2017. december 10., vasárnap

Advent - második vasárnap

Advent második vasárnapjára ébredtünk: ma gyújtjuk meg a második gyertyát a koszorúnkon, ami a reményt szimbolizálja.


Legtöbbünk elkészítette vagy megvásárolta az idei adventi koszorút, amelyen a múlt vasárnap meggyújtottuk az első gyertyát. Ma eljött az ideje a második gyertyagyújtásnak is. Manapság a koszorú és rajta a gyertyák bármilyen színűek lehetnek, ám hagyományosan lilák és rózsaszínek.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az adventi lelki felkészülés időszakára III. Ince pápa rendelte el a lila miseruha használatát – olvasható a Wikipédián. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; ennek a napnak a liturgikus színe legtöbb helyen a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

 http://cdn.blog.hu/ba/barathno/image/2%20gyerty%c3%a1s.jpg

Adventi koszorú

Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, amelyek közül mindennap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, amelyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe a katolikus hagyomány szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
  • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
  • zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
  • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
  • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése