2014. november 17., hétfő

Ócsa social housing estate - ócsai szociális ( - városházi és politikai háttérrel)

"Büszkék lehetünk az ócsai lakóparkra" – mondta Soltész Miklós, az Orbán-kormány szociális államtitkára 2013. január 15-én. 


http://www.sajto-foto.hu/sites/default/files/imagecache/auto600/photo2013/bbc1051f72b49885399f543f/ocsa-9.jpg
A Fidesz legújabb közleménye szerint az ócsai lakópark a Gyurcsány-korszak szimbóluma. 

Így van ez.  Fogd a nyuszira! Hoztunk egy nevetségesen rossz, propaganda jellegű döntést. Igaz, hogy csak néhány tucat családot tudtunk toborozni azokba a házakba, melyek az infrastruktúrával egyenként 72 millió forintba kerültek, de legalább az építési vállalkozóink jól jártak. Ők már tudják fizetni a hitelüket. Az üresen álló házakat pedig kijelöljük a katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásának. Ez még nem katasztrófa.

Az viszont már igen, hogy ezt követően mégis csak olyanokat költöztettek be, akitől mindenki óva intett, ráadásul pont ennek kapcsán korábban azt ígérték, hogy nem fog bekövetkezni.   

http://i.ytimg.com/vi/vn-AgfzRHPg/maxresdefault.jpg
A lényeg, hogy ebben is hazudtak. 

Most pedig magukra maradtak azok, akik a normálisan rendezni kívánják életüket és soraikat. Ők szorultak ismét háttérbe, váltak ismét kiszolgáltatottá és nélkülözötté.  

Nem elég az atrocitás kint Alsópakonyban, már az iskolásokat szállító buszon is hatással vannak, de ez valahogy nem akar eljutni azokhoz, akik ezt a helyzetet előállították. 

Ezt mintha sem a pedagógia, sem a városi polgárőrség, sem városvezetés nem érezné megoldandó feladatának. 

http://4.bp.blogspot.com/-fp7Hkl_VWQs/UVVrFoaUgYI/AAAAAAAAAbQ/tOpUogoB6tI/s1600/V5.jpg 
  
A jövőben bárki kérvényezhet szociális bérlakást, aki szociálisan rászorul vagy hajléktalan, esetleg túlzsúfolt lakásban él. Egy módosított kormányrendelet szerint a Nemzeti Eszközkezelő tartalékállományából utalhatnak ki lakást.
A hvg.hu meg nem erősített információi szerint létezik olyan kormányzati elképzelés, mely szerint a NET Zrt.-hez az adósok lakásain kívül más állami tulajdonú, lakhatásra használható, jelenleg kihasználatlan ingatlanok is kerülhetnének, amelyeket az állami társaság bérbe adhatna. Arról, hogy az eszközkezelő egy szociális bérlakás-hálózat magja lehet, már korábban is érkeztek jelzések, mint ahogyan arról is, hogy az ingatlankezelést a NET Zrt., a MÁV Ingatlankezelővel oldja meg. Utóbbit a kormány már rögzítette a módosított kormányrendeletben.
A jelek szerint a kormány egy lépéssel közelebb került a szociális bérlakásprogramhoz. Jelentősen módosította ugyanis a bedőlt hitelesek ingatlanjait felvásárló Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) működéséről szóló kormányrendeletet a  Magyar Közlönyben (pdf) megjelent újabb változatban. 
Újdonság viszont, hogy a jövőben az is kérvényezhet és kaphat ilyen tartalék ingatlant, aki a törvény szerint szociálisan rászorulónak minősül, vagy nincs hol laknia. Vagyis bárki, aki hajléktalan, túlzsúfolt lakásban él, vagy gyermeket nevel és családi pótlékot, valamint szociális segélyt kap (hivatalos megnevezéssel: aktív korúak ellátására jogosult), illetve lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban részesül, esetleg közfoglalkoztatott, nyugdíjas, vagy megváltozott munkaképességű.
Vannak azonban olyan megmentett adósok, akik az alacsony bérleti díjat és a közüzemi tartozásokat sem tudják fizetni. A hvg.hu korábbi információi szerint az ingatlanok negyedénél komoly problémák vannak a fizetési fegyelemmel. Az elmúlt időszakban 3 ezer lakás került a NET Zrt.-hez, a problémás állomány körülbelül 700-800 lehet.
Valószínűleg ezért szabályozta részletesen a kormány a módosított kormányrendeletben, hogy mit kell tenni azzal a bérlővel, aki nem fizeti a bérleti díjat az állami ingatlankezelő társaságnak. 
Ha valakinek közüzemi vagy közös költség tartozása halmozódik fel, a NET Zrt. felmondja az adóssal határozatlan időre kötött bérleti szerződést, és helyette egy 12 hónapos határozott bérleti szerződést köt. Ha a NET Zrt.-nek van tartalék ingatlana, a rendelet szerint az eddigi helyett kiutalhat a bérlőnek egy ilyet is, és a rendelet utal arra is, hogy ennek komfortfokozata, állapota eltérhet az eddigi lakásétól, sőt akár más településen is lehet, mint az eredeti lakás.
C-PRESS / Hvg
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése