2019. július 7., vasárnap

Tombol a nyár - ezek lettek a legjobb balatoni strandok ( - helyi turizmus helyett önkormányzati mélaság)

Nyáridő van. Tombol a forróság, az emberek pihenni, hűsölni vágynak. Sokan utaznak vízpartra, mások túrázni mennek. Dúl a turista szezon. Az emberek pihenni, kikapcsolódni vágynak. Mindenhol erre összpontosítanak mostanság.

Kérdés, hogy Ócsán van-e lehetőség megpihenni, kikapcsolódni, parkba menni, vagy csak egyszerűen a gyerekkel egy hűs játszóteret felkeresni, hogy ne keljen ezért messzebbre utazni.

Míg országszerte a turizmus fejlődését és fejlesztését tapasztaljuk, addig Ócsán ezen a téren semmi előrelépést nem tapasztalni.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPiKsL96IkOEeoZdzGOprh597ekc9wHyjrSrjnvqOlMUQ6Hf3sGnH8qz9QekJab9l_2DnQemd7TzpaGGGC5vMv_EhAcxH3dpT-k0mICDY7Ar8XyoExAqb4yGy4A93OGpZdSfAVg1vnV0A/s1600/SSA41017.JPGHosszú évek formai és látszatintézkedései nyomán a Bukodi-éra odáig jutott, hogy a helyi Tourinform irodát is bezárta, majd felszámolta.

Ezt megelőzően a védelem alatt álló öreg faluban levő Lakatos házat dózerolták le, holott korábban Bukodiék azt állították, hogy abból kiállítóhelységet alakítanak ki. Aztán sunyiban eltüntették az alpolgármesterének közreműködésével. Majd 2011 szeptemberében csak interpelláció ellenében számolt be a polgármester a bontásról.  Mindezért Ő a felelős.

Ugyancsak ez történt a volt Tsz-irodával amit 27-30 millióért vásároltak, mondván ott van WC, majd azt hazudták, hogy a Tourinform irodát helyezik át oda. Aztán ezt is lebontották további 10-13 millióért. Így valójában a hazug semmiért fizettek ki a lakosságot megkárosítva 40-50 milliót ezekre az eltüntetésekre.


Persze, hogy erre az idegenforgalom sem jelentkezett be a Városházán.
 
Ma Ócsán egyedül csak az Ócsai Természetvédelmi- és Idegenforgalmi Egyesület az ami a város turizmusában érdekelt képviseletet látja el. Az egyesület turisztikai célzatait nem támogatja a városi önkormányzat.

A városvezetés számára mindez nem fontos, ahogy a kerékpáros turizmus beindítása, vagy fejlesztése sem. Erre utal mindaz, hogy amikor más települések  a pályázati fejlesztéseken túl, már rég a kerékpárutak gyakorlati megvalósulást hajtották végre, akkor Ócsa városvezetése csak ült a babérjain. Ezért fordulhatott elő, hogy Bugyi település, Alsónémedi község évek óta a biztonságos kerékpárutak megvalósításán túl további fejlesztéseket hajt végre. Ócsa vezetése erre csak most ébred és egy újabb torzóval indít majd.  

És ez annyira jellemző a Bukodi adta városvezetésre. Semmi koncepció, előre tervezés, átgondoltság, csak amolyan ad-hoc jellegű dúrbele zajlik, csak hogy elérjen, vagy felmutasson valamit. A haszna ezeknek a megvalósításoknak, közelit a nullához. 

https://csodalatosbalaton.hu/wp-content/uploads/2018/06/Csopak-Balatoni-Strandok-Csuszdak-Dronfoto-DJI-CsodalatosBalaton-hajozashu-Tihany-Balatonfured.jpgÓcsa ezzel leértékelődik. Nem ide jönnek, hanem innen mennek az emberek más tájakra. Még szerencse, hogy pártunk és kormányunk többet szán és fejleszt ezen a területen.

Ennek köszönhetően az idén 35 balatoni strand nevezett a minősítő versenyre, amelyből 16 nyerte el a maximális, ötcsillagos minősítést.

A felsorolásból kiderül, 14 fürdőhely négycsillagos lett, 5 pedig háromcsillagos kék zászlót kapott. 

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke pénteken Balatonalmádiban, a strandminősítés díjátadó ünnepségén elmondta, soha nem volt még ennyi kiváló minősítésű strand a Balatonon. A legjobbnak járó elismerést Csopak községi strandja kapta. 

Ezek a strandok kaptak öt csillagot: Vonyarcvashegy, Lidó strand; Balatongyörök, Községi strand; Gyenesdiás, Diási játékstrand; Szigliget, Községi strandfürdő; Balatonfüred, Kisfaludy strand; Alsóörs, Községi strand; Balatonfüred, Esterházy strand; Csopak, községi strand; Keszthely, városi strand; Balatonalmádi, Wesselényi strand; Balatonberény, községi strand; Balatonföldvár, keleti strand; Balatonakali, községi strand; Badacsonytomaj, városi strand; Balatonlelle, Napfény strand; Balatonboglár, Platán strand. Idén négy különdíjat osztottak ki. A Balaton családbarát strandja idén a gyenesdiási Diási játék strand lett, a legsportosabb strand az Ábrahámhegy községi strand, a leginkább kerékpárosbarát strand a vonyarcvashegyi Lido strand, a legjobb szabadstrand pedig a balatonboglári Platán strand. 

https://ilovebalaton.hu/uploads/image/photo/18806/belatelepi.jpg

Nem érhető el leírás a fényképhez. A Balatoni Szövetség 15 évvel ezelőtt kezdte el a strandminősítést. A minősítés során a bizottság vizsgálta egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. 

Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket és a gyerekbarát szempontokat, például pelenkázó, családi öltöző megléte. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (wifi, értékmegőrző) is.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/65966867_10219912572674362_1711944088393089024_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQmk6LF7Ii1c4tWRsuXAzS6NFHmq_8H-JSGzD7GGDU1GjjJSzvnj-ARoRsOzv9wwe68&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=70b3aac686a8e23c9553e6b7da296dbb&oe=5DA76B63Ócsán ezzel szemben szemben nem hogy nyilvános WC nincs a játszótérhez, de még árnyék sem jár hozzá. Az eddigi katlanban a millenniumi téren az acél csúszda a nyári napokon úgy átforrósodik, hogy az égésveszélyes, de ezt mindenki a saját, vagy a gyerek bőrén tapasz tapasztalhatja, de így  játszani, csúszkálni nem lehet rajta. A rendszeres takarításról vagy a feltöltés hiányáról nem is beszélve. A városüzemeltetés, a közterület-felügyelet sem foglalkozik ezzel a közterülettel. Az elhanyagoltság, a napi ellenőrzés hiánya jól érzékelhető.

A mostani építkezés alatt álló új játszótér közvetlenül a felnőtteknek szánt edzőgépek mellé került telepítésre, ami nem csak balesetveszélyes, de nem is kompatibilis azzal.  Ráadásul ezen a gyerekeknek szánt  játszón a múlt században kiment és már nem alkalmazott kavicsos ágyat hozták létre. Ezt tették a hinták alá, és ezt alkalmazzák közvetlenül az idősebb korosztály számára létesített edzőgépek mellett, ahol puhább az aljzat.  A felnőtteknek szánt5 gumiszőnyeget a gyerekek kavicsos ágya fogja így beteríteni, miközben ezzel minden korosztály csak sérülésnek lesz kitéve. 

Ez bizony egy újabb nagy hiba. A kavicsos játszótéri ágyazat balesetveszélyes, ezért is váltották fel ezeket az aljzatokat a gumiszőnyeges kiképzések.   A kettő együtt illetve egymás mellett sem jó, mert a kavics átkerül a gumira, amibe az belenyomódik és később ezáltal tönkremegy.  Az önkormányzat bólogatói ismét beletrafáltak a polgármesteri hülyeségbe. 

 
Jóváhagyták, és megszavazták  a legrosszabb megoldást mind elhelyezkedésben, kiépítésben és megvalósításban egyaránt.  

Bukodi Ócsáján azonban most ismét ezzel operálnak.

Felfrissülésként legyen itt az ingyenes balatoni strandok listája. 
Üdüljön fel ingyenesen másutt.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése