2014. április 7., hétfő

Nem csak a Fidesz - mégis többen csalódottak ( - lesz-e szebb jövő - ki, miként gondolja)

Eget rengető győzelemről beszélt a választás után Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Bajnai Gordon súlyos kudarcként emlegette az eredményt. A legnagyobb kérdés egyelőre az: meglesz-e újra a kétharmad a jelenlegi kormánypártoknak.

Az MSZP székház melletti Bakegér vendéglátó-ipari egységben megkérdezett tíz vendég többsége nem számított arra, hogy meglesz a Fidesz számára  a kétharmados többség. „Remélem, hogy nem lesz meg a kétharmad” – mondta az egyik vendég. A Bakegér-konszenzust azonban felülírhatják a levélben érkező szavazatok és a billegő körzetek.
 
http://www.blikk.hu/data/cikk/2/24/38/1/cikk_2243801/valasztas2014_kep_nagy.jpgVasárnap a levélben szavazók - azaz a határon túliak - névjegyzékében szereplő 193 793 választópolgár közül 62 754-en adtak le érvényes listás szavazatot.
A Fidesz-KDNP 59 846 levélben leadott listás voksot kapott, azaz az összes ilyen szavazat 95,37 százalékát - derül ki az összesítésből 98,87 százalékos feldolgozottságnál.
A második itt a Jobbik 1454 szavazattal, azaz az összes levélszavazat 2,32 százalékéval. A baloldali összefogásra 775-en szavaztak levélben, ez az ilyen voksok 1,23 százaléka.
 
Az egyéni jelőltek közül Szűcs Lajos megnyugodhat, nyert az új körzetében. Az elkövetkező évekre számára már biztosított a jólét.
 
Pánczél Károly is bekerül a parlamentebe, neki sem kellett különösebb erőfeszítést tennie, elég volt számára a feldobobott narnacs.
 
Ócsa vegyes érzelmekkel zárhatta az éjszakát.  A Fidesz győzelme némi veszteséggel jár. 
 
Török László nem jutott be a nagy házba. Visszatér(het) az önkormányzati képviselőséghez, csupán függetlensége lett oda.  Az LMP szineiben, annak politikáját képviselheti majd helyi szinten.
 
Zabrácki László életében sem állt be jelentős fordulat, bár sokan a szívükbe zárták. A Jobbik azonban országos szinten nem tudta legyőzni a szocialisták hadát.  A harmadik helyen végeztek.
 
Jelenleg a hírforrások és a tudósítók még alszanak, a végleges eredmények feldolgozásra várnak.
Pár óra, pár nap és pontos listás, valamint párthoz tartozó eredmények is napvilágot látnak.
 
Továbbra is kéréds, hogy a Fidesz megtartotta-e a kétharmados többségét, vagy egyszerűen csak erős győzelemmel zárta a megmérettetést.
 
Orbán szerint a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. Bajnai elismerte a kudarcot, de szerinte még szépíthetnek. Úgy látja, holnaptól az a fő feladat, hogy vonzó ajánlatot tudjanak adni a választóknak. Vona szerint a célját nem tudta elérni a Jobbik, mert az elmúlt 24 évet nem tudta lezárni.
 
http://m.cdn.blog.hu/pe/pekingikacsa/image/v%C3%A1laszt%C3%A1s-2014.jpgHétfőre virradóra úgy áll, hogy a baloldali pártok 38 mandátumot szereznek: 29-et szocialista politikusok, 4-4-et az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció jelöltjei, egyet pedig a liberális Fodor Gábor. A frakcióalakításhoz közös listán induló pártok esetében öt képviselő szükséges.
 
Az Együtt-PM politikusai közül listáról Bajnai Gordon, Szabó Tímea és Kónya Péter, egyéni választókerületből Szabó Szabolcs került be a parlamentbe, míg a DK-ból Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes listán, Oláh Lajos pedig egyéniben szerzett mandátumot. Vagyis önállóan egyikük sem tud frakciót alakítani, de Fodor Gáborral vagy bármely más csatlakozóval ez még sikerülhet nekik.
 
A baloldali összefogás vezetői éjfél után közösen álltak kamera elé, a frakcióalakításról azonban nem beszéltek, kérdezni pedig nem lehetett tőlük. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke mindenesetre azt mondta: az igazi ellenzéki politizálás fő színtere nem a parlament lesz a következő években. A korábban az LMP-ből kilépő PM-esek közül egyedül ő szerzett mandátumot.
 
Orbán Viktor köszönetet mondott a választópolgároknak, hogy elmentek választani és ezzel kiálltak a demokrácia mellett. Köszönetet mondott továbbá a kitartásért, és elkötelezettségért azoknak, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire, listájára szavaztak és köszönetet mondott a "bajtársaknak", valamint a családtagoknak is.
 
"Új és nagyszerű korszak kapujában állunk mindannyian, arra hívom Magyarország polgárait: lépjünk be ebbe az új és nagyszerű korszakba együtt" - mondta Orbán Viktor. Csak együtt juthattunk el idáig, és csak együtt lehetünk újra sikeresek és tehetjük ismét naggyá Magyarországot - tette hozzá.
 
*

2 megjegyzés:

  1. Isten áldását kívánva a további szolgálatra szeretettel gratulálok! SDG!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magam is csatlakoznék.ehhez a szép gondolathoz.
      A jó Isten adjon erőt és egésséget folak.

      Törlés