    VálaszTörlés
  5. De a "másnaposok" sem rossz film, és jó zene a Bikinitől a "részegen, ki visz majd haza"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öröm olvasni, hogy egyesek magukkal beszélgetnek mindenféle értelem nélkül. Persze ez itt nem szokatlan.

      Törlés
    2. Te sem vagy szokatlan jelensegg errefelé, hamár így szóba hoztad az értelem nélküliséget.

      Törlés
    3. Most magamat is pellengérre állítom és javasolok új filmet: "Névtelen köcsögök a Blogon".

      Törlés
    4. Azt hiszem, fején találtad a szöget.Ennek a filmnek te vagy a rendezője is, meg a főszereplője is.

      Törlés
    5. Tévedsz, nem vagyok főszereplő. Ha felkérsz rendezhetem és Te leszel a producer, de a főszereplői státuszt már régen lenyúltad.

      Törlés
    6. Hiába emberkedsz, mindenki tudja rólad, hogy gyárilag kéthengeres vagy.

      Törlés
  6. Üdv. az értelmes, sziporkázó,"magasröptű" vélemények íróinak!!Most nem beszélek/írok a helyesírási hibákkal teletűzdelt blog szerzőjéről (a tartalomtól függetlenül)... Kazinczy díjra javasolva, Grétsy díjjal megtűzve...De ezeket a díjakat a véleményezők is megérdemlik!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leborulunk makulátlan elméd előtt.

      Törlés
    2. Köszönöm, köszönjük a megtisztelő figyelmet, és a díjakra való felterjesztést.A kritikát, és a jobbító szándékú célzást is értem, sőt el is fogadom. Valamit azonban ne feledj:nem vagyunk magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, és mi vagyunk a nép.Oszt jónapot!

      Törlés
    3. Én azért nem járatnám le a nép fogalmát!

      Törlés
    4. Egy ekkora koponyától, ez nem is lenne helyénvaló.

      Törlés